23948sdkhjf

Dansk økologi står stadig stærkt

Salget af økologiske produkter i Danmark er steget med 18 pct. fra 2008 til 2012.
Det økologiske areal i Danmark stiger, og eksporten af økologiske varer har nu rundet en milliard danske kroner om året.

Så der er grund til at se positivt på fremtiden, forklarede formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Uffe Bie, på sektionens årsmøde i dag.

Den danske økologi har klaret sig bedre igennem den økonomiske krise, end man kunne have frygtet. Det stod klart, da formanden i Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Uffe Bie, til sektionens årsmøde afholdte sin beretning. I den fortalte han både om det øgede økologiske areal, men udtrykte også sin bekymring over pressede økologers problemer med bankerne.

- Vi har aldrig haft så stort et økologisk areal, som vi har i dag. Det er et godt og vigtigt skridt i den rigtige retning på vej mod at gøre Økologisk Handlingsplan 2020 til virkelighed, sagde han, men understregede samtidig, at det er behov for, at det går endnu hurtigere, hvis målet skal nås.

- Det er ingen hemmelighed, at det ikke går så hurtigt fremad, som vi kunne ønske os. Og forude venter der et hårdt arbejde, hvis vi i 2020 skal kunne se øko-skiltet på 15 pct. af Danmarks landbrugsland, sagde Uffe Bie.
Formanden udtrykte samtidig forundring over visse bankers holdning til økonomien på økologiske landbrug, især fordi de seneste prognoser peger på en bedre økonomi.

- Jeg forstår IKKE bankernes negative holdning til økologi, når man ser på økonomien i den økologiske mælkeproduktion de sidste syv år. Her har økologerne i gennemsnit haft et bedre resultat på 180.000 kr. om året end de konventionelle mælkeproducenter, sagde Uffe Bie.
Han henviste også til en ny prognose fra Videncentret for Landbrug, der viser, at der er udsigt til en markant fremgang i indtjeningen for mælkeproducenter i 2013– ligesom også 2014 tegner lys.

Kæmper for fælles EU-regler
Et område hvor Landbrug & Fødevares Økologisektion vil optrappe arbejdet er på EU området. Sidste år gik EU i gang med at evaluerer deres økologiforordning, og det arbejde forsøger økologisektionen at påvirke, så reglerne bliver mere ens og EU-økologimærket styrkes.

- Nøgleord for vores arbejde er at sikre økologiens høje troværdighed og forbrugernes tillid. Økologikontrollen og godkendelse af kontrolorganer skal strammes op og forbedres i hele EU. Og så ønsker vi at skabe fair konkurrence med fokus på harmonisering af reglerne og udfasning af undtagelser. Vi har et højt niveau i Danmark, og det skal vi have i hele EU. Samtidig arbejder vi for at styrke EU’s logo i alle medlemslande, både for at udbrede økologien i hele EU, men i særdeleshed til gavn for vores eksport i de lande, hvor EUs økologilogo i dag har begrænset gennemslagskraft, sagde Uffe Bie.

Uffe Bie blev genvalgt som formand af Økologisektionen uden modkandidater.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109