Børneagenter i butikkerne: - Skån medarbejderne

Siden sommeren 2024 har staten anvendt mindreårige børneagenter til at afsløre ulovligt salg af alkohol og tobak i detailhandlen.
Nu viser en undersøgelse, at danskerne er skeptiske overfor den metode.
Det er en ny Norstat-undersøgelse for De Samvirkende Købmænd (DSK), som viser, at et flertal af danskerne er kritiske over for Sikkerhedsstyrelsens brug af børn til at afsløre salg til mindreårige. Særligt bekymrer det, at det er kassemedarbejderne – og ikke butikkens ledelse – der konfronteres direkte af myndighederne i forbindelse med kontrollen.
Det oplyser DSK i en pressemeddelelse.
- I dag er det desværre sådan at det er medarbejderen ved kassen der med det samme fejlen er begået konfronteres direkte af myndighederne. Det er uhensigtsmæssigt og kan på mange medarbejdere virke voldsomt og grænseoverskridende, siger Jannick Nytoft, som er adm. direktør i DSK.
Kritikken bakkes op af de butiksansattes fagforening, HK Handel. Her understreges det, at metoden kan virke psykisk belastende på de ansatte, som risikerer at modtage besked om, at deres navn kan blive videregivet til politiet, hvis de sælger til en mindreårig.
- Det kan opleves meget voldsomt at få stukket sådan en seddel i hånden, og vi ved, at det får mange ansatte til at bryde sammen, fordi de kommer til at føle sig som kriminelle. Derfor vil vi også gerne opfordre til, at man fra politisk side bør overveje om, man ikke kan gøre mere for at skåne medarbejderne, når man nu vælger at gøre brug af denne metode, siger Mette Høgh, formand for HK Handel
Der foreligger ikke nøjagtige tal, men ifølge DSK viser undersøgelsen desuden, at cirka en tredjedel af danskerne finder metoden urimelig, mens lige så mange støtter ordningen i et vist omfang. En fjerdedel forholder sig neutralt. DSK foreslår nu, at ordningen afskaffes eller i det mindste omstruktureres.
- Ordningen med unge kontrolkøbere hører ikke hjemme i den almindelige detailhandel. Det er en kontrolmetode, der typisk bruges ved alvorlig kriminalitet – ikke ved almindelige menneskers små fejlskøn, siger Jannick Nytoft fra DSK.
Artiklen er en del af temaet Dagligvarer.