23948sdkhjf

Detailhandlen i knæ - for femte år i træk

Nye tal viser, at detailomsætningen i oktober faldt for fjerde måned i træk. Dermed er detailhandlen 2,0 procent lavere end i den tilsvarende måned året før.
Selv en ekstraordinært god julehandel vil efterhånden få svært ved at forhindre, at 2013 bliver det femte år i træk med en faldende detailhandel, vurderer Dansk Erhverv.

Detailomsætningen fra Danmarks Statistik viser for fjerde måned i træk et fald på 0,6 procent i oktober i forhold til måneden før. Den spæde optimisme, som kom med forsommerens beherskede stigninger i detailomsætningen, er dermed for alvor sparket til hjørne iflg. Dansk Erhvervs cheføkonom:

To skridt frem og fire tilbage
- Det seneste halve år har været to skridt frem og fire skridt tilbage for detailhandlen. Fremgangen i maj og juni plantede ellers en smule optimisme, men med fald i de seneste fire måneder er det i øjeblikket svært at være optimistisk på detailhandlens vegne, siger Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Hvornår er bunden nået?
Udfordringen i forbindelse med detailhandelsomsætningen er ifølge Michael H.J. Stæhr, at man ikke rigtig kender dens naturlige niveau, hvilket gør det vanskelligt at spå om, hvornår bunden er nået.

- Detailomsætningsniveauet har med stor sikkerhed været unaturligt højt i de glade dage op til finanskrisen, hvor danskerne levede højt på deres skyhøje friværdier. Der har derfor været en helt naturlig nedadgående tilpasning i detailhandlen de seneste år. Spørgsmålet er blot, hvor længe denne tilpasning skal vare ved, og hvornår detailhandlen indfinder sig på sit naturlige niveau – og hvor det i så fald ligger, siger han.

Spæd økonomisk fremgang ventes i 2014
- Med godt en måned til jul må vi blot konstatere, at selv en ekstraordinær julehandel vil få svært ved at forhindre, at 2013 bliver femte år i træk med en faldende detailhandel. Derimod er håbet, at detailhandlen kan koble sig på den spæde økonomiske fremgang, som ventes i 2014, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078