23948sdkhjf

Salling vil "genoverveje" samarbejde med listeriaramt fabrik

"Vi accepterer kun godkendte og autoriserede fødevarevirksomheder", skriver Salling Group om sit leverandørforhold til listeriaramt fiskefabrik

Politianmeldelser, tilbagekaldte produkter og endda flere dødsfald som følge af listeria-bakterier identisk med den type, der er at finde på Polar Salmon Hjerting Laks' fabrik i Esbjerg. 

Gennem længere tid har RetailNews' søstermedie, Food Supply, berettet om stribevis af påviste listeriatilfælde på fiskefabrikken i Vestjylland. 

Alt imens har produkter fra fabrikken kunnet købes i Netto, Bilka og Føtex. 

Vi accepterer kun godkendte og autoriserede fødevarevirksomheder, og kun hvis Fødevarestyrelsen genoptager autorisationen, vil vi genoverveje at markedsføre de ikke stabiliserede produkter Salling Group i et skriftligt svar

Nu har fabrikken fået forbud mod at producere og markedsføre produkter, der ikke er sikrede mod de potentielt livsfarlige listeriabakterier i otte uger. 

Det skaber problemer hos Salling Group, der kan stå med tomme hylder. 

- Vi kan ikke undgå at komme til at mangle produkter, og vi er ved at undersøge alternative muligheder, skriver Salling Group i et svar til RetailNews. 

Produktion stoppes i otte uger 

Fødevarestyrelsens seneste besøg hos Polar Salmon Hjerting Laks den 4. juli, satte stop for produktion af fiskeprodukter, der ikke er stabiliseret mod vækst af listeria.

Forbuddet drejer sig eksempelvis om produktion af gravad laks, der ikke er stabiliseret gennem for eksempel tilstrækkelig saltning, pH-sænkning eller tørring.

- Så længe virksomheden ikke kan styre risikoen for, at forbrugere kan blive syge, så indstilles produktionen ved forbud, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold.

Forbud forklaret

Fødevarestyrelsen har forbudt Polar Salmon Hjerting Laks at producere og markedsføre produkter, der hører under kategori 1.2 ikke-styret vækst jf. Mikrobiologiforordningens Bilag I, Kapitel 1.

Det er virksomheder selv, der risikovurderer, hvilke produkter der hører inde under kategorien. Foruden gravad laks, kan det for eksempel være koldrøget laks, der er stiksaltet, men ikke hvis det er tørsaltet.

Hvis virksomheden nedsætter holdbarhedsperioden til fem dage, kan produkterne ændres til kategori 1.3, og så må de gerne produceres og markedsføres.

Forbuddet gælder otte uger, hvor virksomheden skal igennem en intensiveret prøveplan foretaget af et ekstern, akkrediteret firma. Bliver der fundet listeria, skal prøveplanen starte forfra.

Planen indebærer, firmaet som minimum skal:

Produktprøver: Der skal udtages de to mest risikofyldte produkter per produktionsdag i de kommende fire ugers produktion og derefter et mest risikofyldt produkt dagligt i otte uger.

Miljøprøver: Der skal udtages miljøprøver en gang per produktionsdag i fire uger, og derefter minimum en gang ugentligt i otte uger. Der skal udtages minimum 10 prøver per gang og primært i virksomhedens produktion, dækkende både produktberørende overflader og øvrige (gulve, kloak m.v.). Miljøprøverne skal udtages under produktion.

Fødevarestyrelsen

Og sygdom har der været nok af. Fabrikken i Esbjerg er siden 2019 kædet sammen med mindst 27 sygdomstilfælde og mindst fire dødsfald. 

I otte uger fra fredag den 4. juli skal produktionen af fabrikkens ikke-stabiliserede produkter standses. Hertil skal et eksternt, akkrediteret firma stå for prøveudtagning og analysering af produkter og produktionsmiljø til kontrol mod listeria som led i en intensiveret prøveplan. 

Ved fund af listeria skal det indberettes til Fødevarestyrelsen – og den intensiverede prøveplan startes forfra.

Salling vil "genoverveje" samarbejde 

Det er ikke til at blive klog på, om Salling Group igen vil forhandle ikke-stabiliserede produkter fra Polar Salmon Hjerting Laks.

Dagligvarekoncernen vil "genoverveje" at sælge ikke-stabiliserede produkter, hvis Fødevarestyrelsen genoptager autorisationen, lyder det. 

- Vi accepterer kun godkendte og autoriserede fødevarevirksomheder, og kun hvis Fødevarestyrelsen genoptager autorisationen, vil vi genoverveje at markedsføre de ikke stabiliserede produkter, udtaler Salling Group. 

En genoptagning af autorisationen for ikke-stabiliserede varer vil altså tidligst kunne forekomme om otte uger. 

Salling Group ser efter eget udsagn på sagen med den største alvor.

- Vi ser altid med største alvor på denne type problemstillinger- og har fra starten indført særligt udvidet testprogram til vores produkter. Vi ved, at producenten har arbejdet seriøst med at få løst problemerne og bl.a. søgt konsulenthjælp fra landets dygtigste eksperter fra hhv. Force Technology og Teknologisk Institut, lyder det i et skriftligt svar fra Salling. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.046