23948sdkhjf

Øko-eksporten firedoblet på syv år

For syvende år i træk sætter dansk øko-eksport rekord, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Eksporten er således mere end firedoblet i perioden. Den kraftige vækst vil fortsætte i de kommende år, hvor eksportmarkeder udenfor EU kommer til at spille en voksende rolle, vurderer Økologisk Landsforening.

Danske virksomheder eksporterede økologiske fødevarer for 1.166 mio. kroner i 2012, hvilket er en stigning på 12,3 procent fra 2011 til 2012. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed sætter dansk, økologisk eksport rekord for syvende år i træk og er således mere end firedoblet i perioden.

- Danmark har verdens højeste øko-andel og det mest veludviklede økologiske marked. Det er et forspring, som de danske øko-virksomheder forstår at udnytte. Virksomhederne etablerer sig stærkere og stærkere på de nære eksportmarkeder og er nu også begyndt at få hul igennem til markeder udenfor EU, som rummer stort potentiale, siger Helene Birk, Export Manager i Økologisk Landsforening, Danmarks forening af økologiske virksomheder, forbrugere og landmænd.

Øko-virksomheder er innovative og professionelle
Hun peger på, at positionen som verdens førende øko-nation i mange tilfælde kan være en døråbner til relevante eksportmarkeder.

- Danske øko-virksomheder bliver i udlandet betragtet som økologi-eksperter og opfattet som professionelle og innovative. Danmark er desuden kendt for høj fødevarekvalitet og fødevaresikkerhed, og det er bl.a. den voksende middelklasse i Kina villig til at betale ekstra for.

Tyskland og Sverige er fortsat de største aftagerlande og udgør tilsammen 68 procent af eksporten. Kun fem procent eksporteres til landene udenfor Europa, men det vil vokse i de kommende år, vurderer Helene Birk.

Hul igennem til Kina
En af de virksomheder, der har fået hul igennem til markeder i fjerntliggende lande, er mejerikoncernen Arla, som i efteråret lancerede et helt nyt økologisk sortiment i 8000 butikker i Shanghai-området i Kina.

- De indledende rapporter derude fra er, at salget er kommet rigtig godt i gang. Og snart udvider vi også lanceringen til at omfatte andre kinesiske storbyer – deriblandt Beijing, siger pressechef i Arla, Theis Brøgger, som dog påpeger, at eksporteventyret i Kina stadig er i sin spæde begyndelse.

En anden virksomhed, som ser eksportpotentiale i Kina, er slagterivirksomheden Friland, der netop nu er i færd med at blive certificeret som leverandør af økologisk svinekød til det kinesiske marked.

- Der er et meget stort marked for svinekød i Kina, og det vil vi selvfølgelig gerne være med til at forsyne med kød fra danske øko-grise. Vi mener, at timingen er den rette til at komme på banen og starte i det små, siger Henrik Biilmann, direktør i Friland.

Stort eksportfremstød i starten af 2014
Bortset fra kornprodukter er der fremgang for alle varegrupper. Drikkevarer, kød og kødvarer er blandt de største højdespringere med en vækst fra 2011 til 2012 på hhv. 51 procent og 24 procent. Mejeriprodukter og æg udgør forsat den største varegruppe i eksporten med en andel på 46 procent af den samlede eksport.

Importen er også steget med 4,6 procent i 2012. Her skyldes væksten alene en øget import af foderstoffer.

Økologisk Landsforening har i de seneste år stået bag en række store fælles eksportfremstød i især Tyskland, Sverige og Holland. Til februar samler foreningen en række danske øko-virksomheder på verdens største økologiske messe, BioFach, der afholdes i Nürnberg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093