23948sdkhjf

Økologer vil resistente bakterier til livs

Økologisk Landsforening kræver forbud mod brug af cefalosporiner og en styrket indsats mod det store forbrug af medicin i landbruget efter, at DR's Kontant har fundet ESBL-bakterier i fjerkrækød.

Af tv-programmet Kontant på DR1 fremgik det tirsdag aften, at kyllingekød - uanset om det er dansk eller udenlandsk - ofte indeholder den multiresistente bakterie ESBL. Og det viser sig, at dette også gælder for økologisk kyllingekød.

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har testet 20 prøver af kyllinge- og hønsekød fra den danske dagligvarehandel, og i 11 af prøverne fandt man ESBL-bakterier. Tre af de 11 prøver var økologiske produkter.

Ikke kun forbrugernes ansvar
Det er en situation, som de økologiske fjerkræsproducenter samlet i Økologisk Landsforening ikke kan acceptere.

- Vi synes, at ethvert fund af resistente bakterier i fødevarer er alvorligt. Selv om god køkkenhygiejne og gennemstegning er meget effektivt mod ESBL-bakterierne, er det naturligvis ikke kun forbrugernes ansvar. Vi som producenter skal gøre alt, hvad vi kan, for at de bakterier slet ikke kommer med hjem i indkøbsposen, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, som også er interviewet til Kontant-programmet.

- Så det er godt, at der er kommet fokus på sagen. Der er i det hele taget behov for mere fokus på årsagen til, at disse resistente bakterier opstår: det store forbrug af medicin i landbruget. Det er det, der giver resistente bakterier, som gør vigtig medicin virkningsløst. Medicin, som vi har behov for, når vi eller vores børn bliver syge. Det er derfor, at sygehuse og læger også råber op. Der er behov for handling, siger Paul Holmbeck.

Fødevarestyrelsen anbefaler god køkkenhygiejne og effektiv varmebehandling af kødprodukter som den bedste måde at undgå at blive inficeret med antibiotikaresistente bakterier.

ESBL-bakterier udgør en væsentlig lavere sundhedsrisiko end bakterier som salmonella og campylobacter, ifølge Fødevarestyrelsen. Det er ikke i sig selv sygdomsfremkaldende at spise kød med ESBL-bakterier, men det kan alligevel være farligt for os. Resistensen udgør en risiko, hvis bakterierne spreder sig fra tarmen til andre dele af kroppen.

Læs også: Føtex vil sikre mad til bierne

Økologer: Vi har arvet problemet
ESBL-bakterier i kyllingekød skyldes brug af cefalosporiner, som er bredspektrede antibiotika. Danske, økologiske fjerkræavlere anvender ifølge Økologisk Landsforening ikke cefalosporiner og har aldrig gjort det. De mener derfor, at økologerne så at sige har arvet problemet. At ESBL er kommet ind i økologi via de konventionelle avlsdyr – det vil sige oldeforældre til vores fjerkræ.

Økologisk Landsforening mener derfor, at der er behov for at opbygge en økologisk avlsproduktion - hvor de økologiske producenter vil kræve ESBL-fri produktion. Det vil dog tage år og kræve internationalt samarbejde.

- I dag er der er ikke økologer nok til at understøtte et adskilt avlsarbejde, men forbrugerne køber flere og flere økologiske æg og slagtefjerkræ, så der bliver flere økologer. Så vi får flere muskler, der kan bruges i indsatsen, siger Paul Holmbeck.

Arbejder på økologiske forældredyr
I øjeblikket arbejder Økologisk Landsforening for etablering af en økologisk produktion af egne forældredyr. Gerne under statslig kontrol i Danmark. Der er allerede en producent, der har mod på det, men reglerne skal først være på plads. Det er på dagsordenen, når repræsentanter for foreningen har møde med Fødevareministeriet i næste måned.

Læs også: Trods stigende salg: Gulerodsavlere holder igen med økologi

- I dag kan vi garantere, at vores økologiske æg, høns og slagtefjerkræ er 100 procent økologiske. Men nu skal vi sikre, at deres forældre, bedsteforældre og oldeforældre også er det. Og til disse avlsproduktioner, vil vi kunne stille krav om fravær af antibiotikaresistente bakterier som ESBL, siger Paul Holmbeck.

Økologisk Landsforening taler også for et forbud mod anvendelse af cefalosporiner i fødevareproduktion i Danmark. Og gerne på EU-niveau.

- Syge dyr skal naturligvis behandles og skal ikke lide, men der er alternativer til cefalosporiner. Derfor er et totalforbud på sin plads. De har ingen plads i fødevareproduktion, når de er årsag til resistensdannelse. Vi støtter dansk landbrugs generelle indsats for at presse leverandører til at droppe cefalosporiner. Men vi mener, at ansvarlighed i forhold til folkesundhed er ikke noget man skal forhandle sig til, det skal der lovgives om, siger Paul Holmbeck.
Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Nye luksusvarer med vilde priser indtager hylderne i supermarkederne

- Tro mig: Der er salg i det her, siger ekspert.

Danish Crown stikker helt af fra konkurrenterne

Salget af vegetarisk måltidskasse tredoblet hos Nemlig.com

Suvit: Vi vokser måske lige hurtigt nok

Opgør på tankstation i Horsens ender med knivstik

Coop afslører Kvickly-planer i Nyborg

Nyhedsbrev

"Ja tak"-tilbud er supermarkedernes nye salgstrick

Nogle butikker tjener millioner på kundernes impulskøb på sociale medier.

Andefejl: Fødevarestyrelsen lægger sig fladt ned

180 danskere syge efter at have spist franske østers

Mange danskere og andre europæere har været ramt af maveonde efter at have spist østers fra Frankrig.

Nøddeekspert skal undersøge tonsvis af stjålne varer

App skal give halv milliard forbrugere viden om skadelig kemi

Forbrugere i Europa kan med appen "Tjek Kemien" opbygge vidensbank om varer, der indeholder skadelig kemi.

"Tobaksforretninger" kan undgå at gemme cigaretterne væk

Mange kiosker kan muligvis blive kategoriseret som "tobaksforretninger" og på den måde undgå stramninger.

Her er "Danmarks bedste bøfsandwich"

50 millioner mælkekartoner bliver helt og aldeles baseret på træ

Selskabet bag Ota Solgryn og Havre Fras fusionerer

Her blev Lagkagehuset kåret til Årets Virksomhed

Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Danske bagere vandt VM-bronze

Tidligere Løgismose-boss har planer på Fyn

Regeringen lover forslag om delvis pesticidforbud

Regeringen vil forbyde salg af lattergas i alle kiosker

Flysag kan ramme danske småkager hårdt

Too Good To Go rykker til USA

Danskerne er vilde med grimme grøntsager

Dagrofa-direktør: - Vi har en unik position

Fødevarebranchens brikker er blevet allemandseje

Circle K gør det muligt for Børnetelefonen at hjælpe flere

Drab på iransk general gør det dyrere at tanke bilen

Købmænd vil have alderstjek på dankort

Ny chef skal styrke kommerciel udvikling af shoppingcentre

Alkoholfri øl brager frem

Spangsberg vinder tvist med spiritusfirma

Fødevarestyreslen finder færre sorte slagtere

Al tobak og e-cigaretter skal gemmes væk i butikker

Regeringen vil forbyde salg af lattergas til unge under 18 år

Forskere: Her er fremtidens bæredygtige danske juletræ

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Det her bruger din headhunter sin tid på

Frode Laursen støtter bæredygtig transport med standarder

Hvad skal din virksomhed investere i i 2020?

Kom Til Stor Åbningsfest Hos Kärcher

Leasing af genbrugt IT - forbedrer jeres likviditet

HOLIDAY WORLD international tourism trade fairs 2020

Samarbejde om innovation med udspring i testfaciliteter

Vil kan hjælp dig med at lave en plan for din næste messedeltagelse!

Tøj brand med historie søger partner

Er I parate til at konvertere til ISO 45001:2018.

De nominerede til Detailforum Awards 2020

Virksomhed tilbyder skibsdele

CTcoin deltager på EuroShop, Düsseldorf 16-20 februar, 2020

Gør noget for miljøet og din egen pengepung med Tracking

Alusteel: Hos ASSA ABLOY en en port ikke bare er en port

Have møbel producent tilbyder produktionsaftale.

Ansøg et rejselegat på 15.000 kr.

Fremtidens BR

God kvalitetesemballage til priser, der er skarpe

Mangler din virksomhed forskellige tape løsninger?

Amager Centrets forvandling

GS1-nyhed: Miljøbilleder

Tacho management i nye klæder

DSV Solutions opnår en årlig besparelse på kr. 80.000!

Ny salgssupporter hos Alux

Send til en kollega

0.486