23948sdkhjf

Butikkerne har et rekordlavt antal elever

De store dagligvarekoncernen havde i 2014 mindst lige så mange elever som i 2013
Kun 3615 detailelever har i perioden fra januar til slut november underskrevet en uddannelsesaftale med en butik, og selv om det stadig kan nås i december, vil resultatet ende som det laveste i 15 år. Det viser tal fra det merkantile Uddannelsesnævnet ifølge Dansk Handelsblad.

Det er et fald på 11 procent sammenlignet med 2013.

Det er dog ikke de store dagligvarekoncerner som Dansk Supermarked, Coop og Dagrofa, der har sagt nej til elever.

Coop har ansat det samme antal i 2014 som i 2013, og Dansk Supermarked har ansat flere. Dagrofa har ansat elever, som de plejer, men kommunikationsdirektør Markela Dedopoulos kan ikke sige, hvor mange elever de selvstændige købmænd har. Der er dog ifølge tallene fra Uddannelsesnævnet sket et fald i antallet af elever i kategorien kolonial med speciale i dagligvarer fra 2012 til 2013, og det kan være den tendens, der er fortsat i 2014.

Manglende bonus kan være en årsag

De elever, der ikke får en praktikplads, skal tilbydes skolepraktik, og det har 938 elever sagt ja til i år. I 2013 var 707 elever i skolepraktik.

Årsagerne til det lave tal kan være mange. Underdirektør i De Samvirkende Købmænd (DSK) Claus Bøgelund Nielsen siger, at en af dem kan være bortfaldet af den elevbonus, som butikkerne har fået i en årrække.

- Når butikkerne ikke længere får den præmie, er forskellen på en ufaglært og en elev mindre. Den ufaglærte på deltid kan være mere fleksibel, samtidig med at eleven som udgangspunkt skal arbejde sammen med en uddannelsesansvarlig. Det kan ind i mellem være svært med de længere åbningstider, siger Claus Bøgelund Nielsen, der også peger på usikkerhed som en begrundelse.

- Butiksejerne ved ikke, hvad fremtiden vil bringe i form af stigende nethandel, ændringer af planloven og danskernes forbrug. Jeg vurderer, at detailhandlen i fremtiden vil satse på færre, men dygtigere elever, siger han.

I 2013 fik 4292 unge en uddannelsesaftale, og i 2000 lå tallet på 4453. I 2009, da krisen satte ind, fik 3952 en aftale i detailhandlen.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064