Dankortomsætningen i marts giver anledning til bekymring
Nye tal bør give anledning til bekymring på det private forbrugs vegne, skriver Steen Bocian.
Dankortomsætningen er normalt en god indikator for udviklingen i det private forbrug, men hvis tallene skal bruges i den kontekst, så skal tallene korrigeres for pengeoverførsler via mobilen, særligt MobilePay. Korrigeres for MobilePay, så forsvinder en stor del af fremgangen – korrigeret for MobilePay er fremgangen kun på 1,2 % målt over det seneste år, fortsætter han.
I samme periode har der ikke været noget inflation – så vi taler samme reale vækst på 1,2 % over det seneste år. I tillæg til korrektionen for inflation, så skal tallene dog også korrigeres for, at brugen af Dankort fortsat er stigende, og dermed kommer vi reelt ned på en vækst, som over det seneste år er meget tæt på nul.
Til illustration steg omsætningen på Dankort sidste år med 4,1 % målt i løbende priser – det private forbrug steg ”kun” med 2,75 % når man renser for boligbenyttelse, som typisk ikke købes via dankortet.
- Dagens tal er således klart en skuffelse hvad angår den helt aktuelle udvikling i det private forbrug. Opgørelsen af udviklingen i det private forbrug er statistisk set ekstraordinært usikkert i år pga. skuddag og påskens placering, men hvis tendensen fra marts fortsætter, så er der grund til stor bekymring på dansk økonomis vegne. Det er nemlig ikke alene det private forbrug, som skuffer. Tal for eksporten fra Danmarks Statistik har vist, at eksporten er faldet i årets to første måneder. Der er således intet som tyder på, at dansk økonomi lige nu og her er på vej ud af vækst-krisen, trods lave renter og oliepriser samt stigende beskæftigelse, konkluderer Steen Bocian.