23948sdkhjf

Ejerskifte i familiens kreds koster på bundlinjen

Ny forskning dokumenterer, at ejerledede virksomheder, der overtages af en direktør udenfor familiens kreds, klarer sig bedre.
Når ejerledere generationsskifter indenfor familiens kreds, falder virksomhedens overskudgrad. Sælger ejerledere derimod virksomheden til en udefra kommende direktør klarer virksomheden sig bedre, end hvis det er en fra familien, der tager over.

Det viser den hidtil største undersøgelse af de økonomiske konsekvenser af ejerskifte i familieejede virksomheder. Undersøgelsen er baseret på svar fra 13.593 ejerledere, d.v.s. personer, som både ejer og leder deres virksomhed.

Den er foretaget af professorerne Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen for Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS. Undersøgelsen er finansieret af Industriens Fond.

Lønsomheden vokser
Den dokumenterer, at forskelle i overskudsgrad før og efter skiftet mellem direktørskifter indenfor og uden for familien, falder markant ud til fordel for de sidstnævnte.

Dem, der overtager udenfor familiens kreds, formår i højere grad at få medarbejderantallet og aktivmassen til at vokse, samtidig med at lønsomheden forbedres.

Ledelse udefra
I samme rapport dokumenteres det, at mellem 20.000 og 30.000 virksomhede står overfor et generationsskifte i løbet af de næste ti år.

Den viser også, at de fleste ledelseskifter i ejerledede virksomheder enten sker gennem en professionalisering, hvor nye direktører hentes udefra, uden at det ændrer ejerskabet, eller som forberedelse til et generationsskifte, hvor nye familiemedlemmerne træder ind i ledelsen af virksomhederne, uden at stifteren eller den ældre generation opgiver kontrollen med ejerskabet.

Rapporten er den anden i en serie af seks rapporter, der går under fællestitlen ”Ejerledelse i Danmark".

Formålet med rapporterne er, at præsentere et vidensgrundlag til at forbedre den langsigtede planlægning i ejerledede virksomheder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093