23948sdkhjf

Bøde for Facebook-efterlysning af butikstyv: De andre butikker betaler

20 butiksindehavere har splejset om bøde til tøjbutik. Retsfilosof kalder det "selvtægt".
En række butikker i Silkeborg er gået sammen om at betale en bøde, som en indehaveren af tøjbutikken Laura har fået for at offentliggøre et billede af en butikstyv på Facebook.

20 butiksindehavere har splejset om bøden på 3500 kroner, og initiativtageren til indsamlingen er Martin Jensen fra fotoforretningen Click. Han mener, at det er i orden at offentliggøre fotos af butikstyve, siger han til DR Østjylland.

- Når meldingen fra politiet er, at de ikke har tid til at hjælpe, så synes jeg egentligt, at det er stærkt at tage det i egen hånd, siger Martin Jensen, der mener, at butikkerne burde støtte hinanden i en slags forsikringsordning for eventuelle bøder.

- Det ville have en utroligt stor præventiv effekt. Ved du hvad? Stjæler du hos os, så ryger du på Facebook, for vi betaler bøden i fællesskab, siger han.

Cecilie Eriksen skriver ph.d. om retsfilosofi ved Aarhus Universitet, og hun kalder bødedelingen en form for selvtægt.

- Det er en underminering af retssystemet, når en flok borgere beslutter sig for at sætte sig ud over loven og vil gøre politiets arbejde. Når de dømmer, at den her mand er tyv, og vi laver selv en efterlysning, så underminerer de vores retssikkerhed siger hun.

Forskeren ser selvtægt som et problem af flere grunde.

- Man har set eksempler på, at selvtægt går ud over den forkerte, så man opnår ikke den retfærdighed, man er ude efter, siger Cecilie Eriksen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093