23948sdkhjf

Hvilke byer vil overleve e-handelens vækst?

Institut for Center-Planlægning giver et bud på e-handelens konsekvenser.
E-handelen udvikler sig kraftigt i disse år.

Hvis udviklingen fortsætter, vil det påvirke bylivet, huslejedannelsen og ejendomsværdierne i Danmark.

Det omhandler en ny rapport fra Institut for Center-Planlægning.

ICP har tidligere gennemført analyser af, hvilke konsekvenser en stadigt stigende e-handel vil have for bl.a. bylivet og udbuddet af butikker i de danske byer.

Den nye analyse går skridtet videre og ser på e-handelens indflydelse på lejedannelser og ejendomsværdier frem til 2030.

- I dag går ca. 2 pct. af dagligvareomsætningen og 20 pct. af udvalgsvareomsætningen gennem e-handelskanaler. Analysen viser, at der i fremtiden vil være færre byer med en vis bredde i udvalgsvaredetailhandelen og dette vil påvirke lejeniveauerne og ejendomsværdierne i bymidterne, shoppingcentrene og storbutiksområderne i forskellige dele af landet, siger administrerende direktør i ICP, Per Nyborg.

ICP har set på to scenarier for e-handelens udvikling og dens indflydelse på butiksstrukturen i Danmark frem mod 2030, som begge viser store forskelle i udviklingen i de forskellige bytyper. Analyseresultaterne viser, hvilke byer der på nuværende tidspunkt og i fremtiden vil være i stand til at dække en husstands normale behov for udvalgsvarer. (Se nedenstående tre kort).

I scenarie 1, der må betragtes som det mest sandsynlige, vil 6 % af dagligvareomsætningen og 30 % af udvalgsvareomsætningen gå gennem e-handelskanaler.

I scenarie 2, der er mere drastisk, men stadig må betragtes som et potentielt realistisk scenarie, vil 15 % af dagligvarerne og 50 % af udvalgsvarerne gå gennem e-handelskanaler i 2030.

Disse scenarier er i rapporten blevet udfoldet, så der er kommet fokus på konsekvenserne for ejendomsværdierne og lejeniveauet i forskellige dele af landet. Der gives et indblik i udviklingen for forskellige placeringer i byerne, i de forskellige typer af shoppingcentre og i centre med boxbutikker.

- Der er ingen tvivl om, at der vil ske mange og markante ændringer i markedet for detailhandelsejendomme. Den stigende e-handel vil påvirke lejeniveauet i butiksejendomme – såvel positivt som negativt. De største udsving forventes i ejendommene med udvalgsvarebutikker og i mindre grad i ejendomme med dagligvarebutikker, siger Per Nyborg.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125