23948sdkhjf

EU vil forbedre varslingssystem efter æggeskandale

Æggeskandalen vidner om svag koordination i visse lande, siger Esben Lunde Larsen (V) efter møde i Bruxelles.
Medlemslandene i EU skal være bedre til at reagere, når der opstår en fødevarekrise.

Det skal en koordineret indsats sikre, vurderer Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Han har tirsdag deltaget i et møde i EU-Kommissionen om den verserende æggeskandale.

- Den fælles linje bliver fremadrettet, at vi i højere grad, end vi har haft indtil nu, får en bedre koordination af vores indsatser, når der opstår situationer om fødevaresikkerhed, siger han.

Det handler om at optimere kommunikationen mellem medlemslandene, vurderer ministeren.

- Denne her situation har vist, at der er nogle svagheder i visse medlemsstater i forhold til at koordinere indsatserne, når de går over flere ministerier, lyder det videre fra ministeren.

Skandalen med forgiftede æg har ifølge det franske nyhedsbureau AFP nået 45 lande verden over. Æggene menes at være inficeret med giftstoffet fipronil. Det er et insektmiddel mod lus og lopper.

Stoffet er fundet i millioner af æg fra Belgien og Holland. Landene er blevet beskyldt for at kende til problemet længe før, de andre EU-lande blev orienteret.

Problemet opstår ifølge ministeren ved, at landene har forskellige interne systemer, som har skabt en lang processtid og spændt ben for hinanden.

Men noget, der sker i så få lande, bør ikke få så ødelæggende effekt, påpeger EU-kommissær Vytenis Andriukaitis, der har sundhed og fødevaresikkerhed under sig. Også han deltog i mødet.

- Vi vil forbedre risikokommunikation mellem landene og kommissionen for at være sikre på, at det når befolkningen på en mere sammenhængende og hurtig måde.

- Vi vil se på, hvordan vi kan etablere en fødevaresikkerhedsofficer i hver medlemsland for at sikre, at informationer kommer så hurtigt og effektivt som muligt, siger han på et pressemøde.

Danmark er heller ikke sluppet uskadt. 288.000 forurenede belgiske skalæg, der indeholdt fipronil, var på hylderne i tre danske butikker i løbet af fire uger i maj og juni sidste år.

Det var første gang, at det kunne påvises, at der var forhandlet forurenede skalæg i Danmark. De blev solgt i forretninger i Aarhus og Odense.

Tidligere har det været fundet forgiftede æg i æggeprodukter som æggesalat, solgt i Danmark.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet indeholdt æggene, der havnede i Danmark, ikke sundhedsskadelige mængder af fipronil, oplyser Fødevareministeriet.

Insektmidlet er ikke fundet i æg fra Danmark.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078