23948sdkhjf

Laktosefri overhaler glutenfri

Nu er der mest modstand mod laktose blandt voksne danskere
I Danmark kan langt de fleste tåle laktose. Men 5,3 procent af voksne danskere undgår det, viser nye tal fra Coop Analyse. Dermed overhaler andelen af voksne i Danmark, der undgår laktose, dem, der går uden om gluten. Sidstnævnte gruppe udgør ifølge Coop Analyse 3,4 procent.

Det skriver Samvirke.

Væksten i det danske marked for laktosefri mejeriprodukter er på ca. 15 procent om året, når både drikke- og spiseprodukter tælles med. Drikkeprodukter alene har en vækst på 25 procent om året, oplyser Søren Bang Rasmussen, Arla Foods' brand manager for laktosefri, til Samvirke.

Ifølge Søren Bang Rasmussen kan forklaringen på, at danskerne i stigende grad fravælger laktose, findes i, at ”free from” – altså ”fri for” – er en generel trend på tværs af landene i både Europa og Nordamerika. Forbrugerne vil selv bestemme, hvad der skal være i deres mad, uanset om de har helbredsmæssige grunde til det eller ej.

Glutenfri bliver for eksempel valgt både af mennesker, som ikke kan tåle gluten, og af mange, som ikke har fået stillet diagnosen, men som oplever mere velvære, når de ikke spiser gluten. Det samme gælder laktose.

På flere markeder omkring Danmark er markedsandelene for laktosefri produkter på over 10 procent, mens den diagnosticerede andel i den pågældende befolkning kun er omkring 5 procent, fortæller Søren Bang Rasmussen til Samvirke.

Ifølge Coop-bladet anslår man, at andelen af danskere, der har nedsat evne til at fordøje laktose, ligger på tre-seks procent. Nogle af dem vil ikke have problemer med for eksempel en slat mælk i kaffen eller en mindre mængde surmæksprodukt.

En meget lille del af befolkningen, 0,2 procent, har fået stillet diagnosen cøliaki, som er glutenallergi. Det er en alvorlig lidelse, som betyder, at man helt skal undgå gluten.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125