23948sdkhjf

Danskerne fravælger foie gras

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Der er mindre foie gras på de danske borde: Ny undersøgelse viser, at otte ud af ti danskere ikke spiser foie gras.

Foie gras er ikke længere en populær ret i Danmark. Det fremgår af en ny Epinion-undersøgelse foretaget for Dyrenes Beskyttelse.

Undersøgelsen viser, at hele 80 pct. af danskerne ikke spiser foie gras.

Desuden er importen støt faldende. Over en ti-årig periode er importen faldet med mere end 45 procent. Det er et godt skridt på vejen og en positiv tendens.

- Det er gode nyheder, og tal som vi er meget begejstrede for. Fra Dyrenes Beskyttelse lyder opfordringen, at man som forbruger aldrig køber foie gras eller bestiller det på restauranter, da produktionen foregår under helt uacceptable forhold, som strider mod alle forestillinger om god dyrevelfærd. Vi er dog slet ikke i mål endnu, når der i Danmark stadigvæk importeres knap 20 ton foie gras, siger Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr og fjerkræ i Dyrenes Beskyttelse.

En produktion under miserable forhold
Betegnelsen foie gras er fransk og betyder direkte oversat "fed lever". Det er netop den store fedtlever, som er det særlige ved foie gras. Ved at tvangsfodre ænder og gæs vokser deres lever til en unaturlig stor størrelse.

Tvangsfodringen sker ved, at fuglen fastholdes. Herefter føres et 30 cm langt rør ned i halsen på den, hvor en blanding af majs og olie pumpes direkte ned i mavesækken på fuglen.

Ofte fastholdes de ved at blive fikseret i små bure uden mulighed for at vende sig. Fuglene lider stor skade under tvangsfodringen. De oplever smerter og lidelser samt udvikler stresssymptomer og sygdomme, mens nogle fugle ikke kan stå oprejst, fordi leveren bliver for stor. Som resultat af tvangsfodringen udvikler gåsen eller anden det, som kaldes en syg fedtlever. Den er seks til ti gange så stor som en normal lever.

Læs også: Dansk sælger af foie gras savner nuancer i debatten

- Foie gras produceres under grusomme forhold. Det er dyremishandling, og fuglende lider under produktionen. Tvangsfodringen giver dyrene akut diarré og åndedrætsbesvær, og det er en sygelig tilstand, når fuglene udvikler en stor fedtlever. Derfor er dødeligheden i en foie gras-produktion 10 til 20 gange så høj, som i en normal ande- eller gåse-produktion, siger Pernille Fraas Johnsen.

Fuglene tvangsfodres som regel i deres sidste to til tre ugers levetid, og her gentages processen dagligt to til tre gange.

Foie gras
Frankrig står for langt den største del af verdens foie gras-produktion. Ifølge tal fra Euro Foie Gras, som er en sammenslutning af de europæiske foie gras-producenter, producerede de næsten 14.000 ton foie gras i 2016.

I 2016 blev der på verdensplan produceret omtrent 21.900 ton foie gras.

Læs også: Minister: Nu må landmænd slagte deres dyr på gården

Produktionen er forbudt herhjemme, da foie gras kun kan produceres under forhold, som involverer tvangsfodring, hvilket strider imod den danske dyreværnslov. EU's samhandelsregler betyder imidlertid, at det er tilladt at sælge foie gras i Danmark.

I en foie gras-produktion med ænder, er det kun han-ænder som opdrættes. Det skyldes, at leveren på en hun-and ikke vokser til samme størrelse, som hannens. Hun-ænderne aflives derfor kort efter, at de udklækkes og når aldrig at blive mere end et par timer gamle.

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Coop: Ingen stigning i salget af håndsprit endnu

De store supermarkedskæder kan ikke mærke frygt for coronavirus endnu. Apotekerne fortæller dog en anden historie.

Thise-direktøren om teknik: Jeg er meget overrasket

Ny bog: Danskerne vil gøre en forskel gennem deres indkøb

Det er blevet mainstream at være klimakriger, og forbrugerne ønsker i høj grad at gøre en forskel gennem deres produktvalg.

Endnu et vinkup i København: Tyve vidste hvad de skulle tage

Både Michelin-restauranten formel B og sushirestauranten Anaba har i weekenden fået stjålet eksklusive vine.

Carlsberg plages af nye anklager om korruption i Indien

Butiksansatte får tre ugers ekstra betalt forældreorlov

En ny overenskomst for de 150.000 butiksansatte betyder, at fædre får tre ugers ekstra betalt forældreorlov.

Nyhedsbrev

1

Fiskehandlere mødte ind til p-bøderegn: - Det er ikke rimeligt

Et år efter lanceringen: Ny madspildsmærke har bredt sig i Europa

Danske Spil foreslår strammere regler for pengespil

Mikroalger på vej ind i plantebøffen

Esbjerg Street Food klar med åbningsdag

Onlinesupermarked udvider med 90.000 flere husstande

Tyske ejere sender ny, stor kapitalindsprøjtning til danske Aldi

I november fik Aldi 300 millioner kroner fra de tyske ejere. Nu kommer der 112 millioner mere.

Mødte hinanden på arbejdet: Par viet foran kiosken i Meny-butik

Milliontyveri: Michelin-restaurant lænset for dyre vine

Supermarkedskæde standser salg af turbokyllinger

Initiativet kan sætte gang i en udvikling af den slags, som på få år betød et farvel til buræg.

Januar-salget overgår sidste år

Aldi skifter placering i Bjerringbro

7-eleven ændrede strategi og fik succes

Børnene overtager vinhandel i Støvring

Byens oplevelser skal skabe salg i forretningerne, fortæller direktør

Konkurrent overtager slagterbutik i Esbjerg

Erfaren herre har overtaget Spar i Nr. Bjert

Velling får den fjerde købmand på ét år

Købmand blev udsat for væbnet røveri

Vallø Slot skal sælge millioner af æg i Rema 1000

Royal Unibrew vil sælge te med alkohol

Container gemte på 1,5 millioner ulovlige cigaretter

Efter fejl i kontrolrapport: Dan Ducks andesalg er gået helt i stå

Styrelse advarer mod jægers ulovlige vildsvinepølser

Arla sælger mere: Brandede produkter trækker væksten

Juicefirma-stifter blev bortvist efter »fundamentale fejl«

Restaurant i København mister sin michelinstjerne efter 23 år

Dansker vil sætte sig på det globale marked for plantebaseret "kød"

Hanegal forventer voldsom kødfri fremgang

Coop-ordre har sat fut under fiskefabrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HCS tilbyder opbevaring af pallegods i Glostrup

Strategi for din messe.

Kom til verdens første live demonstration af PALOMAT® AMR

Innovativt butikskoncept appellerer til den nye shopper

Fra klik til kontanter. Styr trafikken til din e-handel

Keyfrost køle- og fryseanlæg

Dansk Energirådgivning justerer ejerskabskredsen

Fremtidens brugere skal kende GS1

Bæredygtighed – Trussel eller mulighed for online handel?

Genbrug og den digitale forbruger

Bog & idé flytter ind i centralt lejemål i Vejle

Fint messekit, til en god pris :)

4 facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!

US Energy Export 2020 i USA

Forvirring omkring korrekt brandgodkendelse

Få plads til flere varer med fødevaregodkendte reoler.

Overvejer du at lave en Laudrup?

Flådestyring TTC: Tacho Tracking Canbus

Thorsman arbejdslampe vinder guld

SMART 2020 i Shanghai

Ny type papirbægre skal erstatte plastik til mælkeprodukter

Minibox - et nyt design

Hør mere om EU'S støttepuljer

Sæt pris på dine produkter med prismærkepistoler fra METO

Prøv den nye energiberegner fra ASSA ABLOY

Send til en kollega

0.144