23948sdkhjf

Nu må 13-årige servere burgere

Efter ønske fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen må unge ned til 13 år næste år arbejde i restauranter og forretninger. 3F og HK er stærkt bekymrede for 'børnearbejde'
Næste gang du går på McDonalds eller i pølsevognen, kan en 13-årig tage imod bestillingen og lange en burger over disken.

Fra 1. januar bliver det nemlig muligt for restauratører og butiksindehavere at hyre 13-årige til ‘lettere ekspedition i forretninger, restauranter mv.’.

Det skriver Fagbladet 3F .

Det sker efter ønske fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der nu har ændret i bekendtgørelsen om unges arbejde. Forslaget stillede han tilbage i august, med ønske om at gøre det lettere for unge at påtage sig et “spændende arbejde, ligesom det vi blive lettere for virksomheder at ansætte og fastholde unge medarbejdere”.

- Når arbejdsforholdene er i orden, skal det være muligt for de unge at sælge f.eks. en burger – og ikke kun tyggegummi og wienerbrød. Det er almindelig sund fornuft, lød det fra ministeren.

Men i 3F har man fra starten været kritisk overfor at give 13-årige lov til at arbejde med opgaver, der tidligere krævede, at man var 15 år.

- Det er helt klart, at man vil bruge de her børn, som det jo er, efter skole fra klokken 15 til 17 til at ekspedere i fastfoodkæder, når det er allermest travlt og stresset. Det går fra at være et hyggeligt fritidsjob til at være en hovedbeskæftigelse, som arbejdsgiverne regner med, siger faglig sekretær i Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Peter Lykke Nielsen, der påpeger, at ændringen ifølge ham også går stik imod ILO’s konvention om at begrænse børnearbejde.

I HK Handel ser man også med bekymring på, at 13-årige får lov til at arbejde i butikker i større omfang end før. Her peger arbejdsmiljøkonsulent Merete Kaffka på, at udviklingen i detailbranchen viser flere konflikter med kunder. 70 procent af HK Handels medlemmer har oplevet konflikter med kunder, og det har man ikke lyst til at sende børn ud i, siger hun.

- Og vi ved jo, at unge ofte arbejder om eftermiddagen efter skole, hvor der ikke er erfarne medarbejdere tilstede.

Ændringen i bekendtgørelsen har været sendt i udvalg i Arbejdsmiljørådet, hvor både fagbevægelsen og arbejdsgiversiden har deltaget. Her endte udvalget med at have delte holdninger til ændringen. Fagbevægelsen var imod og arbejdergiversiden for.

I Horesta har man længe kæmpet for at få flere 13-årige ude på arbejdspladserne, siger politisk direktør Kirsten Munch:

- Vi har ingen forestillinger om, at de helt unge skal løse et beskæftigelsesproblem, for de er jo beskyttede og begrænsede af andre regler. For os er det vigtige at kunne introducere de unge til vores brancher, så de måske senere får lyst til at tage en uddannelse og arbejde i hotel- og restaurationsbranchen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078