Restprodukt eller ej: Hakkekødets rejse til køledisken

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det hakkede kød i supermarkedets køledisk er ikke længere et oparbejdet restprodukt.

Fortællingen om, at det hakkede kød er et restprodukt, passer ikke nødvendigvis.

Det siger Margrethe Therkildsen, der er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

Danskere er nemlig så glade for at spise hakket kød, at det for mange producenter ikke kan betale sig først at skære kødet ud til en steg for så derefter at lave det til hakkekød, hvis det ikke kunne sælges som en steg på førstedagen.

- Store dele af slagtekroppen er på forhånd bestemt til at blive til hakket kød. Selvfølgelig er der også noget afpuds, der også bliver hakket, men det behøver bestemt ikke være af dårlig kvalitet, siger Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Derfor er der en meget lille sandsynlighed for, at hakkekødet i køledisken tidligere har været en steg eller er et resultat af slagteriets restkød.

Nogle gange kan man ligefrem komme ud for, at de fineste og bedste udskæringer på et kreatur bliver til hakket kød. Simpelthen fordi det er for småt til at blive til egentlige bøffer.

Stinne von Seelen Havn, der er levnedsmiddelkandidat fra Fødevarestyrelsen, fortæller, at der ikke er nogle regler for, hvor mange gange et stykke kød må oparbejdes og skæres ud på ny, men der er regler for, at det skal være sikkert og egnet til menneskeføde.

Oparbejdningen af kødet skal desuden foregå efter en faglig vurdering af en kvalificeret fagperson - for eksempel en slagter.

- Man kan ikke nødvendigvis sige, at det hakkede kød, der er oparbejdet, er dårligere, end det der ikke er. Der er mange ting, der spiller ind, og det kommer også an på, hvordan det er blevet behandlet og opbevaret, siger hun.

Oftest bruger slagtermestre udskæringer, der ikke er blevet solgt, til at lave spegepølser og lignende. Kødet kan nemlig miste farve og er derfor ikke pænt nok til at blive solgt som hakket oksekød.

Det er altså hverken for gammelt eller dårligt, men kan ikke bruges på grund af udseendet. Det forklarer Leif Wilson Laustsen, der er formand for brancheorganisationen Danske Slagtermestre.

Leif Wilson Laustsen har selv erfaret, at slagtere oftest køber kød hjem til det ene formål at hakke det. Hvis det da ikke kommer fra producenten og allerede er færdighakket.

Læs også: To-go-koncept har overtaget slagterbutik

Margrethe Therkildsen understreger, at fars dog har en meget begrænset holdbarhed, fordi kødets membraner ødelægges. På denne måde får mikroorganismer lettere adgang dertil.

Det vil altså sige, at hvis du åbner en pakke hakket kød, som ser lidt grå ud i midten, er det ikke for gammelt. Den grå farve er et resultat af en naturlig proces.

- Det handler simpelthen om, hvor meget ilt, der er til stede. Hvis der er ilt til stede i pakken, bliver kødet gråt eller brunligt, forklarer Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Du skal samtidig ikke være bekymret for, om kødet er tilsat andet end kød. I så fald er det nemlig et tilsætningsstof eller en ingrediens, og det skal stå på pakken, siger Stinne von Seelen Havn fra Fødevarestyrelsen.

Fakta: Slagterens fem tip til hakket kød

- Kvalitet og pris hænger ofte sammen. Jo dyrere kødet er, jo bedre er kvaliteten generelt.

Læs også: Bagermester konkurs i Hammel

- Hvis kødet er produceret i udlandet, har det ofte været længe undervejs. Det gør også noget ved kvaliteten af kødet.

- Vælg altid den pakke kød, der er blevet produceret senest. Så er du sikret det mest friske kød fra køledisken.

- Hvis du er i tvivl, om det er for gammelt, skal du bruge din lugte- og smagssans, dit syn og din fornuft.

- Producenten må gerne oparbejde en bøf og hakke den, men der må ikke komme andre ingredienser eller andet nyt i kødet.

Kilde: Leif Wilson Laustsen.

/ritzau fokus/

Mere om: hakkekød | slagter


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Købmænd håber på ny kriminalitetspakke

Mejerierne hædrede den gode fødevaredebat

Lidl er første dagligvarekæde med 250.000 fans på Facebook

Specialist i sociale medier fortæller, at updates i øjenhøjde, god kundeservice og humor er en vigtig del af opskriften på succes.

Håndrullede cigarer sætter fut i salget hos tobakskompagni

Danish Crown tjener flere penge trods pres på priserne

Danish Crown omsatte for 30,1 milliarder kroner i første halvår, hvor der var pres på priserne på svinekød.

Lettelse hos Kohberg: Vi er er på rette spor

Efter et særdeles nedslående 2016 gik det kraftigt frem for brødgiganten i 2017

Nyhedsbrev

Rema 1000 vil sælge krumme grøntsager

1

Her ligger de 16 butikker som Coop nu lukker

Coop lukker 16 brugser

En række Dagli´ Brugser & LokalBrugser, der gennem en årrække har givet underskud, bliver nu lukket.

Prognose: Dagrofa vil vokse 13 pct. på fem år

Inden 2024 vil Dagrofa med Meny i spidsen øge sin omsætning med 2,5 mia. kroner.

Coop.dk klar med kunstig intelligens i kampen mod madspild

For kunderne betyder det nemmere måltidsplanlægning og mindre madspild.

Hvad betyder "naturlig" mad for forbrugerne?

Analysebureau har spurgt folk til deres opfattelse af ordet "naturlig".

Ultra sjælden whisky til salg i Danmark

Tobaksgigants cigaret-klon kan indsamle store mængder data

Historisk enighed i landbruget skal sikre dansk økologi

Stærk symbolværdi i Dansk Supermarkeds navneskifte

Organisationen lægger afstand til imaget som pengeglade købmænd.

Priskrig: Coop åbner ny slagmark

Dansk Supermarked skifter navn til Salling Group og får nyt logo

Det markerer Salling Fondenes tilbagekøb af koncernen, der nu er en rent fondsejet, dansk virksomhed.

Lejere på Copenhagen Markets blomstertorv slår sig sammen

Royal Run i samarbejde med FødevareBanken

Her er taberne i discountkrigen

I 25 år gik det kun fremad for discount, men siden 2014 har branchen tabt pusten, og nu er fårene ved at blive skilt fra bukkene.

Lakridskonge producerer igen selv

Johan Bülow har sat skub i udviklingen af nye lakridser

KFI har aldrig tidligere uddelt så mange penge til selvstændige købmænd

Ny topchef for Aldi vil genbruge recepten fra sin tid hos konkurrenten

Aldi har tabt halvanden milliard på otte år, men nu skal skuden vendes.

Ny Netto i Roskilde

Pengene strømmer ind hos Gasoline Grill

Romkuglemester er vokset yderligere

Økologisk gourmet-slagteri rykker ind hos Irma

Cyklende røver truede ekspedient i konditori med kniv

Trods stigende salg: Gulerodsavlere holder igen med økologi

Danskerne returnerer for få brugte batterier til genbrug

Rom-succes udløser nyt firmanavn

Scandlines får afslag på gebyr for kontantbetaling

Så er der også street food i Esbjerg

S foreslår pant på flere plastikflasker og pris på poser

Ellemann-Jensen ny fødevareminister

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Quickguide: Vælg den rigtige stregkode til dit behov

Bliv klogere på den bæredygtige emballageomstilling

Få hjælp til fastholdelse og rekruttering fra Cabi

Lav jobannonce på Jobnet for Arbejdsgivere uden omkostninger

Mustafa er udlært elektriker hos EL:CON

Hvem er årets robotambassadør?

Skønt – sommer i luften!

Konference - Skolebyggeri i fremtiden

Gratis webinar: Cross Docking

Besøg TENTE på Health & Rehab 2018

Tag hånd om det påvirkelige korttidsfravær- kursus i KBH 26.9

Stregkodemyter: Findes varens pris i stregkoden?

Få et godt greb i din adgangskontrol med Aperio® H100

Forbedret driftshygiejne, lavt infektionsniveau og formindsket lugt og utøjsgener

Kursus KBH 9.10: Forebyg og håndter stress

Få alt at vide om fleksjob - gratis hos Cabi

Se fremtidens gulve i Forum 16.-17. maj

Vi står klar på Elmia Automation 15. – 18. maj i Jönköping

Lantmännen Cerealia i Vejle har et komplet fuldautomatisk system fra Q-System

Salget af håndkøbsmedicin er steget hos Min Købmand i Glostrup

Regionerne løfter logistikken til strategisk niveau

SÅ kan der indstilles til Danish Retail Award 2018

Se lige her inden du tager hul på drømmen som restauratør eller barista

Restaurationskæde køber levnedsmiddelgodkendte reoler

Kom til lagersalg hos andersen & nielsen i Skovlunde!

Send til en kollega

0.311