23948sdkhjf

Restprodukt eller ej: Hakkekødets rejse til køledisken

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det hakkede kød i supermarkedets køledisk er ikke længere et oparbejdet restprodukt.

Fortællingen om, at det hakkede kød er et restprodukt, passer ikke nødvendigvis.

Det siger Margrethe Therkildsen, der er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

Danskere er nemlig så glade for at spise hakket kød, at det for mange producenter ikke kan betale sig først at skære kødet ud til en steg for så derefter at lave det til hakkekød, hvis det ikke kunne sælges som en steg på førstedagen.

- Store dele af slagtekroppen er på forhånd bestemt til at blive til hakket kød. Selvfølgelig er der også noget afpuds, der også bliver hakket, men det behøver bestemt ikke være af dårlig kvalitet, siger Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Derfor er der en meget lille sandsynlighed for, at hakkekødet i køledisken tidligere har været en steg eller er et resultat af slagteriets restkød.

Nogle gange kan man ligefrem komme ud for, at de fineste og bedste udskæringer på et kreatur bliver til hakket kød. Simpelthen fordi det er for småt til at blive til egentlige bøffer.

Stinne von Seelen Havn, der er levnedsmiddelkandidat fra Fødevarestyrelsen, fortæller, at der ikke er nogle regler for, hvor mange gange et stykke kød må oparbejdes og skæres ud på ny, men der er regler for, at det skal være sikkert og egnet til menneskeføde.

Oparbejdningen af kødet skal desuden foregå efter en faglig vurdering af en kvalificeret fagperson - for eksempel en slagter.

- Man kan ikke nødvendigvis sige, at det hakkede kød, der er oparbejdet, er dårligere, end det der ikke er. Der er mange ting, der spiller ind, og det kommer også an på, hvordan det er blevet behandlet og opbevaret, siger hun.

Oftest bruger slagtermestre udskæringer, der ikke er blevet solgt, til at lave spegepølser og lignende. Kødet kan nemlig miste farve og er derfor ikke pænt nok til at blive solgt som hakket oksekød.

Det er altså hverken for gammelt eller dårligt, men kan ikke bruges på grund af udseendet. Det forklarer Leif Wilson Laustsen, der er formand for brancheorganisationen Danske Slagtermestre.

Leif Wilson Laustsen har selv erfaret, at slagtere oftest køber kød hjem til det ene formål at hakke det. Hvis det da ikke kommer fra producenten og allerede er færdighakket.

Læs også: 300 kilo svinekød er blevet destrueret hos ulovlig slagter

Margrethe Therkildsen understreger, at fars dog har en meget begrænset holdbarhed, fordi kødets membraner ødelægges. På denne måde får mikroorganismer lettere adgang dertil.

Det vil altså sige, at hvis du åbner en pakke hakket kød, som ser lidt grå ud i midten, er det ikke for gammelt. Den grå farve er et resultat af en naturlig proces.

- Det handler simpelthen om, hvor meget ilt, der er til stede. Hvis der er ilt til stede i pakken, bliver kødet gråt eller brunligt, forklarer Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Du skal samtidig ikke være bekymret for, om kødet er tilsat andet end kød. I så fald er det nemlig et tilsætningsstof eller en ingrediens, og det skal stå på pakken, siger Stinne von Seelen Havn fra Fødevarestyrelsen.

Fakta: Slagterens fem tip til hakket kød

- Kvalitet og pris hænger ofte sammen. Jo dyrere kødet er, jo bedre er kvaliteten generelt.

Læs også: Bagermester konkurs i Hammel

- Hvis kødet er produceret i udlandet, har det ofte været længe undervejs. Det gør også noget ved kvaliteten af kødet.

- Vælg altid den pakke kød, der er blevet produceret senest. Så er du sikret det mest friske kød fra køledisken.

- Hvis du er i tvivl, om det er for gammelt, skal du bruge din lugte- og smagssans, dit syn og din fornuft.

- Producenten må gerne oparbejde en bøf og hakke den, men der må ikke komme andre ingredienser eller andet nyt i kødet.

Kilde: Leif Wilson Laustsen.

/ritzau fokus/

Mere om: hakkekød | slagter
Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Dansk ingredienskoncern er kåret til verdens mest bæredygtige

Supermarked modtager Aarhus Kommunes Handicappris

Normal har hyret ny landechef fra Salling Group

Madiværksættere får chancen hos Irma

Se listen: Her åbner de første nye Netto-butikker i 2019

Gennem hele året vil Netto åbne op imod 70 butikker med helt ny indretning og nyt fokus.

Her er Danmarks bedst omtalte varemærker

Supermarkedskæde holder skansen som Danmarks bedst omtalte varemærke, men der er også nyheder i top 10.

Nyhedsbrev

Tidligere Silkeborg-købmand i vredt opgør med Dagrofa

Lægger sag an for syv millioner kroner.

Rekord: Over 200 bryggerier i Danmark

- Det kan vi lære af Big Mac-sagen

1

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

Supermarked slog salgsrekorder

Coop arbejder på planer for nyindkøbt bygning

Efter brand: Møbelbutik rykker ind i lukket dagligvarebutik

Varehus sejrer for andet år i træk

McDonald's mister eneret til kendt navn

Ny direktør: - Vi kan kun øge danskernes bevidsthed om Fairtrade-mærket, hvis detailhandlen er med

Efter forsinkelse er ny SuperBrugsen åbnet

Scottie er snart parat til at slå sine folder i Skalborg

Netto åbner i maj en ny dagligvarebutik på cirka 1100 kvadratmeter på Hobrovej 446

Lille og slidt Netto vokser sig større

Ombygning: Glæder sig over butikscenters udvikling

Ny varehuschef har fast blik på udviklingen

Netto overtager Faktas lejemål

Brugs fejrer 100-års jubilæum med ny lege- og børnetøjsbutik

Butikker sætter gang i byggeriet i Ølgod

Lidl rykker ind i nyt park-kvarter

Dagli’Brugsen har gang i stor investering

Nye planer for Kvickly i Silkeborg

Sunds har fået ny brugsuddeler

1

Meny-butikker overtages af konkurrent

Partypølser tilbagekaldes efter metalfund

Royal Greenland lukker i Aalborg: 46 mister jobbet

Elever overtager styringen i Lidl

Coca-Cola lancerer ny smagsvariant

Just Eat begyndte året med rekord

Fysiske medier har haft en elendig jul i Storbritannien

Mayonnaise kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Billy Regnskabsprogram tilbyder automatisk årsregnskab og selvangivelse

Gerflor DLW leverer 25.000 m2 linoleum til nyt psykiatrisk center i DNU

GEPIR – Stregkodernes gratis telefonbog

Pressemeddelelse: AMCS overtager Recy Systems

Forlæng levetiden og sikkerheden på din betalingsterminal - tjek: www.ctcoinshop.dk

Fokus på sourcingstrategi giver endnu flere kundefordele...

NYHED! Prolink Serie 13-0 CTP og Serie 13-34 FLT

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

Træt af madspild?

NRF 2019: Nye teknologier i den fysiske butik

3 x hurtigere pallehåndtering = spar tid

Bliv opdateret på det seneste nye om bioplast

NRF 2019: Online tracking i den fysiske butik

Må du genbruge dine stregkoder?

NRF 2019: Customer Experience

Effektiv, sikker og let kontanthåndtering

Torsdag den 31. januar: Kom til Festival for selvstændige helt gratis

Gerflor er officiel sponser for VM I HERREHÅNDBOLD 2019

Årets økologiske lancering

Find vej til danske testfaciliteter

Nyhed: Få de basale bogføringsværktøjer helt gratis med Billy Basic

Hvordan overvinder butikkerne udfordringen med at møde kunderne både offlin...

Strategi for din messe.

Et nyt og spændende år i vente hos PALOMAT®

Flere netbutikker får fokus på genbrug

Send til en kollega

0.491