Restprodukt eller ej: Hakkekødets rejse til køledisken

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det hakkede kød i supermarkedets køledisk er ikke længere et oparbejdet restprodukt.

Fortællingen om, at det hakkede kød er et restprodukt, passer ikke nødvendigvis.

Det siger Margrethe Therkildsen, der er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

Danskere er nemlig så glade for at spise hakket kød, at det for mange producenter ikke kan betale sig først at skære kødet ud til en steg for så derefter at lave det til hakkekød, hvis det ikke kunne sælges som en steg på førstedagen.

- Store dele af slagtekroppen er på forhånd bestemt til at blive til hakket kød. Selvfølgelig er der også noget afpuds, der også bliver hakket, men det behøver bestemt ikke være af dårlig kvalitet, siger Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Derfor er der en meget lille sandsynlighed for, at hakkekødet i køledisken tidligere har været en steg eller er et resultat af slagteriets restkød.

Nogle gange kan man ligefrem komme ud for, at de fineste og bedste udskæringer på et kreatur bliver til hakket kød. Simpelthen fordi det er for småt til at blive til egentlige bøffer.

Stinne von Seelen Havn, der er levnedsmiddelkandidat fra Fødevarestyrelsen, fortæller, at der ikke er nogle regler for, hvor mange gange et stykke kød må oparbejdes og skæres ud på ny, men der er regler for, at det skal være sikkert og egnet til menneskeføde.

Oparbejdningen af kødet skal desuden foregå efter en faglig vurdering af en kvalificeret fagperson - for eksempel en slagter.

- Man kan ikke nødvendigvis sige, at det hakkede kød, der er oparbejdet, er dårligere, end det der ikke er. Der er mange ting, der spiller ind, og det kommer også an på, hvordan det er blevet behandlet og opbevaret, siger hun.

Oftest bruger slagtermestre udskæringer, der ikke er blevet solgt, til at lave spegepølser og lignende. Kødet kan nemlig miste farve og er derfor ikke pænt nok til at blive solgt som hakket oksekød.

Det er altså hverken for gammelt eller dårligt, men kan ikke bruges på grund af udseendet. Det forklarer Leif Wilson Laustsen, der er formand for brancheorganisationen Danske Slagtermestre.

Leif Wilson Laustsen har selv erfaret, at slagtere oftest køber kød hjem til det ene formål at hakke det. Hvis det da ikke kommer fra producenten og allerede er færdighakket.

Læs også: Slagter Lampe vinder guld ved international fagmesse

Margrethe Therkildsen understreger, at fars dog har en meget begrænset holdbarhed, fordi kødets membraner ødelægges. På denne måde får mikroorganismer lettere adgang dertil.

Det vil altså sige, at hvis du åbner en pakke hakket kød, som ser lidt grå ud i midten, er det ikke for gammelt. Den grå farve er et resultat af en naturlig proces.

- Det handler simpelthen om, hvor meget ilt, der er til stede. Hvis der er ilt til stede i pakken, bliver kødet gråt eller brunligt, forklarer Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Du skal samtidig ikke være bekymret for, om kødet er tilsat andet end kød. I så fald er det nemlig et tilsætningsstof eller en ingrediens, og det skal stå på pakken, siger Stinne von Seelen Havn fra Fødevarestyrelsen.

Fakta: Slagterens fem tip til hakket kød

- Kvalitet og pris hænger ofte sammen. Jo dyrere kødet er, jo bedre er kvaliteten generelt.

Læs også: Alibaba er handelsvindue til millioner af kinesere

- Hvis kødet er produceret i udlandet, har det ofte været længe undervejs. Det gør også noget ved kvaliteten af kødet.

- Vælg altid den pakke kød, der er blevet produceret senest. Så er du sikret det mest friske kød fra køledisken.

- Hvis du er i tvivl, om det er for gammelt, skal du bruge din lugte- og smagssans, dit syn og din fornuft.

- Producenten må gerne oparbejde en bøf og hakke den, men der må ikke komme andre ingredienser eller andet nyt i kødet.

Kilde: Leif Wilson Laustsen.

/ritzau fokus/

Mere om: hakkekød | slagter


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Coop har uberettiget fået millioner af Skat

Nu skal pengene betales tilbage. Refusionsbeløbet til Skat kan løbe op i 50 mio. kr., siger talsmand for selvstændige brugsforeninger.

Emballage viser vej til skraldespanden

Restaurantbranchen er vokset markant siden krisen

Coca-Cola tjente markant færre penge i 2017

Vinsælgere melder udsolgt af prins Henriks vin

Regler og afgifter får os til at smide mere mad ud

Friske, spiselige varer ryger ud, fordi bureaukrati gør det dyrt og svært at donere eller sælge dem videre. Fødevareministeren vil se på forhindringerne.

Nyhedsbrev

Danskerne fravælger kontanter

23 pct. af forbrugernes betalinger i butikker og på restauranter sker med kontanter. I Rema 1000 er andelen faldet til ca. 17 pct.

Lavpriskæde forgylder ejerfamilie

Kurdisk bande har plyndret supermarkeder i hele landet

Ansatte over hele landet blev distraheret af tyvebande, mens butikker blev tømt for sprut og cigaretter.

Tyve smadrede væg og løb med pengeskab

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

En svag sidste halvdel af 2017 betød, at Nestlé ikke nåede analytikernes forventninger til selskabet.

Brugsenmøbler vil i øvrigt også indtage Jylland

Kendte mærker trækker Lidl i retten

En Lidl-kampagne med sammenligninger mellem kendte mærkevarer og discountkædens egne varer er gået over stregen, mener leverandør-organisation

Kend forskel: Flere bær må markedsføres som blåbær

Nye bæredygtige indkøbspolitikker i Aldi

Indførelsen af nye indkøbspolitikker sker samtidig med, at et nyt butikskoncept bliver rullet ud i Aldi landet over.

Otteårig deltog i groft butikstyveri

Danskerne sidder tungt på verdensrekorden i økologi

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø af ansatte

Sejr på Fødevaredagen kan øge salget

Indstil din butik til Landbrug & Fødevarers store fødevarepriser, som igen i år uddeles til de fremmeste butikker inden for kød, frugt, grønt og mejeri.

Bortvist fra supermarked: Leder stjal 229 kroner

Kvinden var leder for kasseassistenterne. Nu er hun dømt for tyveri.

Rekordmange konkurser blandt hovedstadens restauranter

Konkurrencen er hård og restauratørerne undervurderer opgaven, lyder forklaringen.

Norsk pizzagigant sagsøger små danske pizzeriaer

De må ikke hedde det, de hedder

1

Dagrofa skal have ny koncernchef

Farvel til Per Thau - bestyrelsesformand overtager ledelsen

1

Bøvl får Bilka til at give overskuds-varmen væk

Lokkede 13-årig pige til at stjæle

Kiks tilbagekaldes på grund af fund af plastikstykker

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Irma vil gøre en dansk klassiker til årets Valentin-hit

Antallet af tricktyverier stiger

Knivrøver fra Brovst har meldt sig selv til politiet

Salmonella i marineret kyllingebryst

Regeringens lettelse til kassedamen er skrumpet til 150 kr. om måneden

Urenheder i piskefløde fra Naturmælk

Meny vil åbne ti nye butikker

Uddeler forlader Hovborg-brugs

Skimmel på spil i øko-mayonnaise

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Masser af potentiale i frivillige kæder

Victor er udlært elektriker hos EL:CON i Aarhus

ISO 9001:2015 til Alux

Mobiliteten på arbejdsmarkedet er højere end nogensinde!

Spørg Cabis eksperter gratis om fx fleksjobregler

Får du som fortjent?

Hvordan ser vores kernekompetencer ud?

Konference - Vejle investerer 11 milliarder i byudvikling

Sæt fokus på kompetencerne hos din nydanske medarbejder

JEROS A/S på messer worldwide

Andreas er udlært elektriker hos EL:CON i Aarhus

Undgå misforståelser når I ansætter en nydansker

Ergonomi i fokus

Svensk grossist søger sunde/øko/vegan hygiejne-, børne- og kæledyrprodukter

Så meget koster den nye ordning – Praktikplads-AUB din virksomhed!

Cabi-kursus 17. april: Forebyg og håndter stress

Forbo inspirerer til bæredygtigt design

Er stregkoden en støvet oldsag, der bliver fejet væk af onlinehandlen?

Innovativ svensk virksomhed søger producent af miljørigtige hygiejneartikler til kvinder

CASE: Fejl i fjernvarmeanlæg betød stort overforbrug

PALOMAT® styrker salgsteamet

Vejen til nye medarbejdere kan gøres nemmere med Cabis overblik

Certificeret energiledelsessystem giver god energi i Irma

Prolink - Roller Top:

Nye delikate tørpestoer fra Kryta

Send til en kollega

0.353