23948sdkhjf

Restprodukt eller ej: Hakkekødets rejse til køledisken

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det hakkede kød i supermarkedets køledisk er ikke længere et oparbejdet restprodukt.

Fortællingen om, at det hakkede kød er et restprodukt, passer ikke nødvendigvis.

Det siger Margrethe Therkildsen, der er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

Danskere er nemlig så glade for at spise hakket kød, at det for mange producenter ikke kan betale sig først at skære kødet ud til en steg for så derefter at lave det til hakkekød, hvis det ikke kunne sælges som en steg på førstedagen.

- Store dele af slagtekroppen er på forhånd bestemt til at blive til hakket kød. Selvfølgelig er der også noget afpuds, der også bliver hakket, men det behøver bestemt ikke være af dårlig kvalitet, siger Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Derfor er der en meget lille sandsynlighed for, at hakkekødet i køledisken tidligere har været en steg eller er et resultat af slagteriets restkød.

Nogle gange kan man ligefrem komme ud for, at de fineste og bedste udskæringer på et kreatur bliver til hakket kød. Simpelthen fordi det er for småt til at blive til egentlige bøffer.

Stinne von Seelen Havn, der er levnedsmiddelkandidat fra Fødevarestyrelsen, fortæller, at der ikke er nogle regler for, hvor mange gange et stykke kød må oparbejdes og skæres ud på ny, men der er regler for, at det skal være sikkert og egnet til menneskeføde.

Oparbejdningen af kødet skal desuden foregå efter en faglig vurdering af en kvalificeret fagperson - for eksempel en slagter.

- Man kan ikke nødvendigvis sige, at det hakkede kød, der er oparbejdet, er dårligere, end det der ikke er. Der er mange ting, der spiller ind, og det kommer også an på, hvordan det er blevet behandlet og opbevaret, siger hun.

Oftest bruger slagtermestre udskæringer, der ikke er blevet solgt, til at lave spegepølser og lignende. Kødet kan nemlig miste farve og er derfor ikke pænt nok til at blive solgt som hakket oksekød.

Det er altså hverken for gammelt eller dårligt, men kan ikke bruges på grund af udseendet. Det forklarer Leif Wilson Laustsen, der er formand for brancheorganisationen Danske Slagtermestre.

Leif Wilson Laustsen har selv erfaret, at slagtere oftest køber kød hjem til det ene formål at hakke det. Hvis det da ikke kommer fra producenten og allerede er færdighakket.

Læs også: Her er vinderne af årets fødevarepriser

Margrethe Therkildsen understreger, at fars dog har en meget begrænset holdbarhed, fordi kødets membraner ødelægges. På denne måde får mikroorganismer lettere adgang dertil.

Det vil altså sige, at hvis du åbner en pakke hakket kød, som ser lidt grå ud i midten, er det ikke for gammelt. Den grå farve er et resultat af en naturlig proces.

- Det handler simpelthen om, hvor meget ilt, der er til stede. Hvis der er ilt til stede i pakken, bliver kødet gråt eller brunligt, forklarer Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

Du skal samtidig ikke være bekymret for, om kødet er tilsat andet end kød. I så fald er det nemlig et tilsætningsstof eller en ingrediens, og det skal stå på pakken, siger Stinne von Seelen Havn fra Fødevarestyrelsen.

Fakta: Slagterens fem tip til hakket kød

- Kvalitet og pris hænger ofte sammen. Jo dyrere kødet er, jo bedre er kvaliteten generelt.

Læs også: Slagterbutikker lukker på stribe

- Hvis kødet er produceret i udlandet, har det ofte været længe undervejs. Det gør også noget ved kvaliteten af kødet.

- Vælg altid den pakke kød, der er blevet produceret senest. Så er du sikret det mest friske kød fra køledisken.

- Hvis du er i tvivl, om det er for gammelt, skal du bruge din lugte- og smagssans, dit syn og din fornuft.

- Producenten må gerne oparbejde en bøf og hakke den, men der må ikke komme andre ingredienser eller andet nyt i kødet.

Kilde: Leif Wilson Laustsen.

/ritzau fokus/

Mere om: hakkekød | slagter


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Lille bager vil også være online

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Ny analyse viser tendenserne inden for julehandel

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Andersen stopper som formand i Chr. Hansen

Lidl og Waste Hunt vil fjerne affald fra naturen

Nyhedsbrev

Så er øl-is fra Thy klar

Kalkunbryst og kylling tilbagekaldes efter bakteriefund

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Modig butiksansat satte sig ind tyvs bil og trak håndbremsen

Fakta klar til at skære 20 procent af energiforbrug

Flyvende start for øbaseret blomstervin

Netsupermarked: Selvkørende robotter er næste revolution

- Det vil betyde, at prisen for levering af varen vil falde og leveringshastigheden vil stige, siger Stefan Plenge fra Nemlig.

Regeringen og DF vil lade små robotter bringe varer ud

Minister vil fremsætte lovforslag om forsøg med robotlevering af mad, medicin og dagligvarer. Supermarkeder er interesserede.

Carlsberg undersøges for kartelmistanke i Indien

Nu er der 10 Rema 1000-butikker i Randers

Mette Munks pengepil peger atter opad

Brødfabrikken eksporterer nu til over 25 lande

700 æsker romkugler på en måned

I foråret vandt Carsten Bjørn Bak Matthiesen for "Danmarks bedste romkugler" på Foodexpo. Siden er der røget 400.000 romkugler over disken i det lille Nørre Aaby Bageri

12 udviklingshæmmede klarer ærterne i Bilka

Halloween-sminke til børn indeholder uønsket kemi

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

Pizzeria afsløret med afføring, urin, snot og bussemand

Landbruget glæder sig over fantastisk efterår

Naturli' Foods brager frem i England

Stor engelsk detailkæde vil sælge dansk plantebaseret fars i 400 butikker.

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Konservative: En pakke smøger skal koste 60 kroner

Mikrobryggerier kæmper for livet

Kødkoncern har købt et Arla-mejeri

Tør sommer har givet den dårligste høst i 35 år

Fødevarefolk er på øko-fremstød i Berlin

Coop tester nyt koncept i Kvickly Viby

Netto åbner ny butik i Randers

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Foodservicebranchen vokser videre

Kenni kan ikke blive økologisk landmand: Markedet er mættet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Logistikkompagniet vinder CSR People Prize for sit store sociale ansvar

Værdien af troværdige produktdata

ButiksKompagniet er hovedsponsor for Byens Bedste i Aarhus

Arbejdsmiljø, stress og produktivitet - bliv klogere i Horsens 8. nov.

Mortensaften lørdag den 10. november

Konference 1. nov.: Bliv klogere på arbejdsmiljø, trivsel og produktivitet

Solceller i glas - facader og glaspartier

Nye FUGA-rammer i elegant sort/hvid kombination

Fire udbytterige medlemsdage hos Gs1 Denmark

Nyt kursus - AB-udbud og tilbud nye regler fra 1. januar 2019

Nyt hyldesystem sparer 50 % tid

Danske frilandssnegle

PALOMAT® sælger ud af demoer - gør en god handel!

PSO refusion - aftalen udløber i år!

Raffineret logistik i Reykjavik

Pop-up tekstilvæg med LED baggrundsbelysning.

Gratis! Gå-hjem-møde: Fra ISO 50001:2011 til ISO 50001:2018 d. 24. oktober 2018 hos FORCE Technology

NYT – Masterclass – Neurogastronomi

Stor dagligvarekæde køber fødevaregodkendte reoler

Hør om erfaringer med konvertering til biobrændsler på kedelkonference

Slut dig til et elektrisk netværk!

Scanpack 2018: Fokus på plast og bæredygtighed

PALOMAT® styrker teamet

Gamst Blomster åbner ny butik på Lyngby Hovedgade

Hørkrams efterårsmesse: Mød Kalu på stand nr. 302 i Bella Center

Send til en kollega

0.202