23948sdkhjf

Socialdemokratiet vil indføre tobaksbevillinger

S foreslår, at butikker skal søge om bevilling til at sælge tobak. Sundhedsministeren er åben for at diskutere forslaget.
Med inspiration fra alkoholområdet skal supermarkeder, kiosker og tankstationer fremover søge en gratis bevilling, hvis de vil sælge tobak.

Det foreslår Socialdemokratiet, skriver Politiken fredag.

Bevillingen skal kunne sløjfes, hvis en butik ikke overholder loven om, at det er forbudt at sælge tobak til mindreårige, og samtidig skal der oprettes en selvstændig kontrolinstans med et budget på 20 millioner kroner årligt, som skal både kontrollere og sanktionere ved lovbrud, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

- Det går simpelthen ikke på den måde, det kører nu, og det vil to årsværk i Sikkerhedsstyrelsen ikke ændre på. Senest har jeres egen avis uge efter uge, måned efter måned dokumenteret, at alt for mange butikker rask væk sælger cigaretter til unge under 18 år, siger han til Politiken.

Socialdemokratiet mener, at overtrædelser i første omgang skal straffes med bøde, men efter et endnu ikke defineret antal brud på loven fratages bevillingen, og den kan først generhverves efter en rum tid.

- Detaljerne er vi naturligvis åbne for at forhandle om, og derfor har vi heller ikke lagt os fast på noget konkret endnu. Men hvis ikke vi gør noget, ved vi, at mindst to elever i hver af de ældre folkeskoleklasser kan se frem til at dø af rygning. Vi kan ikke være andet bekendt end at gøre noget nu, siger Flemming Møller Mortensen (S) til Politiken og opfordrer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at komme ud af starthullerne.

Sundhedsminister er Ellen Trane Nørby mere åben over for forslaget om at udstede tobaksbevillinger.

- Regeringen har et mål om en røgfri generation i 2030. Derfor oprettede vi for nylig et partnerskab med detailhandlen og pålægger nu Sikkerhedsstyrelsen at føre tilsyn med salg af tobak og alkohol til børn og unge. Det er en markant forbedring på området, men jeg vil gerne høre mere om bevillingsforslaget, når vi mødes i ordførerkredsen og skal diskutere tobakslovgivningen, skriver Ellen Trane Nørby (V) i en mail til Politiken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156