23948sdkhjf

Veganere erobrer supermarkeder og menukort

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Flere er bevidste om, at kødavl belaster klimaet. Restauranter holder vegansk uge. Veganermad er blevet for alle. Det mærker især supermarkederne.

Frikadellerne er sendt ud af køkkenet, og ind kommer tofupølser og soyaschnitzler.

Et stigende antal forbrugere fravælger kød, fisk, æg og mælkeprodukter for at leve vegansk, og det afspejler sig i supermarkedernes varesortiment og på restauranternes menukort.

For første gang holder Dansk Vegetarisk Forening fra mandag vegansk uge, "Veggieweek - en uge med plantebaserede spiseoplevelser". Cirka 40 restauranter er tilmeldt, og det glæder foreningens formand, Kenneth Ibsen, at restauranter i det meste af landet er med på idéen.

- Formålet er at få flere restauranter og forbrugere til at få øjnene op for, at man kan få en god spiseoplevelse alene baseret på planter. Heldigvis kan vi se, at det både er restauranter i større og mindre byer, der er tilmeldt, siger han.

Ingen kender det præcise antal veganere i Danmark, men vegetarforeningen anslår, at det drejer sig om godt 25.000. Dertil kommer et uvist antal, der holder kødfrie dage.

Læs også: Lokal købmand var lukningstruet: Nu betaler kunderne forud

En undersøgelse fra Coop, der driver blandt andet SuperBrugsen, Irma og Fakta, har tidligere vist, at 28 procent mindst har én kødløs dag om ugen. I 2010 drejede det sig om 17 procent.

Det er især en større bevidsthed om, at produktionen af kød belaster klimaet, der får flere til at vælge alternativer, siger Kirsten Poulsen, fremtidsforsker og direktør hos firmaet Firstmove.

- Fravalget af kød handlede engang mest om, at det var synd for dyrene. Dyrevelfærd er stadig betydningsfuldt, men de seneste år er der kommet andre temaer ind.

- Rigtig mange er optaget af bæredygtighed og tror på, at vi kunne brødføde hele verden, hvis vi udelukker kødet og kun spiser grønt, siger Kirsten Poulsen.

Læs også: Kvickly kårer Årets Varehus og Årets Varehuschefer

Og den tendens vil vokse, for flere er optaget af, at de gerne vil være hensynsfulde og ansvarlige forbrugere. Derfor går de skridtet videre og undgår alle animalske produkter.

- For nylig talte jeg med en kødrestaurant, der fortalte, at deres fjerde bedst sælgende ret er en veganerburger. Det buldrer derud, og det vil fortsætte, for det er en adfærdsændring og ikke et modelune, siger Kirsten Poulsen.

Tendensen afspejles i detailhandlen. I Coops butikker er antallet af veganske varer steget med 37 procent fra 2016 til 2017, oplyser analysechef Lars Aarup. Men dog udgør de kun et par promille i forhold til det samlede udbud.

- Danmark er ikke ved at blive vegansk, men kød spiller en anden rolle i dag. Man kan sagtens spise grønt om tirsdagen og bøffer om fredagen, eller bare generelt tilberede måltider, hvor kødet ikke er det bærende, siger Lars Aarup.

Også Aldi er gået med på veganerbølgen og sælger blandt andet vegansk smørepålæg og plantebaserede tofupølser.

- Ikke bare i Danmark, men i hele Europa er der en bevægelse af forbrugere, som er optaget af, hvad der sker, hvis vi fortsætter en livsstil med mange animalske produkter. De ved, hvordan verden hænger sammen og er derfor mere bevidste om deres valg, siger vicedirektør Thomas Bang.

De veganske varer sælger bedst i Østdanmark, men resten af landet er godt med.

/ritzau/
Mere om: coop | veganer
Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Coop donerer mad til udsatte familier i 80 byer

Sammen med ung ildsjæl deler Kvickly og SuperBrugsen mad ud efter lukketid lillejuleaften

1

Her er Danmarks reneste supermarkeder - og de mest beskidte

B.T. har gennemgået 3800 kontrolbesøg og afslører nu de reneste og de mest beskidte supermarkeder i Danmark.

Mad ud af huset hitter til jul og nytår: Bilka og føtex forventer fordoblet salg

Føtex og Folkekirkens Nødhjælp redder 60 ton mad fra skraldespanden

Prisdyk på juletræer presser producenterne

Danskerne vil købe nytårsknald for næsten en halv milliard

Man skal huske sikkerheden, når det erhvervede fyrværkeri fyres af, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen.

Nyhedsbrev

Dagligvarekæder fjerner skjulte buræg fra egne varer

Buræg er efterhånden væk fra hylderne i butikkerne, men der findes stadig buræg i forarbejdede produkter.

Antallet af sorte slagtere er faldet markant

Folks juleindkøb afhænger af bopæl

Om julen er lig med sylte eller chokolade, hjemlig julehygge eller julefrokost et sted i byen, er meget forskelligt alt afhængigt af, i hvilken region man bor.

Antallet af unge misbrugere af lattergas overrasker forsker

Fødevarestyrelsen beslaglægger 200 gæs, kalkuner og juleænder

Fantasinavn: Orkla må alligevel kalde pasta for Grøntsagsbånd

Sille og kæresten forærer flere tusinde juletræer væk

En juletræsplantage ved Randers har været yderst velbesøgt. Her er der nemlig gratis juletræer til alle, der gider fælde et.

Salling Group investerer aggressivt i Netto

Klar til at bruge en historisk stor andel af Salling-formuen for at fastholde førerposition.

Million-renovering i Føtex

Et tociftret millionbeløb skal gøre Føtex-butikken i Nyborg helt up to date.

Medisterpølse mistænkes for salmonellaudbrud

Vegansk hudpleje vinder frem – også i supermarkederne

Det er ikke kun i kosten, at mange fravælger produkter med animalske ingredienser.

Dansk trang til økologisk frugt fra udlandet slår rekorder

Lidls julesalg støtter Danske Hospitalsklovne

Regeringen og DF imod en aldersgrænse for køb af lattergas

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

Fødevarevirksomheder sætter turbo på emballagerevolutionen

Fremtidens løsninger bliver i høj grad med genanvendte eller nedbrydelige materialer

Erhvervsminister vil begrænse salg af lattergaspatroner

Stor stigning i efterspørgslen på plastikfri dagligvarer

Onlinesupermarkedet Økovejen.dk melder om en stor stigning i efterspørgslen på plastfri produkter. Forsker bekræfter tendensen og forventer ny lovgivning på området indenfor få år.

Se her hvor Irma sætter hjertestartere op ved butikker

Damme har Danmarks mest moderne brugs – for en stund

Ankesag: Nye vidner i sag om sexchikane hos fastfoodkæde

Konkursramt bryggeri brygger igen

Stort salmonellaudbrud: Mindst 28 syge

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

Regeringen vil forbyde tynde knitreposer

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Millionerne flyder i Enorms insektprojekt

Trods flere års indsats: 7-Eleven kiosk lukker

Nu vil Fur Bryghus være kendt for mere end øl

Bryghus har næsten tidoblet produktionen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

NYHED: Det pladsbesparende pallemagasin

Mange virksomheder har opdaget, at man kan angive timeantal på jobopslag

Ny video om emballage til mejeriprodukter

JEROS hos Orkla Kims

CTcoins kønummerstandere er en del af den gode kundebetjening i Lagkagehuset

Christian er udlært elektriker hos EL:CON i Fredericia - og han tager gerne ansvar

Brandsikring af det nye Regionshospital i Gødstrup

Carsten Petersen fejrer 25 års jubilæum hos EL:CON i Glostrup

Glædelig jul fra JEROS A/S

Per er udlært elektriker – og fortsætter hos EL:CON i Roskilde

PALOMAT® Forhandler 2018!

Ny chef for FORCE Technologys Product Compliance-afdeling i Aarhus

Du kan nå det endnu!

FlexPOS kassesystem er klar med intuitiv selvbetjening

Ring 8612 8855: Cabi rådgiver virksomheder i konkrete situationer - gratis

Brug for hjælp 12 timer om ugen?

Øget efterspørgsel = flere medarbejdere

Er dit medicinske udstyr klar til den nye EMC-standard 1. januar 2019?

Airco montageskinner til klimaanlæg og køleaggregater m.v.

Design dit eget gulv – sammen med fransk stjernearkitekt

Gerflor DLW har leveret 8.000 m2 akustik linoleumsgulve til Europaskolen

Fransk virksomhed søger CE-certificieret legetøjsproducent i Europa.

Kompakt motorafbryder fra Schneider Electric med høj ydelse og mange muligh...

PALOMATer i alle regnbuens farver

Dyreværnet: Hver en donation og pote tæller

Send til en kollega

0.394