Veganere erobrer supermarkeder og menukort

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Flere er bevidste om, at kødavl belaster klimaet. Restauranter holder vegansk uge. Veganermad er blevet for alle. Det mærker især supermarkederne.

Frikadellerne er sendt ud af køkkenet, og ind kommer tofupølser og soyaschnitzler.

Et stigende antal forbrugere fravælger kød, fisk, æg og mælkeprodukter for at leve vegansk, og det afspejler sig i supermarkedernes varesortiment og på restauranternes menukort.

For første gang holder Dansk Vegetarisk Forening fra mandag vegansk uge, "Veggieweek - en uge med plantebaserede spiseoplevelser". Cirka 40 restauranter er tilmeldt, og det glæder foreningens formand, Kenneth Ibsen, at restauranter i det meste af landet er med på idéen.

- Formålet er at få flere restauranter og forbrugere til at få øjnene op for, at man kan få en god spiseoplevelse alene baseret på planter. Heldigvis kan vi se, at det både er restauranter i større og mindre byer, der er tilmeldt, siger han.

Ingen kender det præcise antal veganere i Danmark, men vegetarforeningen anslår, at det drejer sig om godt 25.000. Dertil kommer et uvist antal, der holder kødfrie dage.

Læs også: Salling Group stormer frem i imageundersøgelse

En undersøgelse fra Coop, der driver blandt andet SuperBrugsen, Irma og Fakta, har tidligere vist, at 28 procent mindst har én kødløs dag om ugen. I 2010 drejede det sig om 17 procent.

Det er især en større bevidsthed om, at produktionen af kød belaster klimaet, der får flere til at vælge alternativer, siger Kirsten Poulsen, fremtidsforsker og direktør hos firmaet Firstmove.

- Fravalget af kød handlede engang mest om, at det var synd for dyrene. Dyrevelfærd er stadig betydningsfuldt, men de seneste år er der kommet andre temaer ind.

- Rigtig mange er optaget af bæredygtighed og tror på, at vi kunne brødføde hele verden, hvis vi udelukker kødet og kun spiser grønt, siger Kirsten Poulsen.

Læs også: Coop og Salling Group afviser aldersgrænse for energidrikke

Og den tendens vil vokse, for flere er optaget af, at de gerne vil være hensynsfulde og ansvarlige forbrugere. Derfor går de skridtet videre og undgår alle animalske produkter.

- For nylig talte jeg med en kødrestaurant, der fortalte, at deres fjerde bedst sælgende ret er en veganerburger. Det buldrer derud, og det vil fortsætte, for det er en adfærdsændring og ikke et modelune, siger Kirsten Poulsen.

Tendensen afspejles i detailhandlen. I Coops butikker er antallet af veganske varer steget med 37 procent fra 2016 til 2017, oplyser analysechef Lars Aarup. Men dog udgør de kun et par promille i forhold til det samlede udbud.

- Danmark er ikke ved at blive vegansk, men kød spiller en anden rolle i dag. Man kan sagtens spise grønt om tirsdagen og bøffer om fredagen, eller bare generelt tilberede måltider, hvor kødet ikke er det bærende, siger Lars Aarup.

Også Aldi er gået med på veganerbølgen og sælger blandt andet vegansk smørepålæg og plantebaserede tofupølser.

- Ikke bare i Danmark, men i hele Europa er der en bevægelse af forbrugere, som er optaget af, hvad der sker, hvis vi fortsætter en livsstil med mange animalske produkter. De ved, hvordan verden hænger sammen og er derfor mere bevidste om deres valg, siger vicedirektør Thomas Bang.

De veganske varer sælger bedst i Østdanmark, men resten af landet er godt med.

/ritzau/
Mere om: coop | veganer


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nettos nye madspilds-app er en stor succes

Også Irma, Aldi og andre bruger appen.

Coop og Salling Group afviser aldersgrænse for energidrikke

Pas på plast i Party-pølserne

Underskud i kageimperium

OK er klar med Danmarks højeste oktantal

1

Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Nyhedsbrev

Salling Group stormer frem i imageundersøgelse

Coop går til gengæld tilbage. De to ærkerivaler bytter plads på listen.

Smartbake køber Faber Brød og får foden indenfor på lukrativt økomarked

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra bl.a. USA, Kina og Holland.

Købmændene giver pris til Selina Juul: Flid og fokus er vejen til succes

2

Fremtidens supermarked på vej til Nordals

Danfoss vil på Nordals etablere 'fremtidens supermarked' i samarbejde med en supermarkedskæde.

Danskerne om bæredygtighed: Det er vores ansvar

Bæredygtighed fylder i bevidstheden, men danskerne aner grundlæggende ikke, hvordan de vælger en bæredygtig livsstil, viser en ny undersøgelse.

Lidl sætter aldersgrænse på 16 år for køb af energidrikke

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Espresso House åbner kaffebar på Rigshospitalet

Rekordmaj hev salget i vejret hos 7-Eleven

Hos 7-Eleven blev den solrigeste måned nogensinde den bedste maj for kæden i mange år. Især is og kolde drikke var en sællert.

OVERBLIK: Supermarkeder vil skære ned på plastikforbrug

Forbrugerne må sige farvel til vatpinde, poser og engangsbestik af plastik. Se supermarkedernes tiltag her.

Coop og YouSee i nyt partnerskab

Sommermode fra Heidi Klum og Lidl

Kan du gætte hvilken burgerkæde, der runder 50 år?

Europas ældste og stadig eksisterende burgerkæde runder 50 år, og den er ikke amerikansk.

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Røveri lykkedes for 16-årig dreng - i andet forsøg

Netto overvejer helt nye posetyper efter pantforsøg

Kunder køber færre plastikposer, efter at Netto har indført posepant på Fyn. Men poser returneres ikke så tit.

Coop går på børsen med ny investeringsforening

Politi anholder 22-årig for røveriforsøg mod McDonald's

Naturli’ Foods fortsætter eksporteventyr

SuperBrugsen i Brovst lukker

Dagli'Brugs vil udvide - igen

Stenlille mister sin SuperBrugsen

Just Eat og 7-eleven i nyt samarbejde

Daloon imponerer med nyt regnskab

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Løgismose tilbagekalder kyllingelår efter bakteriefund

Haribo fortsatte massiv dansk nedtur

- Metrobyggeri koster igen Burger King en formue

Loft i nybygget butik tæt på at kollapse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Hvad er problemet med interne varenumre?

Kontanthåndteringsprodukter herunder bonruller, renseprodukter til terminaler, tutter og meget mere

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Find din nye medarbejder med garanti

Konference: Kolding - De store projekter

PALOMAT® styrker salgsteamet

En lækker ske i låget er ikke en by i Rusland

I Dansk Halbyggeri er vi bare stolte over det der med rynkerne!

Teknologi og innovation til debat på Folkemødet

Ny montageleder i Alux

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Ingen knuder på forsyningskæden hos garn-webshoppen, Rito

25-årig frisør åbner endnu en salon med hjælp fra revisor-søster

Eksklusivt gavemiljø hos Circle K

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Seniorer: Morgendagens medarbejdere hos jer? Temamøde 19.6 i Kolding

Byens Ejendom afholder konference om "Alternativ energi og energioptimering af ejendomme"

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

HUSK at sidste frist for indstilling til Danish Retail Award 2018 er den 15...

Siegling Prolink Serie 8 - Splittandhjul

Konference - Viborg investerer 15 milliarder i byudvikling

Dansk Halbyggeri bygger for Le Mans-familie

Hvad er en god plan for optrapning efter en stresssygemelding? Få tips her!...

Send til en kollega

0.348