Veganere erobrer supermarkeder og menukort

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Flere er bevidste om, at kødavl belaster klimaet. Restauranter holder vegansk uge. Veganermad er blevet for alle. Det mærker især supermarkederne.

Frikadellerne er sendt ud af køkkenet, og ind kommer tofupølser og soyaschnitzler.

Et stigende antal forbrugere fravælger kød, fisk, æg og mælkeprodukter for at leve vegansk, og det afspejler sig i supermarkedernes varesortiment og på restauranternes menukort.

For første gang holder Dansk Vegetarisk Forening fra mandag vegansk uge, "Veggieweek - en uge med plantebaserede spiseoplevelser". Cirka 40 restauranter er tilmeldt, og det glæder foreningens formand, Kenneth Ibsen, at restauranter i det meste af landet er med på idéen.

- Formålet er at få flere restauranter og forbrugere til at få øjnene op for, at man kan få en god spiseoplevelse alene baseret på planter. Heldigvis kan vi se, at det både er restauranter i større og mindre byer, der er tilmeldt, siger han.

Ingen kender det præcise antal veganere i Danmark, men vegetarforeningen anslår, at det drejer sig om godt 25.000. Dertil kommer et uvist antal, der holder kødfrie dage.

Læs også: Coop gør butikkerne digitale

En undersøgelse fra Coop, der driver blandt andet SuperBrugsen, Irma og Fakta, har tidligere vist, at 28 procent mindst har én kødløs dag om ugen. I 2010 drejede det sig om 17 procent.

Det er især en større bevidsthed om, at produktionen af kød belaster klimaet, der får flere til at vælge alternativer, siger Kirsten Poulsen, fremtidsforsker og direktør hos firmaet Firstmove.

- Fravalget af kød handlede engang mest om, at det var synd for dyrene. Dyrevelfærd er stadig betydningsfuldt, men de seneste år er der kommet andre temaer ind.

- Rigtig mange er optaget af bæredygtighed og tror på, at vi kunne brødføde hele verden, hvis vi udelukker kødet og kun spiser grønt, siger Kirsten Poulsen.

Læs også: Coop svarer igen med viral video

Og den tendens vil vokse, for flere er optaget af, at de gerne vil være hensynsfulde og ansvarlige forbrugere. Derfor går de skridtet videre og undgår alle animalske produkter.

- For nylig talte jeg med en kødrestaurant, der fortalte, at deres fjerde bedst sælgende ret er en veganerburger. Det buldrer derud, og det vil fortsætte, for det er en adfærdsændring og ikke et modelune, siger Kirsten Poulsen.

Tendensen afspejles i detailhandlen. I Coops butikker er antallet af veganske varer steget med 37 procent fra 2016 til 2017, oplyser analysechef Lars Aarup. Men dog udgør de kun et par promille i forhold til det samlede udbud.

- Danmark er ikke ved at blive vegansk, men kød spiller en anden rolle i dag. Man kan sagtens spise grønt om tirsdagen og bøffer om fredagen, eller bare generelt tilberede måltider, hvor kødet ikke er det bærende, siger Lars Aarup.

Også Aldi er gået med på veganerbølgen og sælger blandt andet vegansk smørepålæg og plantebaserede tofupølser.

- Ikke bare i Danmark, men i hele Europa er der en bevægelse af forbrugere, som er optaget af, hvad der sker, hvis vi fortsætter en livsstil med mange animalske produkter. De ved, hvordan verden hænger sammen og er derfor mere bevidste om deres valg, siger vicedirektør Thomas Bang.

De veganske varer sælger bedst i Østdanmark, men resten af landet er godt med.

/ritzau/
Mere om: coop | veganer


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Lasse fra København vinder gavekort på 100.000 kr til Lidl

Konkurrencen er kulminationen på to måneder, hvor over 150.000 har downloadet Lidls nye kundeklub-app, Lidl Plus.

1

HK Handel beskylder Normal for at konkurrere på unfair vilkår

Langt størstedelen af Normals 88 butikker kører uden overenskomst, og det betyder lavere lønninger, siger HK.

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Folk kan ikke få nok af "Danmarks bedste romkugler" fra Nørre Aaby Bageri.

Drømmejob: Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Billeder: Se Nomas prisvindende træhåndværk indefra

Hungry er på pengejagt

Nyhedsbrev

Australien giver op til 15 års fængsel for at forurene mad

Australsk fænomen med at stikke nåle i jordbær i supermarkeder fører til højere fængselsstraffe for at forurene mad.

Hester og Bjarke fra Samsø er Årets Økologer

For andet år i træk kårer Netto og Økologisk Landsforening Årets Økolog. Hester og Bjarke driver Yduns Have i Alstrup på Samsø.

Amazon vil bygge 3000 fysiske nærbutikker

Internetgigantens nye butikker skal konkurrere med 7-Eleven.

Bagmandspolitiet: Hesalights Starbucks-kontrakt er et falsum

Kontrakt til en værdi af 367 millioner kroner blev fundet i en pose under ransagning af Hesalight-direktørs hjemmeadresse

Vestager opgiver skattesag mod McDonalds

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

Coop svarer igen med viral video

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Coop gør butikkerne digitale

Wi-Fi bliver fundamentet i at gøre butikkerne digitale og skabe nye løsninger til kunderne.

Prinsesse Marie på besøg i FødevareBanken

Danskerne køber økologi på nettet som aldrig før

7-Eleven uddelte priser til årets bedste leverandører

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Personalet tager skraldet, når røveren slår til

Det går hårdt udover butikspersonalet, når røvere eksempelvis slår til mod supermarkeder. Derfor er det bekymrende, at antallet af røverier er steget, mener HK Handel.

Starbucks spiller stor rolle i svindelsag om halv milliard

Stifteren af Hesalight A/S, Lars Nørholt, nægter sig skyldig i alle anklager i sag i Retten i Roskilde.

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Fakta-direktør bliver chef for Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og Fakta

Efter et succesfuldt turnaround i Faktakæden får Stina Glavind væsentligt mere ansvar i sin nye stilling.

Kvickly i Odensebydelen Dalum solgt

Danske unge: E-smøger er yt

Karen Hækkerup stopper i Landbrug & Fødevarer

E-smøger spreder sig som en epidemi i USA

Mærsk investerer i mindre madspild

Nemlig.com har solgt over 100.000 måltider på en måned

Bisca tilbagekalder Honningsnitter med mug på

Høsten var 30 procent ringere end normalt

Op mod 20 smadrede pizzeria i Aarhus

Plastflasker får nyt liv i flyverdragter i Føtex og Bilka

Unge fritidsjobbere må kun udføre lettere arbejde

Vi samler plast som aldrig før - kun 15 procent genbruges

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hollandsk engrosvirksomhed med salg af trælegetøj og skolemøbler, søger nye mærker

Synlighed - Synlighed - Synlighed

Skab tillid med klima ikon

20 års jubilæum hos PALOMAT®

Dansk pilfingersikring er populær i USA

Mave & Hjerte er vejen til innovation hos Peter Larsen Kaffe

Taiwan virksomhed søger leverandører af chokolade, slik, kiks, chips og drikkevarer

PALOMAT® udvider marketingteamet

Detailhandlens Fagprøvepris og Danish Retail Award 2018

FDIHs e-handelskonference og messe - vil du klare dig i giganternes æra?

Tagintegrerede solceller i klassiske teglstens tage

Ny kontaktchef med solid bureauerfaring

Stormøde for sikringsansvarlige hos Alux

Kølerum til jægeren

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

Vejle 24.10: Opkvalificer dine medarbejdere eller luk din virksomhed!

Kristian er udlært elektriker hos EL:CON – og vil gerne lære mere

Dine data er i høj kurs. Passer du godt nok på dem?

Svendborg 10. oktober: Fra tanke til handling - nye løsninger skal i spil

Seminar: Rundt om Dynamics 365

Byens Ejendom afholder konferencen - Ringsted: De store projekter 4. oktobe...

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Glasvægge giver åbenhed i nyt kræftbehandlingscenter

Et litauisk firma søger leverandører eller producenter af køkkenvask i rust...

Hvad er din drøm?

Send til en kollega

0.929