23948sdkhjf

Én deltidsansat skal kontrollere 5255 butikker

Regeringen vil styrke kontrollen af ulovligt salg af tobak til unge under 18 år, men overfører kun én deltidsansat til Sikkerhedsstyrelsen, der skal føre tilsyn med flere tusinde salgssteder

Da regeringen tidligere i år besluttede at flytte kontrollen af ulovligt salg af tobak til unge under 18 fra politiet til Sikkerhedsstyrelsen, var det for at styrke indsatsen mod butikker, der blæser på loven og langer smøger over disken til mindreårige.

- Vi skærper håndhævelsen. Nu kommer der et reelt tilsyn, sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken i januar.

Men når Sikkerhedsstyrelsen, som ligger i Esbjerg, fra januar 2019 skal føre tilsyn med, om landets supermarkeder, kiosker og tankstationer sælger tobaksvarer til mindreårige, skal købmænd, kioskejere og kasseekspedienter ikke frygte et større korps af hemmelige agenter på lur.

Tværtimod har regeringen blot afsat 0,7 årsværk til opgaven, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen. Vel at mærke 0,7 årsværk, som både skal kontrollere salg af tobak og alkohol.

Det skriver avisen Danmark.

Hvor mange kontroller om året kan I gennemføre med 0,7 årsværk?

- Det kan jeg ikke svare på. Vi får overført 0,7 årsværk til alderskontrol med tobak og alkohol. Vi er lige nu i dialog med Sundhedsministeriet om, hvordan de 0,7 årsværk skal bruges, lyder det fra Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen. 

Avisen Danmark har spurgt Dansk Erhverv om, hvor mange butikker i landet der sælger tobak. Ifølge organisationen er der lige nu 5255 salgssteder - og her er restaurationsbranchen ikke talt med.

Med andre ord har regeringen ansat én deltidsmedarbejder til at sikre, at landets 5255 butikker ikke sælger tobak til mindreårige. Én deltidsmedarbejder, som også skal holde øje med, at de selvsamme butikker ikke også sælger alkohol til børn og unge under 16 år.

Men er der overhovedet nogle, der kan finde på at sælge usund tobak til mindreårige?

Ja, viser en stikprøvekrontrol, som Politiken gennemførte sidste efterår. Avisen sendte 16-17 årige ud til i alt 221 steder og i 60 procent tilfælde lykkedes det de unge mennesker at købe cigaretter.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen er forundret.

Hans eget parti har foreslået at bruge 20 millioner kroner årligt på øget kontrol svarende til 40 fuldtidsansatte. Partiet mener dertil, at staten skal ansætte såkaldte mystery shoppers - eller børneagenter under 18 - som skal afsløre mulige ulovligheder ved selv at forsøge at købe cigaretter.

- 0,7 årsværk forslår som en skrædder et vist sted. Det giver ingen mening og viser, at regeringen i virkeligheden ikke ønsker en bedre kontrol, siger Flemming Møller Mortensen til avisen Danmark.

Den radikale sundhedsordfører Marlene Borst Hansen kalder oplysningen om, at én deltidsansat bliver dedikeret til kontrol af flere tusinde butikker for "helt vildt".

- Alle kan jo se, at det ikke kan lade sig gøre. Argumentet for at flytte opgaven fra politiet til Sikkerhedsstyrelsen er, at det skal styrke kontrollen markant, men hvis det ender med at under en medarbejder skal stå for det her, så er det helt meningsløst, siger Marlene Borst Hansen.

Socialdemokraterne vil bruge 20 millioner kroner årligt på kontrol. Hvad vil dit parti?

- Vi er fuldstændig enige. Der skal være langt mere kontrol. Det dur ikke, at tobaksforhandlere kan bryde loven fuldstændig risikofrit, siger Marlene Borst Hansen.

I 2016 og 2017 udstedte politiet i alt otte bøder til butikker, der var blevet taget i at sælge tobak til mindreårige.

Ifølge Niels Them Kjær, projektchef og ekspert i tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, er det lave tal et klokkeklart udtryk for, at den nuværende kontrol er stort set fraværende.

Han er ikke imponeret over udsigten til, at Sikkerhedsstyrelsen til næste overtager opgaven armeret med 0,7 årsværk.

- Det ikke kommer til at gøre den store forskel. Der foregår stort set ingen kontrol i dag. Unge under 18 år kan næsten uhindret købe cigaretter, og det kommer de desværre også til at kunne, når Sikkerhedsstyrelsen begynder at kontrollere til næste år, siger Niels Them Kjær.

Hvert år dør cirka 13.500 danskere på grund af rygning. Til sammenligning omkommer 200 danskere årligt i trafikken. Niels Them Kjær mener ikke, at der er sammenhæng mellem statens mål og midler.

- Vi kunne redde markant flere liv, hvis politikerne prioriterede anderledes, mener han.
- Hvor mange årsværk, tror du, politiet bruger på trafikkontrol? Væsentligt flere end 0,7 årsværk er min vurdering, siger Niels Them Kjær.

Ifølge Rigspolitiet er det ikke muligt at opgøre antallet af årsværk, som politiet bruger på kontrol af ulovligt tobakssalg til børn og unge.

Avisen Danmark har siden fredag morgen i sidste uge forsøgt at få et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om, hvorfor hun kun overflytter 0,7 årsværk til Sikkerhedsstyrelsen. Men ministeren lader gennem sin presseafdeling forstå, at hun ikke har tid. I stedet har Ellen Trane Nørby sendt avisen dette skriftlige svar via email:

"Det er meget forsimplet, for ikke at sige helt forkert, at stille det sådan op, at der skulle være et 1:1 forhold mellem de nye årsværk, der tilføjes nu og så hvor mange mennesker, der kommer til at arbejde med kontrollen på det her område. Sikkerhedsstyrelsen har i forvejen et stort korps af ansatte, der dagligt kommer i detailhandlen. Alene sidste år var styrelsen mere end 1300 gange på tilsyn eller kontrollerende besøg ude i detailhandlen, hvor de også kontrollerede tobak og e-cigaretter og en række andre forhold. Nu får de med kontrollen her en ny opgave, de tager med sig ud på deres mange løbende besøg. Der var tidligere en berettiget kritik af tilsynet, og derfor indretter nu vi kontrollen på en mere hensigtsmæssig måde. Det er en rigtig god nyhed, at vi får en bedre kontrol og derfor synes jeg også, det er ærgerligt at bruge tiden på at udbrede misforståelser om antallet af årsværk, når virkeligheden er, at vi nu sikrer et reelt tilsyn med området".

På baggrund af ovenstående svar ville vi gerne have spurgt ministeren om, hvordan hun forestiller sig, at Sikkerhedsstyrelsens kontrollanter skal afsløre eventuelt ulovligt salg af tobak til mindreårige i samme tidsrum, som de besøger detailhandlen for at undersøge alle mulige andre forhold.

Men ministerens presseafdeling har ikke reageret på avisen Danmarks opfølgende spørgsmål.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094