23948sdkhjf

Flertal af danskerne ønsker afgifter på varer, der belaster klimaet

Over halvdelen erklærer sig enige i, at staten bør lægge flere afgifter på klimabelastende varer. På Christiansborg siger flertallet nej.

Danskerne er villige til at tage nye skridt i kampen mod klimaforandringerne og efterlyser politisk handling.

I en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, svarer 57 pct. af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at staten bør lægge afgifter eller forhøje afgifter på varer, der er særligt belastende for klimaet.

Det skriver Berlingske.

Direkte adspurgt om en afgift på flyrejser er det dog et stykke under halvdelen – 39 pct. – der er positivt stemte.

Ifølge Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer ved forskningsinstitutionen Nansen Center i Norge og hovedforfatter på en kommende FN-klimarapport, er der sket et skred i vores syn på klimaforandringerne i de senere år.

- Når så mange er positivt stemte over for afgifter, tyder det på, at vi heller ikke afskrækkes af øgede priser på nogle af vores daglig­varer. Samtidig indikerer det, at folk ikke mener, vi kan løse udfordringerne som enkeltpersoner, men at der snarere er brug for politisk handling, siger han til Berlingske.

I Kantar Gallup-undersøgelsen svarer 68 pct. af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at klima­udfordringen ikke kan løses af den enkelte borger, men skal løses af politikerne.

På Christiansborg har Alternativet foreslået en afgift på blandt andet flyrejser og oksekød.

Klimaordfører Rasmus Nordqvist (AL) mener, at afgifter på klimabelastende varer både kan ændre forbrugernes adfærd og skabe øget bevidsthed om, hvilke varer der er bedst for klimaet.

Men partiet er i undertal med forslaget om en afgift på oksekød og flybilletter.

I Socialdemokratiet frygter klimaordfører Jens Joel (S), at klimaafgifter på udvalgte varer vil ramme skævt og ikke have en reel effekt. Han pointerer, at man i Sverige har indført en klimaafgift på flybilletter på 60 svenske kroner.

- Hvis man skal holde dem, der flyver meget, fra at flyve, skal det være nogle meget høje afgifter, og så sætter man simpelthen rigtigt store lønmodtagergrupper uden for spillet, siger han til Berlingske.

Partiet er i højere grad fortaler for internationale aftaler i forhold til flytrafikken og regulering i selve produktionen af fødevarer.

Regeringen har fået kritik for ikke at gøre tilstrækkeligt i en tid, hvor klimaforandringerne synes mere aktuelle end nogensinde.

Senest vakte det debat, da de Konservatives formand, justitsminister Søren Pape Poulsen (K), udtalte, at partiet ville nedtone klimadagsordenen i den kommende valgkamp. En udtalelse han senere har beklaget.

I regeringspartiet Liberal Alliance er man enig i, at klimaudfordringen er presserende, men den skal ikke løses gennem nye eller høje afgifter i et i forvejen »hårdt beskattet og afgiftsplaget« system, siger klimaordfører Carsten Bach (LA) til Berlingske:

- Det vil skævvride dansk konkurrenceevne og dansk økonomi, og det kan betyde, at landbruget flytter produktionen ud af Danmark til andre lande, der er mindre klimavenlig.

Regeringen forventes at præsentere en klimaplan i løbet af efteråret.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.283