23948sdkhjf

Tang skal være en hverdagsspise

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Nordisk Tang vil være fremtidens ingrediens-leverandør på grund af tangs mange gode egenskaber

I Grenaa har de otte ansatte på Nordisk Tang travlt med at udbrede kendskabet til tang og tangs gode egenskaber til danskerne. Det sker med et væld af forskellige produkter som tang-pesto, tang-krydderi, tang-rom og fuldkorns tang-mel.

Men ambitionerne rækker meget længere end bare det. Kristian Ottesen, CEO i Nordisk Tang, vil gerne øge eksporten og så vil han også gerne blive en del af den store danske ingrediens-industri. Og til det har virksomheden fået en norsk investor, Artic Seaweed, med ombord med et ukendt men "et-cifret millionbeløb i den høje ende", der giver helt nye muligheder for den danske tang-pioner.

Food Supply: - Kristian Ottesen, det lyder som om, I har travlt. Kan du fortælle lidt om Nordisk Tang?

- Ja, vi har travlt. Vi er en tre et halvt år gammel virksomhed i den nuværende konstruktion, og vi arbejder på vores ambition om at få tang på spisebordene i Danmark. Det ligger i vores DNA at være bæredygtige, for tang er et bæredygtigt produkt, der blandt andet hjælper med iltoptaget i havet og samtidig har en række gunstige egenskaber i form af en masse vigtige mineraler og vitaminer. Samtidig har det umami-smag, så det kan virke smagsforstærkende med et mindre brug af salt. Vi arbejder i øvrigt sammen med blandt andet Aarhus Universitet, DTU og Københavns Universitet om at kortlægge tangs indhold.

Food-Supply: - I fik i juni en norsk investor i Artic Seaweed, hvad betyder det for jer?

- Vores norske investor giver os helt nye muligheder. De har investeret i automatiseret dyrkning af tang. Problemet er nemlig, at det normalt kræver meget manuelt arbejde at dyrke og høste tang. Nordmændene har et system, hvor de dyrker tang ligesom muslinger ved, at de sætter sporer på liner, hvor tangen så gror. Linerne kan hæves og sænkes i vandet, så de hele tiden står i perfekt højde i forhold til sollys. Med det anlæg kan vi producere op til 500 ton tang om året - det giver 50 ton tørstof. Vi høster også dansk tang og har tilladelse til at gøre det i havet, og da det skal gøres nænsomt, så er vi til sammenligning fire-fem mand om at høste op til 500 kg tang på en god dag.

FS:- Hvad giver den automatiserede produktion så af muligheder?

- Med det automatiserede anlæg kan vi få vores råvarepris ned på en tredjedel af, hvad det koster, når tang skal høstes manuelt, og det giver muligheder som ingrediensproducent, for her er prisen meget vigtig. Og så har vi i samarbejde med en lille århusiansk virksomhed Lablab, udviklet en fermenteringsprocess, der bevarer de gode egenskaber i tang. Det er mit mål, at om fem år er 75 procent af vores produktion ingredienser til andre fødevareproducenter. Men det er et nyt område for os - indtil videre har vi kun prøvet at producere ingredienser i det små. Tang er på grund af prisen endnu ikke oplagt til masseproduktion, men tang er en perfekt ingrediens til fødevareproducenter, der vil lave sunde, naturlige fødevarer, for tang er bragende naturligt. Og så kendes alger jo i øvrigt allerede fra ingredienser som carrageenan.

FS: - På hvilke markeder sælger I tang?

- Det er mest i Danmark, men også lidt i Tyskland, Sverige og Norge. Det næste store skridt er UK, hvor vi skal levere tangsalat til sushikæden Yo! Sushi. Og så har jeg en målsætning om at komme til Kina. Jeg taler selv kinesisk, for jeg har boet der, men jeg vil være sikker på, at vi er helt klar og har gjort vores forarbejde, når vi starter dér, for ellers har jeg set andre virksomheder brænde nallerne i Kina.

FS: - Hvordan er jeres produktionsforhold i Grenaa?

- Vi producerer næsten alle vores produkter inhouse, og da vi startede, købte vi produktionsudstyr fra en nedlagt kaviarproduktion. Vi har til huse i et gammelt mejeri, og der er plads nok, men lokalerne er ikke så moderne, så på et tidspunkt kan det blive nødvendigt at finde noget mere tidssvarende, men det ligger ikke lige for.

Mere om: Nordisk Tang
Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Landmad.dk får comeback

Bilka inviterer børn i trafikskole

Lagkagehuset åbner i Køge

Forkerte kerner endte i hvidkålssalat

Dankort bliver brandvarmt op til påske

Påsken er altid garant for store handelsdage med Dankort - særligt onsdagen inden helligdagene bliver vores Dankort brandvarmt

Medie: Dagrofa har tabt over 600 millioner

- Det koster at rydde op, siger ny topchef

Nyhedsbrev

Matas introducerer abonnement

Mille Food på vej med tre nye produkter

Crowdfunding: Halv million til Vilsund Blue på 21 minutter

700 Coop-butikker holder åben hele påsken

Hungry.dk satser på hurtigt at overhale Just Eat

Købmænd siger ja til valgkamp foran butikken

Lidl donerer overskudsmad til Blå Kors

Hov - der var gluten i glutenfri fisk

Fødevarebanken deler 37.500 måltider ud fra lukkede Netto-butikker

Overskudsmaden køres ud til godt 25 væresteder, hvor de forvandles til påskefrokoster og hygge.

LokalBrugsen lukker og overgår til Dagli’Brugsen

Store handelsdage i vente: Så meget handler danskerne for i påsken

Tirsdag og onsdag før påske er de suverænt travleste handelsdage i nogle butikker.

Coop: Skjulte smøger sender salget til andre kæder

Salget af tobak er steget med tre procent i de første måneder hos Coop, der efterlyser politisk handling på området.

Stryhns debuterer som øko-producent

Giftige fluorstoffer i kosmetik

Årets første danske jordbær i Irma i dag

Kølevirksomhed investerer millioner i ny branche-webshop

Virksomheden "vil gå mod alle traditioner i branchen og etablere en åben webshop"

Styrelse advarer gravide mod ingefær: Kan føre til abort

Nye undersøgelser tyder på, at et stort indtag af ingefær hos gravide kan øge risikoen for abort.

Dansk pølsemageri er Europas bedste

Sildekrig: Fyn og Bornholm strides om ’Christiansø’

Ukogte kæmperejer tilbagekaldt: Kunder kan få maveonde

Mayonnaise ramt af skimmelvækst

Sandwich i Netto tilbagekaldes grundet manglende mærkning

Aldi tilbagekalder schnitzler efter fund af glassplinter

Økologiske marker fylder snart lige så meget som Fyn

Stor brandbil stjålet i nat: Kørt ind i mur ved Fakta

Ris med risiko for insekter

Umulig Whopper uden kød på vej

Tysk domstol frifinder Carlsberg i kartelsag

Irma-bananer forvandler madspild til softice

Makroner fra Coop tilbagekaldes efter forkert mærkning

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Se Kärcher innovative BR 35/12 C gulvvasker

Hop op i HCS lastbilen og besøg BIO CITY

Gratis webinar: Få et større overskud ved hjælp af en cloud-baseret løsning til ruteoptimering

Kan shuttlesystemer optimere dit lager?

Nyt bestyrelsesmedlem i FlexPOS ApS

Sikring af Spillearkaden i Tivoli

Emballagedesign i e-handel er effektiv branding

NYHED! West Greenland hellefisk – en ægte delikatesse

Undgå usalgbare varer med en fornuftig palletering

Mors Dag

Råt og feminint

Bæreposen der giver trafik til ARK Boghandels website

Undgå bøder for fejlbehæftede pallelabels: Tag et gratis online lynkursus

Aalborg Byrådssal og medborgerhus

42.000 m2 gulv fra Gerflor DLW til Herlev Hospital

Elteknisk totalleverandør går forrest med grønne arbejdsbiler

Husk den 14. juni 2019

Fokus på arbejdsmiljø og ergonomi

Svævende lysende øer

Gratis forretningsrejser til Elbląg, Poland for de danske virksomheder

Dansk Halbyggeri: On-site løsninger i komplekst projekt

Branding: Sådan vælger du det rigtige gavepapir

Lamelafskærmning på nyt byggeri i Kolding

Ny web til HCS

Ny web til HCS

Send til en kollega

0.159