Tang skal være en hverdagsspise

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Nordisk Tang vil være fremtidens ingrediens-leverandør på grund af tangs mange gode egenskaber

I Grenaa har de otte ansatte på Nordisk Tang travlt med at udbrede kendskabet til tang og tangs gode egenskaber til danskerne. Det sker med et væld af forskellige produkter som tang-pesto, tang-krydderi, tang-rom og fuldkorns tang-mel.

Men ambitionerne rækker meget længere end bare det. Kristian Ottesen, CEO i Nordisk Tang, vil gerne øge eksporten og så vil han også gerne blive en del af den store danske ingrediens-industri. Og til det har virksomheden fået en norsk investor, Artic Seaweed, med ombord med et ukendt men "et-cifret millionbeløb i den høje ende", der giver helt nye muligheder for den danske tang-pioner.

Food Supply: - Kristian Ottesen, det lyder som om, I har travlt. Kan du fortælle lidt om Nordisk Tang?

- Ja, vi har travlt. Vi er en tre et halvt år gammel virksomhed i den nuværende konstruktion, og vi arbejder på vores ambition om at få tang på spisebordene i Danmark. Det ligger i vores DNA at være bæredygtige, for tang er et bæredygtigt produkt, der blandt andet hjælper med iltoptaget i havet og samtidig har en række gunstige egenskaber i form af en masse vigtige mineraler og vitaminer. Samtidig har det umami-smag, så det kan virke smagsforstærkende med et mindre brug af salt. Vi arbejder i øvrigt sammen med blandt andet Aarhus Universitet, DTU og Københavns Universitet om at kortlægge tangs indhold.

Food-Supply: - I fik i juni en norsk investor i Artic Seaweed, hvad betyder det for jer?

- Vores norske investor giver os helt nye muligheder. De har investeret i automatiseret dyrkning af tang. Problemet er nemlig, at det normalt kræver meget manuelt arbejde at dyrke og høste tang. Nordmændene har et system, hvor de dyrker tang ligesom muslinger ved, at de sætter sporer på liner, hvor tangen så gror. Linerne kan hæves og sænkes i vandet, så de hele tiden står i perfekt højde i forhold til sollys. Med det anlæg kan vi producere op til 500 ton tang om året - det giver 50 ton tørstof. Vi høster også dansk tang og har tilladelse til at gøre det i havet, og da det skal gøres nænsomt, så er vi til sammenligning fire-fem mand om at høste op til 500 kg tang på en god dag.

FS:- Hvad giver den automatiserede produktion så af muligheder?

- Med det automatiserede anlæg kan vi få vores råvarepris ned på en tredjedel af, hvad det koster, når tang skal høstes manuelt, og det giver muligheder som ingrediensproducent, for her er prisen meget vigtig. Og så har vi i samarbejde med en lille århusiansk virksomhed Lablab, udviklet en fermenteringsprocess, der bevarer de gode egenskaber i tang. Det er mit mål, at om fem år er 75 procent af vores produktion ingredienser til andre fødevareproducenter. Men det er et nyt område for os - indtil videre har vi kun prøvet at producere ingredienser i det små. Tang er på grund af prisen endnu ikke oplagt til masseproduktion, men tang er en perfekt ingrediens til fødevareproducenter, der vil lave sunde, naturlige fødevarer, for tang er bragende naturligt. Og så kendes alger jo i øvrigt allerede fra ingredienser som carrageenan.

FS: - På hvilke markeder sælger I tang?

- Det er mest i Danmark, men også lidt i Tyskland, Sverige og Norge. Det næste store skridt er UK, hvor vi skal levere tangsalat til sushikæden Yo! Sushi. Og så har jeg en målsætning om at komme til Kina. Jeg taler selv kinesisk, for jeg har boet der, men jeg vil være sikker på, at vi er helt klar og har gjort vores forarbejde, når vi starter dér, for ellers har jeg set andre virksomheder brænde nallerne i Kina.

FS: - Hvordan er jeres produktionsforhold i Grenaa?

- Vi producerer næsten alle vores produkter inhouse, og da vi startede, købte vi produktionsudstyr fra en nedlagt kaviarproduktion. Vi har til huse i et gammelt mejeri, og der er plads nok, men lokalerne er ikke så moderne, så på et tidspunkt kan det blive nødvendigt at finde noget mere tidssvarende, men det ligger ikke lige for.

Mere om: Nordisk Tang


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
1

HK Handel beskylder Normal for at konkurrere på unfair vilkår

Langt størstedelen af Normals 88 butikker kører uden overenskomst, og det betyder lavere lønninger, siger HK.

Lasse fra København vinder gavekort på 100.000 kr til Lidl

Konkurrencen er kulminationen på to måneder, hvor over 150.000 har downloadet Lidls nye kundeklub-app, Lidl Plus.

Drømmejob: Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Billeder: Se Nomas prisvindende træhåndværk indefra

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Folk kan ikke få nok af "Danmarks bedste romkugler" fra Nørre Aaby Bageri.

Hungry er på pengejagt

Nyhedsbrev

Australien giver op til 15 års fængsel for at forurene mad

Australsk fænomen med at stikke nåle i jordbær i supermarkeder fører til højere fængselsstraffe for at forurene mad.

Hester og Bjarke fra Samsø er Årets Økologer

For andet år i træk kårer Netto og Økologisk Landsforening Årets Økolog. Hester og Bjarke driver Yduns Have i Alstrup på Samsø.

Bagmandspolitiet: Hesalights Starbucks-kontrakt er et falsum

Kontrakt til en værdi af 367 millioner kroner blev fundet i en pose under ransagning af Hesalight-direktørs hjemmeadresse

Vestager opgiver skattesag mod McDonalds

Amazon vil bygge 3000 fysiske nærbutikker

Internetgigantens nye butikker skal konkurrere med 7-Eleven.

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Coop svarer igen med viral video

Coop gør butikkerne digitale

Wi-Fi bliver fundamentet i at gøre butikkerne digitale og skabe nye løsninger til kunderne.

Prinsesse Marie på besøg i FødevareBanken

Danskerne køber økologi på nettet som aldrig før

7-Eleven uddelte priser til årets bedste leverandører

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Personalet tager skraldet, når røveren slår til

Det går hårdt udover butikspersonalet, når røvere eksempelvis slår til mod supermarkeder. Derfor er det bekymrende, at antallet af røverier er steget, mener HK Handel.

Fakta-direktør bliver chef for Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og Fakta

Efter et succesfuldt turnaround i Faktakæden får Stina Glavind væsentligt mere ansvar i sin nye stilling.

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Starbucks spiller stor rolle i svindelsag om halv milliard

Stifteren af Hesalight A/S, Lars Nørholt, nægter sig skyldig i alle anklager i sag i Retten i Roskilde.

Kvickly i Odensebydelen Dalum solgt

Danske unge: E-smøger er yt

Karen Hækkerup stopper i Landbrug & Fødevarer

E-smøger spreder sig som en epidemi i USA

Mærsk investerer i mindre madspild

Nemlig.com har solgt over 100.000 måltider på en måned

Bisca tilbagekalder Honningsnitter med mug på

Høsten var 30 procent ringere end normalt

Op mod 20 smadrede pizzeria i Aarhus

Plastflasker får nyt liv i flyverdragter i Føtex og Bilka

Unge fritidsjobbere må kun udføre lettere arbejde

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hollandsk engrosvirksomhed med salg af trælegetøj og skolemøbler, søger nye mærker

Synlighed - Synlighed - Synlighed

Skab tillid med klima ikon

20 års jubilæum hos PALOMAT®

Dansk pilfingersikring er populær i USA

Mave & Hjerte er vejen til innovation hos Peter Larsen Kaffe

Taiwan virksomhed søger leverandører af chokolade, slik, kiks, chips og drikkevarer

PALOMAT® udvider marketingteamet

Detailhandlens Fagprøvepris og Danish Retail Award 2018

FDIHs e-handelskonference og messe - vil du klare dig i giganternes æra?

Tagintegrerede solceller i klassiske teglstens tage

Ny kontaktchef med solid bureauerfaring

Stormøde for sikringsansvarlige hos Alux

Kølerum til jægeren

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

Vejle 24.10: Opkvalificer dine medarbejdere eller luk din virksomhed!

Kristian er udlært elektriker hos EL:CON – og vil gerne lære mere

Dine data er i høj kurs. Passer du godt nok på dem?

Svendborg 10. oktober: Fra tanke til handling - nye løsninger skal i spil

Seminar: Rundt om Dynamics 365

Byens Ejendom afholder konferencen - Ringsted: De store projekter 4. oktobe...

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Glasvægge giver åbenhed i nyt kræftbehandlingscenter

Et litauisk firma søger leverandører eller producenter af køkkenvask i rust...

Hvad er din drøm?

Send til en kollega

0.246