23948sdkhjf

Tang skal være en hverdagsspise

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Nordisk Tang vil være fremtidens ingrediens-leverandør på grund af tangs mange gode egenskaber

I Grenaa har de otte ansatte på Nordisk Tang travlt med at udbrede kendskabet til tang og tangs gode egenskaber til danskerne. Det sker med et væld af forskellige produkter som tang-pesto, tang-krydderi, tang-rom og fuldkorns tang-mel.

Men ambitionerne rækker meget længere end bare det. Kristian Ottesen, CEO i Nordisk Tang, vil gerne øge eksporten og så vil han også gerne blive en del af den store danske ingrediens-industri. Og til det har virksomheden fået en norsk investor, Artic Seaweed, med ombord med et ukendt men "et-cifret millionbeløb i den høje ende", der giver helt nye muligheder for den danske tang-pioner.

Food Supply: - Kristian Ottesen, det lyder som om, I har travlt. Kan du fortælle lidt om Nordisk Tang?

- Ja, vi har travlt. Vi er en tre et halvt år gammel virksomhed i den nuværende konstruktion, og vi arbejder på vores ambition om at få tang på spisebordene i Danmark. Det ligger i vores DNA at være bæredygtige, for tang er et bæredygtigt produkt, der blandt andet hjælper med iltoptaget i havet og samtidig har en række gunstige egenskaber i form af en masse vigtige mineraler og vitaminer. Samtidig har det umami-smag, så det kan virke smagsforstærkende med et mindre brug af salt. Vi arbejder i øvrigt sammen med blandt andet Aarhus Universitet, DTU og Københavns Universitet om at kortlægge tangs indhold.

Food-Supply: - I fik i juni en norsk investor i Artic Seaweed, hvad betyder det for jer?

- Vores norske investor giver os helt nye muligheder. De har investeret i automatiseret dyrkning af tang. Problemet er nemlig, at det normalt kræver meget manuelt arbejde at dyrke og høste tang. Nordmændene har et system, hvor de dyrker tang ligesom muslinger ved, at de sætter sporer på liner, hvor tangen så gror. Linerne kan hæves og sænkes i vandet, så de hele tiden står i perfekt højde i forhold til sollys. Med det anlæg kan vi producere op til 500 ton tang om året - det giver 50 ton tørstof. Vi høster også dansk tang og har tilladelse til at gøre det i havet, og da det skal gøres nænsomt, så er vi til sammenligning fire-fem mand om at høste op til 500 kg tang på en god dag.

FS:- Hvad giver den automatiserede produktion så af muligheder?

- Med det automatiserede anlæg kan vi få vores råvarepris ned på en tredjedel af, hvad det koster, når tang skal høstes manuelt, og det giver muligheder som ingrediensproducent, for her er prisen meget vigtig. Og så har vi i samarbejde med en lille århusiansk virksomhed Lablab, udviklet en fermenteringsprocess, der bevarer de gode egenskaber i tang. Det er mit mål, at om fem år er 75 procent af vores produktion ingredienser til andre fødevareproducenter. Men det er et nyt område for os - indtil videre har vi kun prøvet at producere ingredienser i det små. Tang er på grund af prisen endnu ikke oplagt til masseproduktion, men tang er en perfekt ingrediens til fødevareproducenter, der vil lave sunde, naturlige fødevarer, for tang er bragende naturligt. Og så kendes alger jo i øvrigt allerede fra ingredienser som carrageenan.

FS: - På hvilke markeder sælger I tang?

- Det er mest i Danmark, men også lidt i Tyskland, Sverige og Norge. Det næste store skridt er UK, hvor vi skal levere tangsalat til sushikæden Yo! Sushi. Og så har jeg en målsætning om at komme til Kina. Jeg taler selv kinesisk, for jeg har boet der, men jeg vil være sikker på, at vi er helt klar og har gjort vores forarbejde, når vi starter dér, for ellers har jeg set andre virksomheder brænde nallerne i Kina.

FS: - Hvordan er jeres produktionsforhold i Grenaa?

- Vi producerer næsten alle vores produkter inhouse, og da vi startede, købte vi produktionsudstyr fra en nedlagt kaviarproduktion. Vi har til huse i et gammelt mejeri, og der er plads nok, men lokalerne er ikke så moderne, så på et tidspunkt kan det blive nødvendigt at finde noget mere tidssvarende, men det ligger ikke lige for.

Mere om: Nordisk Tang


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

To kæder vil forvandle sort fredag: Samler ind til lokal julehjælp

Kvickly og SuperBrugsen gør Black Friday til Give Back Friday. Donerer 1 million til julehjælp. Og kunderne kan også være med

Mælk har aldrig været så dyrt som nu

Kiosker i Istedgade sælger ulovlig potensmedicin

Tre ud af otte kiosker i Istedgade i København sælger ulovlige Viagra-kopipiller. Det kan være farligt, vurderer overlæge.

Aldi: Vi garanterer ordnede forhold

Coop-butikker kommer online

I dag begynder Coop en sammensmeltning mellem udvalgte butikker og Coop.dk MAD.

Bagere uddeler gratis surdej til hjemmebrug

Op til Homemade Bread Day 17. november fejrer Guldbageren 30-årsdag med at uddele surdej over hele landet.

Nyhedsbrev

Salling-donation til kystplastprojekt

Føtex i Thisted skaffede penge til lokalt kystprojekt.

Irma kåret som Danmarks Mest Anbefalede Virksomhed

Dansk Retursystems nye fabrik får højteknologisk udstyr fra tyske Stadler

1

Driller konkurrenten: Sælger parfumer for 20 kroner i en time

I weekenden måtte Matas trække tusindvis af ordrer tilbage på grund af en fejl, og det har fået konkurrenten Nicehair i drillehumør.

Ekspert: Dagligvarehandel på nettet vil for alvor bryde igennem, når Amazon kommer

Meny stopper salg af Fitness Æg efter kritik

- Fitness Æg er et stort fupnummer. Snyd og rendyrket bullshit - et plat markedsføringsstunt, siger ekspert.

Thise Mejeri rydder (næsten) præmiebordet i mejeridyst

Guldbager-kæden kæmper med store hygiejne-problemer

- Som forbruger skal man lige holde øje, før man går ind i en af de her butikker, siger ekspert.

Varmrøget laks tilbagekaldes efter fund af listeria

Danmarks Bedste Kollega arbejder i Netto

I alt 1.760 gode kolleger har været nomineret til prisen, som skal sætte fokus på fællesskab på jobbet.

Én deltidsansat skal kontrollere tobakssalg i hele landet

Der er afsat 0,7 årsværk til at kontrollere salg af alkohol og tobak i alle landets butikker.

Mus blev dyr for Netto i Thisted

Brød-iværksætter spejder mod udlandet

1

Dyreretsaktivister indrykker anti-Arla-annoncer

- Forbrugerne har krav på at vide, hvordan deres mælk produceres, skriver organisationen.

Babysmoothies er ren slik

Ifølge en stor undersøgelse indeholder de populære babysmoothies en stor mængde frugtsukker, mens næringsindholdet er lavt.

Nemlig.com indgår samarbejde med SOS Børnebyerne

6

Søstre reserverede hus til Aldi i et år - så sprang kæden fra

Kaos i Matas - 2800 kunders ordrer annulleret

Ny Netto i Jels

Frugt og grønt er fyldt med pesticidrester

Hver femte dansker holder Mortensaften

Kasserede østjyske tomater bliver forvandlet til gourmet-ketchup

Risiko for metalstykker: Ymerdrys og rasp tilbagekaldes

Dagrofa bøvler med plastik i cheddarposer

Britisk tobakskæmpe opbygger stort smøglager før brexit

Hanegal dropper aluminium i postejbakken

Ny mand på posten i Dagli’Brugsen

1

Lidl afvist af udvalg

Brand lukker Spar i Bredebro

Lidl fejrede halloween ved at donere blod

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vær med og få mere viden til dit arbejde - uden beregning

Ferske kalkuner til Thanksgiving den 22. november

Implementering af AMCS Intelligent Optimering software til ruteplanlægning gennemført hos CNC

Så er vi igang på FoodTech messen - kig forbi!

Elsikkerhed og EMC i ét og samme hoved

Velkommen til Gs1 Denmarks julekalender 2018

Opret jobannonce nemt og gratis på Jobnet for Arbejdsgivere

Kontanter er forsat et væsentligt og betydeligt betalingsmiddel

Oplev PALOMAT® på dette års FoodTech messe

Har I også udfordringer med manuelle tunge løft?

Kursus 6.2.19: Forebyg og håndter stress

Mød os på Foodtech 2018

Sikker rekrutteringsproces på Jobnet for Arbejdsgivere

Har I også udfordringer med manuelle tunge løft?

Webinar: Bliv knivskarp på dimensioneringssoftwaren Ecodial

Sverige indfører obligatorisk elektronisk fakturering

JEROS opdatere deres velkendte kassevasker

Jarle er udlært elektriker hos EL:CON i Viborg - og ekspert i solceller

November er Spar-penge-måned

Sikring mod skadedyr v/supermarked

Har I også udfordringer med manuelle tunge løft?

Sådan står alle døre åbne for dig

Transformation af lagerstyring og omsorgskultur på hospital

JEROS A/S på FoodTech 2018

Schneider Electric lancerer ny UPS: Kompakt og effektiv

Send til en kollega

0.233