23948sdkhjf

Danmark har Europas billigste kopimedicin

Danske apoteker har også i 2018 Europas laveste priser på medicin udsat for generisk konkurrence - såkaldt kopimedicin.

Det viser en ny undersøgelse af priserne i andet kvartal 2018 blandt 26 europæiske lande fra det internationale analyseinstitut IQVIA (tidligere IMS), skriver Danmarks Apoteketforening.

Baggrunden er, at Danmark har Europas mest frie og skarpe priskonkurrence blandt producenterne af generiske lægemidler, når patentet udløber.

Konkurrencen understøttes af apotekernes substitution til den billigste pakning, som sparer danskerne for 2,6 milliarder kroner årligt, og af at medicintilskuddet følger prisen på den billigste pakning.

Selv om visse lægemidler indimellem viser større prisudsving pga. mangelsituationer eller ustabil konkurrence, er priserne i gennemsnit væsentligt lavere i Danmark end i lande med færre prisudsving.

Samlet set er apotekets medicinpriser i gennemsnit mere end halveret siden 2000, mens forbrugerpriserne er steget med 34 procent i samme periode. Alene i de første tre kvartaler af 2018 er apotekets medicinpriser i gennemsnit faldet med over 3 procent.

Prisfaldet på apoteksmedicin har også givet lavere offentlige udgifter til medicintilskud til den medicin, der udleveres på apotekerne. Siden 2007 er priserne faldet  over 40 procent. Mens regionernes udgifter til sygehusmedicin er steget, er udgifterne til medicintilskud på apotekerne siden 2007 faldet med 1,8 milliarder kroner på årsbasis.

De offentlige udgifter til medicintilskud på apotekerne er faldet med 24 procent, selv om apotekerne har udleveret 33 procent mere tilskudsberettiget medicin.

Læs hele analysen her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095