23948sdkhjf

Nu skal julegaven være klimavenlig

2018 kan meget vel blive året med rekordmange klimavenlige julegaver under træet.

En second hand-lampe til bedstemor, et gavekort til ayurvedisk massage til den bedre halvdel og et regnskovscertifikat til søster. 

De klimavenlige julegaver - dem, der efterlader små eller slet ingen CO2-aftryk - kan komme til at hitte under juletræet i år.

Vi er nemlig nået dertil, hvor en klimavenlig julegave godt kan have en ekstra værdi for modtageren. Det siger John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet.

- Især hvis modtageren går meget op i klimaet. I år har der været rigtig meget fokus på klimaet i medierne, og når vi ser på opinionsmålinger, så topper klimabekymringen også. Så jeg tror, vi vil se en opblomstring af den slags gaver i år, siger John Thøgersen.

Det skyldes ikke mindst, at der er sket i skifte folks bevidsthed. Der er med sociologen Klaus Rasborgs ord opstået en ny klimakonsensus.

- Det står ikke længere til diskussion, om klimaforandringerne er reelle og menneskeskabte. Nu handler det mere om, hvad vi kan gøre ved dem, siger Klaus Rasborg.

En opgørelse fra Global Footprint Network fra 2018 viser, at vi mennesker på verdensplan forbruger, som om der var 1,7 jordklode til rådighed. 

Danmark ligger som nummer ni på listen over de lande, der forbruger mest per indbygger.

Derfor er det på høje tid at få fingeren ud - og her er netop julegaverne et godt sted at starte, lyder det fra Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er jo ikke en nødvendighed for at få en god jul, at vi i vores del af verden driver rovdrift på jordens ressourcer, som vi gør i dag, siger Sine Beuse Fauerby.

Men vi bør også huske på, at julegaverne ikke alene er nok i kampen for redde klimaet, mener Klaus Rasborg. Han appellerer derfor til, at vi også fortsætter den klimavenlige adfærd.

- Med de kritiske briller på kan de (klimavenlige julegaver, red.) ses som udtryk for en form for en feel good økologisme, hvor vi køber aflad og får god samvittighed, fordi vi føler, at vi gør noget, siger Klaus Rasborg.

- Hvorefter vi på den næste ferierejse snupper et fly til New York, Thailand eller Bali med en langt højere belastning af klimaet. Vi er med andre ord på ingen måde rationelle i den måde, vi forholder os til klimaproblemerne på.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094