23948sdkhjf

Dansk trend stormer frem: Inspirerer til at stoppe madspild i Tyrkiet

Danske miljøinitiativer inspirerer i denne uge det tyrkiske miljøministerium.

- Vi har tomater fra Aldi, appelsiner fra Rema 1000 og en masse gode bananer fra Meny. Derudover kan man finde ting fra Flying Tiger Copenhagen og Matas, lyder det fra Rasmus Erichsen, mens han går rundt om de røde kasser med mad, der er stablet rundt i lokalet.

For tre år siden fik Rasmus Erichsen fra Korsør en ide om at bekæmpe madspild fra supermarkeder. En idé, der først bredte sig til 109 danske byer - og nu Tyrkiet.

Det skriver DR Sjælland.

I denne uge besøgte således seks repræsentanter fra det tyrkiske miljøministerium Stop Spild Lokalt, hvor de skal lade sig inspirere til lignende initiativer i Tyrkiet.

- Man bliver lidt stolt. Man får helt gåsehud. Det er jo ens lille projekt, der er blevet kæmpestort, lyder det fra Rasmus Erichsen, direkør i Stop Spild Lokalt, mens de tyrkiske repræsentanter besøgte Madoasen i Næstved, som er ét af de steder, hvor bevægelsen hører til. Her deler de overskudsmad ud til personer, der har brug for hjælp.

Ved at indsamle overskudsmad fra blandt andet Kvickly og Superbrugsen og ved at give det væk gratis, uddeler den frivillige organisation nu dagligt omkring ni tons overskudsmad.

Og det initiativ håber Rasmus Erichsen, at Tyrkiet vil tage til sig.

- Man kan lære at genbruge mad. Mad, der skulle smides ud, godt kan spises og genbruges, siger han til DR Sjælland.

Danmark som inspiration til miljøinitiativer
De tyrkiske repræsentanter ville ikke stille op til interview, men Dennis Holte Skov-Albertsen, der er sektorrådgiver på den danske ambassade i Ankara, mener, at initiativet er en positiv inspiration for Tyrkiet.

- En stor del af den tyrkiske befolkning har ikke så meget, og mange af de store forretninger har de samme udfordringer og skiller sig af med rigtig mange madvarer. Derfor er det yderst relevant at tænke på, hvad man kan gøre. Man behøver ikke at vente på, at staten gør noget for en. Man kan simpelthen starte det selv, siger han til DR Sjælland.

Siden 2017 har Tyrkiet haft et strategisk sektorsamarbejde – et samarbejdsprojekt, der er finansieret af Dansk Udviklingsbistand, som i Tyrkiet handler om miljø, affaldssortering og håndtering.

- Vi håber på, at de får en masse ideer og en masse baggrundsmateriale, som de kan bruge i Tyrkiet, fortæller Dennis Holte Skov-Albertsen.

Udover at stoppe madspild, har landet også ladet sig inspirere af andre danske miljøinitiativer.

- Fra 1. januar satte de for første gang skat på plastikposer. Det er en idé fra Danmark. Derudover kigger de også på vores retursystem, som også kan blive rigtigt stort, lyder det fra sektorrådgiveren.

Det er ikke kun Tyrkiet, som har fået øjne for Stop Spild Lokalt. Rasmus Erichsen taler i denne stund også med folk fra England og Sverige, der gerne vil lade sig inspirere af projektet.

- Jeg håber, at det spreder sig videre ud i verden, siger Rasmus Erichsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109