23948sdkhjf

Flæskesteg og toiletpapir: Stark fylder hullerne, når der skal nye byggematerialer til Grønland

Stark Grønland gør tingene på sin egen måde. Helt særlige vilkår stiller nemlig krav til samarbejdet med kunder og kolleger højt mod nord

Toiletpapir, køkkenrulle og julestegen fra den bedste slagter.

Der bliver pakket lidt af hvert, når de 40 medarbejdere i Stark Grønland kaster sig over at klargøre endnu en 20-fods container med afgang over Atlanten fra Aalborg Havn mod Grønland.

I mere end 40 år har Starks særlige Grønlandsafdeling stået for at sende byggematerialer til kædens projektkunder og seks butikker højt mod nord, og selvom der skal pakkes byggematerialer ligesom til ethvert andet byggemarked, er arbejdet med kolleger og kunder i Grønland noget ganske særligt:

- Vi gør os umage for at være grønlændernes forlængede arm til Danmark. Vi skal være gode til at tænke fremad, for nogle steder kan der over vinteren gå op til otte måneder, før et skib sejler ind i bygden igen. Andre steder må vi nøjes med et par skibe om året, siger salgschef i Stark Grønland, Lars Panduro Mogensen, til Wood Supply. 

Derfor bliver der også pakket lidt af hvert i containerne – og hver eneste kubikmeter bliver udnyttet for at opnå så stor en fragtoptimering som muligt.

Til tider kan kolleger og kunder endda snige meget personlige forespørgsler med om bord - eksempelvis deres yndlingsflæskesteg, der så bliver transporteret i en frysecontainer sammen med andre fødevarer, der skal til samme by.

En særlig udfordring
Det er ikke kun afstanden og de svært tilgængelige områder, der gør samarbejdet mellem kunderne og Starks danske og grønlandske afdelinger til noget for sig.

Også grønlændernes tilgang til livet påvirker den måde, som Lars Panduro Mogensen og hans danskboende kolleger arbejder på.

- Grønland er lidt som en anden verden. Mentaliteten er en anden, og der er en helt speciel kultur, siger Lars Panduro Mogensen, der både samarbejder med Stark-kolleger i Grønland men også er i direkte kontakt med kunder på store grønlandske byggeprojekter.

- Man kommer til at kende sine kunder på en helt anden måde. Gæstfriheden er stor, fortsætter han, og forklarer, at netop de åbne hjerter sætter sine spor i samarbejdet.

- Selvom vores kunder og kolleger er 4000 kilometer væk, er det som at have dem på den anden side af væggen, siger salgschefen.

Afventer byggeboom
Selvom kollegerne i Grønland føles tæt på, vidner den årlige sø-emballering og pakning af 30.000 m3 gods på havnen i Aalborg om, at den reelle afstand er stor.

Foruden toiletpapir og julesteg tæller containerne fra Stark også en stor mængde træ, der er det primære byggemateriale hos rigsfællesskabs-vennerne ved polarcirklen.

Det er nemlig markant billigere at levere træ end betonelementer, og derfor er træ det fortrukne valg til næsten alle byggeprojekter i Grønland, som i store træk kun udføres i sommerhalvåret, hvor vejret tillader det.

- Der er lidt stille om vinteren. Til gengæld er der knaldende travlt om sommeren, siger Lars Panduro Mogensen.

Men selvom der er travlt i sommerhalvåret, oplever Grønland ikke helt det samme byggeboom, som byggebranchen har erfaret herhjemme de senere år.

I Grønland afventer stadig.

- Vi forventer os meget af de næste ti år i Grønland. Der skal bygges en nye lufthavne, der vil give helt andre muligheder end tidligere. Det vil betyde alverden for infrastrukturen generelt, og det giver flere turister. Det betyder mere byggeri, siger Lars Panduro Mogensen.

Kærligheden er afgørende
Ifølge salgschef i Stark Grønland, Lars Panduro Mogensen, kræver det en særlig kærlighed til Grønland og det grønlandske folk at arbejde hos Stark Grønland – ellers vil man ikke kunne finde sig til rette i afdelingen, hvor arbejdsvilkårene er nogle helt andre end i de øvrige dele af Stark.

Og Stark Grønland har netop en stor kærlighed til folket mod nord. Stark i Grønland, er et grønlandsk aktieselskab og er meget engageret i lokalsamfundet som aktivt medlem af CSR Greenland og støtter organisationer som MIBB, Bedre Børneliv, der forbedrer vilkårene for udsatte børn i Grønland.

Tilsammen er der 75 medarbejdere, der hver dag gør det nemt at være håndværker i Grønland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109