23948sdkhjf

Kiosker sælger spil til børn: Minister vil se på hårdere straffe og kontrol

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Skatteminister Morten Bødskov melder nu ud, at der skal kigges på en skærpning af kontrol og sanktioner mod ulovligt salg af spil til børn

Der skal kigges på kontrollen og sanktionerne mod spiludbydere, der ulovligt sælger spil til børn og unge under 18 år.

Sådan lyder det torsdag aften fra skatteminister Morten Bødskov:

- Der er helt klart noget, der tyder på, at der er alvorlige problemer. Lovgivningen er jo sådan set meget klar: Man må ikke sælge den her type af spil til unge og børn under 18 år. Det går ikke. Og derfor føler jeg mig ret overbevist om, at det her er noget, vi kommer til at kigge på allerede her i løbet af efteråret, siger han til TV2 Østjylland.

Ministerens udmelding kommer efter, at TV2 Østjylland har afdækket, hvor nemt det er for mindreårige for eksempel at spille på fodboldkampe på tankstationer og i kiosker, og hvor store konsekvenser det kan have for et ungt menneske, der bliver spilafhængig.

En 15-årig kan let spille
Ifølge loven er det forbudt at sælge væddemål på for eksempel fodboldkampe til personer under 18 år. Alligevel dokumenterede TV2 Østjylland med skjult kamera i september, hvor let en 15-årig kan få lov at spille.

I TV2 Østjyllands stikprøve kunne den 15-årige i otte ud af 10 tilfælde få lov at spille på fodboldkampe på tankstationer og i kiosker.

Skatteministeren forventer allerede at kunne tage problematikken op i løbet af efteråret:

- Jeg er åben overfor at tage en åben og grundig diskussion af de udfordringer, der er på spilleområdet. Vi skal blandt andet kigge på hvilket ansvar, dem som placerer spillene i kioskmiljøet har for, at der ikke bliver solgt til mindreårige – og også hvilket ansvar dem der har kioskerne har, siger Morten Bødskov til TV2 Østjylland.

Michael Bay Jørsel er centerleder hos den selvejende institution Center for Ludomani. Han er ikke overrasket over, at mindreårige har så let adgang til spil, men kalder det "dybt kritisabelt" og "et lovbrud".

- Det er børn, det handler om. Loven er klar på det område. Jeg anerkender, at en 15-årig kan ligne en 18-årig, men der er ingen undskyldninger for ikke at spørge om ID, siger han til TV2 Østjylland.

Samme udmelding kommer fra Morten Bødskov, der vil se på, om der skal slåes hårdere ned på dem, der ikke følger reglerne og tjekker ID:

- Det er jo ikke særlig svært at håndtere. Hvis man er i tvivl, kan man spørge om legimitation. Det er meget enkelt. Og derfor tror jeg, at det handler om at få ansvarliggjort dem, der er udbydere, og dem der sælger. Og så tror jeg også, at vi kommer til at kigge på sanktioner, for det er ikke særlig svært at bede om legitimation, og hvis man ikke gør det, så er det fordi, at man ikke er interesseret i, at reglerne skal overholdes, siger han til TV2 Østjylland.

Større risiko for unge
Det er Spillemyndigheden, der fører tilsyn med kioskernes salg af kuponspil. Spillemyndigheden oplyser til TV2 Østjylland, at man kun kan gribe ind, hvis en kontrollør tager en kioskejer på fersk gerning. Og at man de seneste godt to år har taget tilladelsen fra én kioskejer, der havde solgt spil til mindreårige.

Danske Spil, der står for kuponspil i kioskerne, oplyser til TV2 Østjylland, at man gennem tiden flere gange har givet forhandlere advarsler på grund af mistanke om salg til mindreårige, men at Danske Spil ikke har opsagt nogle forhandlere af den årsag.

TV2 Østjylland har tidligere fortalt historien om 19-årige Marcus Mossalski fra Randers. Han begyndte at spille som 15-årig. Og for nylig kom han i behandling for massiv spilafhængighed.

Fra 16-års-alderen spillede han blandt andet i en lokal kiosk, hvor han vidste, der ikke blev spurgt om ID.

Ifølge Michael Bay Jørsel er det et godt eksempel på, hvorfor aldersgrænsen på den type spil er så klar.

- Vi ved, at jo hurtigere i livet, man begynder at spille, jo større risiko er der for at udvikle en spilleafhængighed, forklarer han til TV2 Østjylland.

Falder tilbage på Danske Spil
Selvom otte ud af 10 forhandlere brød loven ved at lade en mindreårig spille på fodboldkampe, falder det i sidste ende tilbage på Danske Spil, som udbyder de kuponspil, man finder hos forhandlerne.

Også selvom Danske Spil faktisk har skrevet klart og tydeligt på materialet, at aldersgrænsen er 18 år.

Det mener Thomas Marcussen, der er klinisk psykolog og klinikleder på Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital.

- Ludomaniområdet er et komplekst område, som kræver meget viden om ansvarlighed. Og det kan man ikke forlange, at kioskejere har. Danske Spil har masser af eksperter ansat. Og det er deres opgave at formidle den viden ud til forhandlerne, siger Thomas Marcussen til TV2 Østjylland.

Thomas Marcussen mener desuden, at politikerne skal på banen for at sikre, at der gøres mere for at forhindre mindreårige i at spille.

- Vi har en masse løsninger lige ved hånden. Rent teknologisk bør man kunne sikre, at spillere er over 18 år. Jægere kan jo heller ikke gå ind i en butik og købe et våben på deres glatte ansigt, siger han til TV2 Østjylland.

Tidligere torsdag meldte Dansk Folkepartis østjyske folketingsmedlem Mette Hjermind Dencker ud, at hun har stillet et såkaldt §20 spørgsmål til skatteministeren, hvor hun beder ham redegøre for, om spilleloven skal strammes, men også om der bør føres skærpede tilsyn med Danske Spils forhandlere.

- Jeg håber, at ministeren er enig i, at det skal skærpes over for forhandlerne af spil, hvor farligt det her er, når de omgås den her lovgivning, fordi det medvirker faktisk til at børn under 18 år de kan havne i et forfærdeligt spillemisbrug, som kan gøre, at de starter deres voksenliv med en enorm gæld. Og det er det, vi skal hjælpe dem med, siger hun til TV2 Østjylland.

- Regler kan ikke komme bag på forhandlere
Hos Danske Spil er utilfredsheden med de forhandlere, der tillader børn at spille, stor.

- Jeg er både skuffet og vred, for det kan ikke komme bag på forhandlerne, at de skal overholde loven, siger pressechef, Marie Westergaard, til TV2 Østjylland.

Hun mener, at Danske Spil gør meget for at sikre, at forhandlere beder om ID. Blandt andet via informationskurser og e-learningsprogrammer til forhandlere samt udviklingen af et digitalt ID-kort og en telefonlinje, hvor man kan melde forhandlere, som bryder reglerne.

Marie Westergaard har derfor svært ved at tro, at forhandlerne ikke kender aldersgrænserne. Skulle det modsatte være tilfældet erkender hun dog, at Danske Spil også har et ansvar og en forpligtelse.

- Hvis det her er sket, fordi nogle ikke kender aldersbegrænsningerne, så er det vores fejl. Men det har jeg svært ved at tro på, siger hun til TV2 Østjylland.

Originalartikel: https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/kiosker-saelger-spil-til-boern-minister-vil-se-paa-haardere-straffe-og-kontrol

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (1)
Forsiden lige nu

Svensk restaurant-koncept vil ud i hele Danmark

Falske vinterfest-billeder i omløb på sociale medier

Fakta og Netto er de seneste dage blevet bestormet af vrede kunder på grund af to manipulerede billeder.

Gæstemangel: Gorm's Pizza skrumper

1

Varehuschef fyret efter sur smiley i Føtex

Familie brød med isenkræmmerkæde: Nu fejrer de jubilæum på tre sprog

Efter flere år som del af butikskæden Kop & Kande valgte familien Krogh at forlade kædesamarbejdet og fortsætte på egen hånd.

Gågadeforening nedlægger sig selv

Nyhedsbrev

Flemming åbner sit julehjerte og butiksdørene for frivillige bagekoner

Otte ud af ti vil ikke undvære kød på tallerkenen

Lampe-webshop solgt for 13 millioner

Efter kursfald, nedjusteringer og ny topchef: B&O rydder op i organisationen

1

Too Good To Go vil helt ud til producenterne

Ny butik på Frederiksberg vil indrette som i 1800-tallet

Elgiganten vinder prestigefyldt branding-pris

Veganer sagsøger Burger King for at kødgrille plantebøf

Burger King varedeklarerer ifølge sagsøgeren ikke, at kødfrie bøffer bliver stegt sammen med normale bøffer.

B&O-chef forlader posten

1

Nu får Aldi Danmark igen 300 millioner fra Tyskland

Naturli' hædret med dyrevelfærdspris

Prisanalyse: Disse varer er billige på black friday

Nogle varer er meget billigere på black friday, mens andre rent faktisk kan købes billigere på andre tidspunkter af året.

Ny succesrig dagligvaretjeneste lancerer i Danmark med Ikea i ryggen

Carlsberg får ny direktør i Danmark

FDB Møbler åbner butik midt i København

78-årig kvinde blev indespærret i indkøbscenter

Laksestykker kaldt retur

Ugens grin: Gebyrgribben

Carlsberg-ansatte ramt af Coca-Cola-ændringer

Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Coop tilbagekalder skinkestrimler

Netto lukker i Hillerød på grund af dårlig økonomi

Bonus på 19.500 kroner til alle Jysk-medarbejdere

1

Pantfrie dåser ender i naturen: Minister vil finde løsning

Politiet finder kæmpe lager med to ton fyrværkeri

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Tyskland må vige: Nu er USA Danmarks største eksportmarked

Nu vil Salling Group endelig rive center ned i Esbjerg

Tre ud af fire betalinger med Dankort foregår nu kontaktløst

Se alle Medlemmernes egne nyheder

SUV´erne er populære - også at lease

Series 14-25 FRT1.

Laver du magiske sko, så leder en polsk skobutik efter dig!?

Datakrav til transportørerne

Oplad din mobil direkte i bordlampen

7 kompetencer man skal kigge efter hos en cloud infrastruktu

Skal du med til MBM Tourism Prague 2020 i Tjekkiet?

Super mulighed for at blive SELVSTÆNDIG som franchisetager

Gør op med produktionsindustriens barrierer for at etablere

Tysk SME virksomhed søger bæredygtig partner.

IT hosting udfordringer man skal overveje, når man opgradere

Isomasters servicedøre på lager til omgående levering

Hollandsk virksomhed søger produkter til udendørs sport.

Søger leverandøre indenfor hjemme og fritids produkter i EU!

Sådan undgår du Dødens Gab

Har du etiketter til årets største shoppingsæson?

Julekalender: Vind chokolade med GS1

Deltag i Nordic Cluster Meet Up 2019.

Black Friday er en af julens store handelsdage, er du klar?

Plej de personlige relationer

Nyt sortiment af projektører og belysning til vægge og facad

Temadag om digital monitorering af store infrastrukturer

Fra stregkode til RFID: Standarder gør rejsen nemmere

Klassisk arbejdslampe i et helt nyt lys

Generationsskifte i EL:CON Bygningsautomatik

Send til en kollega

0.163