23948sdkhjf

Planteskole hyrer konfliktramt selskab med omstridt bagmand

3F betegner det som groft, at Møllegårdens Planteskole på Fyn er begyndt at bruge en entreprenør, som der er iværksat faglig konflikt imod.

Den faglige kamp mellem 3F og Møllegårdens Planteskole på Midtfyn fortsætter.

Læs også: Coops bagland: Nødråb fra lager-ansatte skal tages alvorligt

Det skriver Fagbladet 3F.

En stribe medarbejdere arbejder til mellem 70 og 80 kroner i timeløn før skat på den store planteskole, der producerer hække til udenlandske og danske kunder såsom Bauhaus.

I mandags fyrede den store planteskole selskabet 2TL IVS som entreprenør få timer efter, at 3F havde fået iværksat en såkaldt sympatikonflikt imod selskabet. Men nu har Møllegårdens Planteskole i stedet hyret selskabet Scansil ApS som entreprenør.

Både 2TL IVS og Scansil ApS har samme bagmand og er blandt de firmaer, der hører under navnet PF Gruppen.

Læs også: B&O ansatte går frivilligt ned i løn

3F har tidligere iværksat hovedkonflikt – og 11. november 2019 varslet sympatikonflikt – imod Scansil ApS, oplyser fagforbundet.

- Det er så groft, at planteskolen hyrer en konfliktramt entreprenør. En entreprenør, der desuden er ejet af en arbejdsgiver, som står bag massiv og omfattende løndumping. Vi fortsætter kampen for ordnede løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne, siger Hanne Pedersen, faglig sekretær hos 3F Østfyn.

En sympatikonflikt imod en virksomhed medfører, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke må udføre arbejde med forbindelse til den ramte virksomhed. Sympatikonflikter rammer dermed også andre firmaer, der bruger arbejdskraft fra den konfliktramte virksomhed.

Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst for gartnerier og planteskoler, som GLS-A og 3F har indgået.

Læs også: Amazon blokerede egne aktionærers forslag om beskyttelse af arbejdere

Lønnen efter overenskomsten skal for tiden være mindst 143 kroner i timen.

Men Møllegårdens Planteskole bruger i stor stil polske arbejdere, der ikke er ansat under overenskomst.

De polske arbejdere er hverken ansat hos 2TL IVS eller Scansil ApS. Men derimod hos et tredje selskab under PF Gruppen – Goskov ApS – der altså bliver brugt som underleverandør til de to entreprenørselskaber.

3F Østfyn har flere medlemmer blandt medarbejderne på Møllegårdens Planteskole, som er utilfredse med lønnen og føler sig udnyttet. Medarbejderne har ikke fået højere løn eller nye ansættelseskontrakter som følge af planteskolens skift af entreprenør, oplyser 3F-afdelingen.

Læs også: OK20-afstemning: Overvældende ja fra HK Handels medlemmer

Omkring 40 udlændinge har i 2019 arbejdet hos den store planteskole.

Ejeren af og direktøren for Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, bekræfter over for Fagbladet 3F, at han nu bruger Scansil ApS som entreprenør.

Men ellers har Lars P. Strarup ”ingen kommentarer” til, at han har hyret et konfliktramt selskab under PF Gruppen. Eller til medarbejdernes løn.

De udenlandske medarbejdere bor til leje i to huse på Midtfyn, som ejeren af planteskolen selv ejer.

Fagbladet 3F har torsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra Przemyslaw Teclaw, der ejer Goskov ApS og samtidig er hovedejer af 2TL IVS og Scansil ApS. Det samme gælder Sylwester Tobis, der er medejer af TL IVS og Scansil ApS og direktør for selskaberne.

Przemyslaw Teclaw og Sylwester Tobis har gennem længere tid hverken reageret på Fagbladet 3F’s telefonopkald eller henvendelser på e-mail.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.063