23948sdkhjf

Øko-direktør: Her er min fremtidsdrøm

Helle Borup Friberg svarer blandt andet på, om økologiske varer er dyre nok.

Danmark er verdensmestre i økologi, men der er alligevel meget, vi kan blive bedre til, mener Helle Borup Friberg, som er administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Vi har stillet hende en stribe øko-spørgsmål.

Hver gang, der kommer tal for det økologiske salg af fødevarer, går det fremad. Hvad siger du til det?

- Det er dejligt, men det kommer heller ikke af sig selv. Vi arbejder hårdt på at udbrede økologien i alle led fra landmændene over fødevareproducenterne til forbrugerne. Vi prøver at lave fællesskaber, hvor alle led fra landmand til forbruger kan komme med input. Tiden er med den økologiske bevægelse, og vi mærker stor opbakning, og det er enormt positivt.

I en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer siger 51 procent af de adspurgte i hovedstadsområdet nu, at de "ofte" eller "altid" køber økologisk. Er økologi ved at være det nye normale?

- Folk svarer nok lidt mere positivt i en undersøgelse, end hvad de faktisk køber. I 2018 lå den samlede markedsandel for økologiske fødevarer på cirka 12 procent, så der er lidt vej igen. Der er også produkter, som endnu ikke findes økologisk, men der kommer hele tiden flere til - de økologiske varer er generelt af en høj kvalitet, men vi siger nogen gange for sjov på kontoret; "kan man forestille sig økologisk hvidt toastbrød?"

Vil det blive ved med at gå fremad for de økologiske fødevarer eller rammer det et loft?

- Vi tror på, at det bliver ved med at gå fremad. I 2014 satte vi et mål om, at det økologiske forbrug skulle være fordoblet i 2020, og det når vi allerede i år. Nu har vi sat et mål om, at vi vil nå op på 30 procent i 2030. Altså lidt mere end en fordobling igen. Og det kæmper vi hårdt for.

Er de økologiske varer dyre nok? Betaler forbrugerne faktisk den merpris, som økologisk produktion koster?

- Det er et komplekst spørgsmål. Generelt så koster de økologiske varer det, de skal,og priserne skal være højere end for konventionelle varer, for det koster ekstra at skåne vores natur og dyr. Jeg ved godt, at nogle økologiske landmænd bliver provokeret, når de ser økologiske grøntsager, der er billigere end de ikke-økologiske, men det kan jo eksempelvis være fordi, et supermarked har købt for meget ind.

Så de økologiske landmænd kan godt klare sig?

- Generelt kan de godt. Der er udsving fra produkt til produkt og sæson til sæson, men i en årrække har det generelt været godt at være økologisk landmand.

Og hvordan klarer Danmark sig i et internationalt perspektiv?

- Det går rigtig godt. Vi er verdensmestre i økologi og er det land, hvor der købes flest økologiske fødevarer pr. indbygger. Og det giver også eksportindtægter, for vi er innovative og har høj kvalitet og fødevaresikkerhed, og det kan man sælge til udlandet. Men der er mange ting, vi kan gøre bedre. Hele den måde vores landbrugsproduktion kører på er ikke klimavenlig, og vi skal også producere på en måde, der vil være meget bedre for biodiversiteten. Og så kan vi alle sammen spise mindre kød, mere lokalt og mere sæsonbetonet, det vil være rigtig godt for både miljøet og klimaet.

Har du en drøm for fremtiden ud over, at der bliver endnu mere økologi?

- En drøm kan være en fremtid, hvor man betaler for den belastning af natur og miljø, som produktionen af et produkt efterlader. For så kan det ende med, at de økologiske produkter faktisk er billigst.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078