23948sdkhjf

Ulovlig prisaftale koster millionbøde

Fakta: Bag om dommen

Sagen begyndte i 2016, da en forhandler af Icon Hairspas produkter henvendte sig til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med materiale, der viste, at der kunne være tale om en overtrædelse af konkurrenceloven.

Konkurrencerådet besluttede herefter, at sagen skulle anmeldes til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der efterforskede sagen.

Icon Hairspa A/S har overtrådt konkurrencelovens forbud mod bindende videresalgspriser. Det vurderer Østre Landsret, som dermed stadfæster afgørelsen fra Retten i Næstved i februar 2019.

Overtrædelsen foregik ved, at selskabet forlangte, at forhandlere ikke solgte hårprodukter af mærket ”Kevin Murphy” billigere end den vejledende pris.

- Når leverandører sætter mindstepriser på, hvor meget deres produkter må videresælges for, så fjerner de priskonkurrencen mellem forhandlerne. Det kan medføre, at forbrugerne bliver snydt ved at betale højere priser, end de ellers skulle, siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Bitten Thorgaard Sørensen.

Icon Hairspa skal betale en bøde på en million kroner. Samtidig er en ledende medarbejder i selskabet idømt en personlig bøde på 100.000 kroner for sin rolle i overtrædelsen.

Fakta: Bindende videresalgspriser

En leverandør aftaler en mindstepris med sine forhandlere. Det er som oftest – men ikke altid – leverandøren, der fx med trusler om leveringsstandsning mv. presser forhandlerne til at tage bestemte priser. Bindende videresalgspriser viser sig fx ved:

  • Priser på mærkevarer er ens fra forretning til forretning, og det er aldrig – eller kun sjældent (jubilæumstilbud etc.) – muligt at købe under de vejledende priser. 
  • Det gælder også aftaler om at følge leverandørernes vejledende priser.

Bindende videresalgspriser er ulovligt efter konkurrencereglerne, da en forhandler skal have mulighed for selv at bestemme sine salgspriser.

Kommenter på artiklen (3)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078