23948sdkhjf

Sild eller rejer? Hver tredje har svært ved at handle klimavenligt

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Når indkøbsvognen bliver skubbet ned gennem supermarkedets gange og forbi de bugnende hylder, så er det for en tredjedel decideret svært at handle klimavenligt.

Læs også: Amazon-ejer vil bekæmpe klimaforandringer med milliarder

Det viser en ny YouGov-undersøgelse for Forbrugerrådet Tænk.

- Det handler om at ændre den måde, man spiser og sammensætter sit måltid, siger Camilla Udsen, som er fødevarepolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

- Grønt skal spille hovedrollen, men også bælgfrugter, som er et godt alternativ til kød, tilføjer hun.

Den største barriere for at købe mere klimavenligt er pris, viser undersøgelsen. Men det behøver ikke at være dyrt at købe klimavenligt ind.

Læs også: Minister forsvarer afgift der rammer genbrugsplast

- Langt hen ad vejen er det billigere, hvis man vælger at spise gode, grove grøntsager og bælgfrugter, siger Camilla Udsen.

Erstatter man kød og fisk med vegetabilske fødevarer som bælgfrugter, kan man skære klimabelastningen ned med cirka 20 procent ifølge DTU Fødevareinstituttet.

Men at spise klimavenligt behøver ikke at være et fuldstændigt farvel til udvalgte fødevaregrupper. Man kan skære et par procent af sin klimaregning bare ved at efterleve de danske kostråd og næringsstofanbefalinger.

Hvis man spiser efter anbefalingerne - og beholder kød og fisk i sin kost - så kan man skære sin klimabelastning med omkring 20-30 procent ved at vælge blandt fødevarerne med de laveste klimaaftryk, oplyser DTU Fødevareinstituttet.

Læs også: Ikea Danmark satser på bæredygtig hjemmelevering

Zoomer man ind på eksempelvis fisk fra havet, er der meget store forskelle på CO2-udledningen.

Det samlede klimaaftryk for et kilo muslinger er på 0,1 kilo CO2, mens det for et kilo hummer er 20,2 kilo.

Det viser en tabel over klimaaftrykket for hele fødevarekæden - det vil sige produktion, forarbejdning og transport - fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.

- Rejer skal man heller ikke spise særligt ofte. Derimod er sild både ernærings- og klimamæssigt en god spise, fortæller seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.

- Sild er - ligesom makrel - en stimefisk, og man fanger rigtig mange sild per sejltur, så brændstofforbruget er lavt per kilo fisk, forklarer hun og foreslår, at man finder opgørelserne over CO2-udledning og starter fra bunden.

/ritzau fokus/

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Juicefirma-stifter blev bortvist efter »fundamentale fejl«

Stadeholdere kritiserer ledelsen i Boltens Food Court: "Amatøragtige, inkompetente og manipulerende"

Award-klar: Her er årets innovative ildsjæle i fødevarebranchen

1

Fiskehandlere må trods bøder og krav selv løse bøvlede EU-regler

Ny indkøbsdirektør til Lidl Danmark

Irma begynder at dyrke krydderurter i 35 butikker

Københavnerne vilde med krydderurter dyrket i butikken.

Nyhedsbrev

Restaurant i København mister sin michelinstjerne efter 23 år

Alchemist brager ind med to Michelinstjerner

Musik er en pengemaskine for supermarkeder

Netto satser på musik i alle renoverede butikker.

Valentinsblomsterne fik selskab af chokolade i år

Interflora melder om mersalg i forbindelse med salget af årets valentinsblomster.

Dansker vil sætte sig på det globale marked for plantebaseret "kød"

Michelin-restauranters bundlinjer på markant optur

Danske madoplevelser skal tiltrække flere tyske turister

En stigende andel af turisterne kommer til Danmark for madoplevelsernes skyld.

Sukkerfri sodavand er på hastig fremmarch

Danskerne dropper kassekøen

I løbet af de seneste to måneder er antallet af danskere, der selv scanner deres varer i supermarkedet steget med 35 procent

To Løver sætter tænderne i succesrig online-slagter

Mattels overskud overrasker trods juleproblemer for Barbie

Hanegal forventer voldsom kødfri fremgang

Mad til hunde og katte sender Nestlés salg op på 650 milliarder

Den schweiziske fødevarekoncern Nestlé har nået en omsætning på 650 milliarder kroner i 2019.

Kornforhandler præsenterer ”utilfredsstillende” regnskab

Coop-ordre har sat fut under fiskefabrik

Østjysk posthus omdannes til street food

Butik vil kontakte kunder, der "glemmer" flasker uden pant

Vraget i Løvens Hule: Kaffe-startup fik udsolgt på 72 timer

Randers Street Food åbner med kæmpeshow

Bryggeri klar med en anti-voldtægts-øl

DSB-passagerer kan igen købe kaffe og rundstykker i togene

Lokal slagter lander aftale med Coop

Skyhøj kakaoskat: Producenter ånder lettet op

Bryggeriet Åben spinder guld på øl-kåring

Nu sælger kød-kæde overskuddet fra alle restauranterne

Randers Street Food forsinket igen

Asiatiske markeder løfter Carlsbergs ølsalg

Alle Legos klodser skal være grønne inden for ti år

Tusinder ville have billige Kims-produkter på åbningsdag

Millioner: Kærestepar har succes med vingummier mod hårtab

Se alle Medlemmernes egne nyheder

US Energy Export 2020 i USA

Forvirring omkring korrekt brandgodkendelse

Få plads til flere varer med fødevaregodkendte reoler.

Overvejer du at lave en Laudrup?

Flådestyring TTC: Tacho Tracking Canbus

Thorsman arbejdslampe vinder guld

SMART 2020 i Shanghai

Ny type papirbægre skal erstatte plastik til mælkeprodukter

Minibox - et nyt design

Hør mere om EU'S støttepuljer

Sæt pris på dine produkter med prismærkepistoler fra METO

Prøv den nye energiberegner fra ASSA ABLOY

Moderne og tidsrigtigt butiks/bagerikoncept på vej til DK

JEROS på Euroshop 2020

Opnå en 100% automatiseret og fuldt integreret forretning

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Spansk virksomhed søger produktion af solcelle-system

Partner til multimedieudstyr søges

Økologi på fremmarch hos Kryta

Vind i den fysiske butik!

Produktnyhed fra PALOMAT®

Kræver dine kunder, at du kan understøtte Cross Docking?

Mangler din sliddele-forretning produktion?

Skal du på messe?

Hvordan skabes international vækst igennem franchising?

Send til en kollega

0.141