23948sdkhjf

Købmænd: Beskyt bymidter - rul planlovens liberalisering tilbage

De Samvirkende Købmænd opfordrer erhvervsminister Simon Kollerup til at rulle den seneste liberalisering af planloven tilbage.

"Rul den seneste liberalisering af planloven tilbage, så kommunerne ikke kan bygge flere megabutikker uden for bymidterne. Ellers risikerer vi endnu flere døde bymidter."

Læs også: Supermarked-direktør: Krav om mundbind bør kun gælde kunder

Sådan lyder det fra adm. direktør John Wagner fra De Samvirkende Købmænd i en pressemeddelelse forud for evaluering af planloven frem mod sommer.

De indkomne høringssvar bliver behandlet i løbet af foråret.

I 2017 blev planloven ændret som opfølgning på aftalen fra juni 2016 mellem Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, om "Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet."

Med ændringen af planloven har kommunerne fået øget råderum og en række nye muligheder i planlægningen. Det har givet en række utilsigtede resultater.

Læs også: Nye regler skal gøre Dankortet mere fair for butikkerne

Liberaliseringen af planlovens detailhandelsbestemmeler har på kun halvandet år fået 22 kommuner til at planlægge en halv million nye butikskvadratmeter til udvalgsvarebutikker uden for byerne.

Samtidig flytter mere og mere handel over til internetbutikker.

- Vi risikerer i løbet af de næste 10 år at have bygget så meget, at vi samlet står med over tre mio. m2 ledige butikslokaler. Er det klogt ud fra en klimabetragtning, spørger John Wagner.

Derfor opfordrer han erhvervsminister Simon Kollerup til at rulle liberaliseringen tilbage.

- Der er behov for som minimum at suspendere kommunernes adgang til at udlægge og udvide de såkaldte aflastningsområder, hvor de store megabutiks-centre bliver bygget. Vi bør i stedet kortlægge konsekvenserne for bymidterne af de mange nye kvadratmeter og stigende e-handel, mener John Wagner.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078