23948sdkhjf

Firmaer sælger vin fra Golanhøjderne, der ulovligt er mærket israelsk vin

EU anerkender ikke den israelske besættelse af Golanhøjderne, og derfor må vin derfra ikke sælges som israelsk vin. Alligevel sælger en række vinfirmaer i Danmark den ulovligt mærkede vin

»Vinen er dyrket i Galilæa, der er den nordligste og generelt mest ansete vinregion i Israel.«

Det skriver eksempelvis firmaet Haugaard Vin fra Hundested på sin hjemmeside om vintypen ’Gamla Cabernet Sauvignon’ fra 2016, som er importeret fra »israelske Golan Heights Winery«.

Vinen har en »behagelig smagskoncentration og fyldig krop« og bør nydes til »oksekød, lam eller grillet svampespyd«, fortsætter hjemmesiden.

Blandt øvrige Golan-vine fra Haugaard Vin er ’Gamla Brut Sparkling White’, ’Gamla Chardonnay 2017’, ’Mount Hermon Indigo 2018’, ’Yarden Cabernet Sauvignon 2016’ og ’Pinot Noir 2017’.

På samme måde som Haugaard Vin er der 26 andre danske vinfirmaer, der reklamerer for og sælger vin fra Golan Heights Winery som israelsk vin.

Det fortæller Information

En rapport, som EuMEP, European Middle East Project, har udarbejdet i november, har fundet frem til 21 danske firmaer, der tilsammen udbyder tilsammen 133 vine (ofte gengangere) med forkert – og dermed ulovligt – oprindelsesland. Information kunne dog relativt hurtigt finde frem til endnu flere danske vinfirmaer, der via nettet markedsfører og sælger Golan-vinen som israelsk vin.

Men en sådan annoncering er i strid med de gældende EU-regler. Det bekræfter fuldmægtig Erik Andersen fra Fødevarestyrelsen.

- Reglerne indebærer, at vin produceret på en vingård i f.eks. Golan ikke må mærkes med ’Israel’ som oprindelsesland.

Golanhøjderne i det nordlige Syrien blev besat og siden annekteret af Israel under junikrigen 1967. Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen.

Derfor har Kommissionen tilbage i 2015 udsendt en fortolkende note, der fastslår, at mærkatet »fremstillet i Israel« for varer, der i virkeligheden stammer fra israelske bosættelser i Golan eller Vestbredden/Gaza, er en vildledning af forbrugerne.

Senest har EU-Domstolen i en sag i november 2019 bekræftet gyldigheden af Kommissionens fortolkende note. »Retstilstanden er derfor uændret,« Meddelte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et svar til Folketinget på et spørgsmål fra Karsten Hønge (SF).

Ifølge Fødevarestyrelsen gælder reglerne om korrekte oplysninger om oprindelsen af vin også, »når varen beskrives på en kommerciel hjemmeside«.

Hvis vinen ikke er korrekt mærket fra producentens side, skal importørerne »bringe mærkningen i orden, ved f.eks. at tildække ukorrekte oplysninger med en label med de korrekte oplysninger,« siger Erik Andersen.

Morten Berg fra vinfirmaet Best Selection, der er distributør af vin fra Golan Heigts Winery, erkender at have fejlet:

- Der må i den her forbindelse ikke stå Israel på vores websites. Det er en systemfejl. Det får vi rettet, oplyser han.

Karsten Hønge (SF) vil nu spørge regeringen, hvad den vil gøre for, at afgørelsen fra EU-Domstolen fra november 2019 bliver ført ud i livet.

- Forbrugerne har ret til at få oplyst, hvor en vare kommer fra, så de kan træffe et bevidst valg, når de køber ind. Selv om importen af f.eks. vin fra Golan er beskeden, så er det en stor markør for mange mennesker, om de køber varer fra de besatte områder, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.192