23948sdkhjf

Foreslået klimaafgift gør mælk og oksekød væsentligt dyrere

Fuldt indfaset vil klimaafgift gøre mælk to kroner dyrere per liter og oksekød 13 kroner dyrere per halvkilo.

Hvis Klimarådets anbefalede afgift på udledning af drivhusgasser bliver en realitet, kommer forbrugerne til at mærke det.

Ifølge udregninger fra organisationen Landbrug & Fødevarer vil afgiften medføre "stærkt forhøjede priser" på basisvarer.

- Vi har lavet en umiddelbar udregning, der siger, at mælkeprisen vil stige cirka to kroner per liter og oksekødprisen over 20 kroner per kilo, siger formand Martin Merrild.

Det flugter med Klimarådets egne udregninger. Ifølge rådet vil afgiften fuldt indfaset gøre mælk to kroner dyrere per liter. Og et halvt kilo hakket oksekød bliver 13 kroner dyrere sammenlignet med i dag.

- Der er rigtig store udledninger af drivhusgas - det er ikke så meget CO2 som metan - forbundet med oksekød. Det vil vi gerne have nedbragt, siger Klimarådets formand, Peter Møllgaard.

Afgiften skal ifølge Klimarådet baseres på princippet om, at forureneren betaler. Den skal stige til 1500 kroner per ton drivhusgas i 2030, anbefaler rådet.

- Produktionen af oksekød og mejeriprodukter vil miste konkurrenceevnen fuldstændig i forhold til landene omkring os, siger Martin Merrild.

Han mener, at en bedre løsning ville være at fokusere på at finde nye måder at producere på, som er mere bæredygtige end i dag, men hvor konkurrenceevnen ikke mistes i samme grad.

Ifølge rapporten fra Klimarådet udgivet mandag er det relevant "at se på en afgift på særligt klimabelastende fødevarer". For det vil ifølge rådet give folk mindre lyst til at købe blandt andet rødt kød.

- En sådan afgift kan være med til at reducere efterspørgslen efter blandt andet kød og mælkeprodukter og øge efterspørgslen på vegetabilske produkter, står der i rapporten.

I rapporten betegnes prisstigningerne på mælk og oksekød som "væsentlige".

- Det indikerer, at produkterne er meget miljøbelastende, står der videre.

Det understreges dog, at de foreslåede afgifter kan justeres.

Det er ikke kun produkter fra landbruget, der kan blive dyrere. En liter benzin vil med afgiften koste fire kroner mere end i dag.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109