23948sdkhjf

Overlæge advarer mod håndsprit på indkøbsturen: Vi ved ikke, om det virker

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Udbuddet af håndsprit kan slet ikke følge efterspørgslen herhjemme i disse uger. Derfor har supermarkeder taget et nyt, alternativt middel i brug. Professor er kritisk overfor effekten af midlet.

Lige nu er håndsprit en mangelvare herhjemme, hvor både butikker og apoteker længe har måtte melde udsolgt.

Læs også: Ny butik i Horsens skal sætte standarden for Nettokæden

Men også for supermarkederne er det svært at skaffe håndsprit hjem til, at kunderne kan afspritte hænderne, inden de går på indkøb.

Derfor har flere af landets største dagligvarekæder såsom Rema 1000, Dagrofa, der bestyrer Meny og Salling Group, der driver eksempelvis Bilka og Føtex, skaffet sig et alternativt hånddesinfektionsmiddel.

Det skriver TV Midtvest

Det kommer fra firmaet NowoCoat og er kun blevet solgt som desinfektionsmiddel i 14 dage. På produktets etikette lover firmaet, at midlet fjerner vira og bakterier samt forebygger smittespredning indenfor cirka 10 sekunder, efter at hænderne har været i kontakt med midlet. Effekten er altså ifølge firmaet præcis som håndsprit.

Læs også: Matas gør coronatiltag permanente

Men i dag advarer en af landets førende eksperter i hospitalshygiejne om at stole på produktet.

Professor ved ikke, om det kan bruges som håndsprit
Niels Høiby er tidligere ledende overlæge gennem 32 år på Rigshospitalet. I dag han er han professor i mikrobiologi, og når han tjekker ingredienslisten på NowoCoats produkt, der indeholder 0,1 procent propan-2-ol og 0,15 procent didecyldimethylammoniumchlorid, er han ikke overbevist om effekten.

- Det ved vi ikke. Jeg har prøvet at slå det op, og jeg har prøvet at gennemgå litteraturen for at se, om der er noget om det. Men det bliver jo ikke brugt til hånddesinfektion. Det er et desinfektionsmiddel, som bliver brugt på andre områder, men ikke til huddesinfektion overhovedet.

- Selvom jeg har arbejdet med det her i utallige år, så er jeg aldrig stødt på den her kombination.

Især det sidstnævnte stof får ham til at undre sig.

- Jeg har aldrig nogensinde hørt om indenfor den medicinske verden, men det bliver også brugt til mere tekniske desinfektioner åbenbart. Men vi aner ikke, om det fungerer i den medicinske sammenhæng, hvor der er tale om en huddesinfektion, der skal virke indenfor 15 sekunder, siger han.

Læs også: Rema 1000 stopper alt salg af engangsservice

Professoren ved med andre ord ikke, om midlet kan bruges som håndsprit eller ej. Og det har heller ikke være muligt for ham at finde ud af det, fordi firmaet ikke har dokumenteret effekten af midlet nogen steder. Og det er problematisk.

- Lige nu synes jeg, at det er ét stort spørgsmål, om vi desinficerer vores hænder, eller om vi bare gør dem våde, for det skal som sagt virke indenfor 15 sekunder, og det ved jeg jo ikke, om det gør.

- Jeg ved ikke, om firmaet ved det, men det står ikke nogen steder på flaskerne. Jeg har også været inde på firmaets hjemmeside, der står heller ikke noget om det.

Forbrugere undrer sig
I weekenden var Tina Kirk Jensen en tur i Rema 1000 i Herning. Her tog hun en tår af det væske, der var i en flaske ved indgangen - beregnet til at afspritte hænderne.

- Det smagte af vand. Jeg var hjemme bagefter for at tage en tår vand for lige at være helt sikker, og i min mund var det vand, fortæller hun.

- Jeg føler mig snydt eller narret. Man tænker jo, at de har styr på det. Det var også derfor, jeg tog en tår af det, for jeg synes ikke, at det fordampede som sprit.

Læs også: Efter milliardkøb: Discount er Salling Groups nøgle til Polen

Hun har filmet episoden og lagt op i en video på Facebook. Desuden henvendte hun sig, ifølge hendes egen forklaring, til personalet, der sagde, at spritten blot var meget tynd. Men det tror Tina Kirk Jensen ikke på. I går tog hun så en tår af sin egen håndsprit for at testen forskellen.

- Der var helt klart sprit i, siger hun.

Også Dennis Mechlenburg Sørensen fra Brande har undret sig over, hvad der er i flaskerne ved indgangen til supermarkederne.

- Jeg har oplevet, at der kun var vand i de dispensere, de har i Rema i Brande, fortæller han.

Læs også: Salling Group udvider polsk afdeling med milliardkøb

Hvordan ved du det?

- Det ved jeg, fordi jeg kunne lugte, at der ikke var sprit i, og jeg kunne mærke, at det overhovedet ikke fordampede. Det føltes heller ikke som flydende håndsprit eller det gel, man også kan få det i.

Alternativet til håndspritten får begge kunder til at føle sig utrygge. Tina Kirk Jensen har en hjertesyg far og en søn med svær astma, som hun meget nødigt vil smitte.

- Det bliver jo mit problem, hvis jeg smitter andre, siger hun.

- Jeg synes, at det skaber en falsk tryghed. Det er ikke for at hænge butikken ud, men så var det bedre, at de bare var tomme, lyder det fra Dennis Mechlenburg Sørensen.

Ekspert: Firma bør dokumentere effekt
Professor i mikrobiologi, Niels Høiby, vil ikke udelukke, at produktet kan virke og være et alternativ til håndsprit.

- Det kan da godt være, at det virker, men det skal vises, at det virker.

Og det kan Niels Høiby ikke umiddelbart se, at firmaet nogen steder har dokumentet.

- Jeg synes ikke, at det dur. Vi må forlange fra firmaet, at de stiller dokumentation til rådighed for, at det her fungerer som håndsdesinfektion. Det er ikke nok, at det bare fungerer som desinfektionsmidler, fordi det er altså indenfor de her 15 sekunder, at det skal virke. Og den koncentration man bruger skal være nok til, at det virker indenfor de her 15 sekunder, og det må de bare dokumentere.

Og det kan gøres relativt hurtigt og simpelt, siger han.

- Hvis firmaet vil markedsføre og bruge det her, så skal de have nogle til at gennemføre den undersøgelse.

- En hvilken som helst mikrobiologisk afdeling kan lave det her. Serum Instituttet kan lave det, hvis de vil. Det er let at gøre, forklarer Niels Høiby.

Ifølge ham er vigtigt, at en sådan undersøgelse også bliver foretaget eksternt.

- Ingen vil jo stole på, at man undersøger sine egne produkter og påstår, at det er godt, da man jo også tjener penge ved at sælge det. Det er i orden at tjene penge ved at sælge det, men en uafhængig instans skal vise, at det fungerer.

Butikker: Effekten er den samme
Supermarkedskæderne er klar over, at mange kunder har undret sig over, hvad der egentlig er i flaskerne ved indgangspartierne til butikkerne.

I går stillede TV 2 Østjylland spørgsmål til Rema 1000 på vegne af kunderne. Da var det kommunikationschef, Jonas Schrøder, der svarede.

- Det er en anden type og dermed anden konsistens og duft, end man måske er vant til – men naturligvis også desinficerende, så kunderne kan være helt trygge, lød det.

I dag har TV Midtvest så stillet lignende spørgsmål, om hvilken sprit der bliver brugt, og hvad der er i flaskerne.

- Det kan variere fra butik til butik, men hos mange vil det være hånddesinfektion fra NowoCoat. Andre tilbyder håndsprit. Effekten af produktet er det samme, og det er beregnet til hånddesinfektion, lød det fra kommunikationsafdelingen hos Dagrofa.

Produkt er testet internt
Ifølge NowoCoat, der sædvanligvis gør sig mest i træbeskyttelse, tag- og metalmaling, imprægnering, algemiddel og rens, er de pludselig begyndt at sælge hånddesinfektion på grund af manglen på desinfektionsmidler.

Og de kan producere det på baggrund af deres mangeårige erfaring med desinfektionsmidler til blandt andet æg.

Direktør Ole Enevold Jensen fortæller, at aktivstofferne i desinfektionsproduktet i butikkerne er lovlige. Den oplysning bekræfter Miljøstyrelsen overfor TV Midtvest i dag.

Desuden er produktet blevet testet internt i virksomheden, lyder det fra NowoCoat.

- Det har vi gjort ved at teste med bakterier fra en hånd på en agraplade for at få bekræftet, at stoffet også virker, inden for de 15-30 sekunder fra man påfører væsken, siger direktøren.

- Vi propper det i vores egen blanding af vand og glycering - og det har vist at virke ved en koncentration af 0,15 procent, uddyber han.

Venter på resultat af ekstern test
En ekstern test af produktet er ved at blive lavet på laboratorier i England, Polen og Italien. Resultatet af disse undersøgelser ligger dog først klar om 14 dage.

Hvorfor venter I ikke på, at et eksterne laboratorium har godkendt det, inden det står ved indgangen i supermarkederne?

- Vi har jo testet det hos os selv. Jeg kan spørge omvendt, om du som journalist ikke synes, at det er mindre samfundsansvarligt at sætte det på hold de næste to uger ud fra et samfundsmæssigt syn, når den interne dokumentation og med et aktivstof, der er godkendt af Miljøstyrelsen, er i orden, spørger direktør Ole Enevold Jensen retur.

Han erkender, at det havde været en fordel at have en ekstern blåstempling af produktet, inden det blev sat på markedet.

- Set i bakspejlet havde jeg ønsket, at jeg havde sat det i gang for mere end en måned siden, for så havde vi kunne sælge det til hele markedet inklusive sundhedssystemet.

Han understreger dog, at det ikke nødvendigt med en ekstern test for at sende produktet på markedet.

- Det er først en test, der bliver nødvendig, når vi går ind i sundhedssystemet. Det her er rigeligt til at komme på markedet med det. Der er ikke noget, der kalder på en tredjepartsgodkendelse ud over vores egen samvittighed - og det er derfor, vi har bedt om en ekstern test. Det er for at få en uvildig dokumentation, siger Ole Enevold Jensen.

- 14 dage er for lang tid
NovoCoat har altså selv testet produktet, og en ekstern undersøgelse er for en sikkerheds skyld sat i gang.

Men professor Niels Høiby er ikke begejstret for, at der skal gå to uger, før resultaterne af disse er klar.

- 14 dage er alt for lang tid. Det er relativt simpelt at teste, og det kan gøres på få dage. Det er uansvarligt, at det er i butikkerne, før testen er lavet. Det kan være med til at give en falsk tryghed, siger Niels Høiby.

- Og hvad værre er - vi ved ikke, om det rent faktisk virker, og vi risikerer at smitte hinanden.

Han mener derfor, at butikkerne bør tage konsekvensen allerede nu.

- Indtil man har testen bør man tage det væk fra indgangene og erstatte det med eksempelvis handsker, som man ser det hos Coop og Irma eksempelvis, slutter han.

Hold dig opdateret med RetailNews

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Restaurantkæden Grød vil åbne i udlandet

Arla udnævner ny økonomidirektør

Stifter forlader jysk kæmpeprojekt

Pålæg og pølser er tilbagekaldt

Fakta-butikker ved grænsen giver momsgevinst videre til kunden. Fleggaard overvejer endnu

Populær madspildsbutik åbner i Tingbjerg

Nyhedsbrev

13.187 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Nyansat: Jeg har aldrig før oplevet chikane som på Coop-lager

Lagerarbejder Tommy Christensen blev sygemeldt med stress efter få uger.

Erhvervsorganisation frygter tysk nedsættelse af moms på fødevarer

Bilka lægger rekordordre hos lokalt bryghus

Nu vil Easyfood også sælge til private og levere direkte til hoveddøren

Chokolade-konkurs med til at skabe massive problemer for Wholi

Onlinesupermarked er klar på dronelevering

Ny butik i Horsens skal sætte standarden for Nettokæden

Starbucks dropper reklamer på sociale medier

1

Landsret stadfæster dom: Cafékonge skal i fængsel

Koldskålssalget når nye højder i sommervarmen

Coca-Cola stopper reklamer på sociale medier i 30 dage

Sodavandsselskabet ønsker større "ansvarlighed" fra sociale medier i kølvandet på racismedebat.

Coop laver landsdækkende indsamling til Røde Kors ferielejre

Chokoladeproducent lukker flere butikker

Fiskevirksomhed tilbagekalder kogte rejer

Nu taler Coop-bestyrelsen om omstridt overvågning på Aarhus-lager

I dag tager Coop stilling til, hvad de vil gøre ved kritikken.

80 nedlagde arbejdet hos Schulstad

Nyt samarbejde mellem Netto og Too Good To Go skal redde i tonsvis af mad

Hele 519 Netto-butikker vil fra i dag tilbyde lykkeposer med overskudsvarer.

Efter nedlukning: Nordisk Film Biografer donerer overskudsslik til madspildsbutikker

3F trækker sig fra samarbejdet på omstridt Coop-lager

E-cigaret-rygere er i tvivl om produktets skadelighed

Tjener millioner: Dansk idé med frosne thaibokse er et hit

Lagkagehusets eks-boss dropper Kohberg

Stryhns kalder store mængder leverpostej retur

Rekordmange danske alkoholfrie øl

Coop forbedrer dyrevelfærd for kyllinger

Frugt- og grøntprisen: Årets nominerede er fundet

Hobbybrygger indretter nyt bryghus

Mejeri mistænkes for at være smittekilde

Her er, hvad danskerne altid har i køleskabet

Too Good To Go med nyt millionunderskud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Tag kontrol over din deklaration!

Lageret er fyldt med PALOMATer

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Fokus på sikkerhedsbelysning i Danmark

Tag imod input udefra

Pomati T20 chokoladetempereringsmaskine leveret

Hvor meget BI er der i tilbuddet på en god Bordeaux?

Styrk sikkerheden for salgsordre-krediteringer

Krisenavigation og klimakamp › New Retail Day 20

Har du plads til 10 skraldespande?

K+G Wetter fremviser nyt patent

Webinar om konsignationslager og Dynamics 365 BC

Transportvirksomhed købes i Sverige

GTS Performanceregnskab 2020 er netop udkommet

Sommer og sol ;)

Columbus først med ny Verifone betalingsløsning

Jubiiiii så kan vi igen komme på besøg hos vores kunder!

Osteløfter fra GMV var løsningen for Thise Mejeri

Spænder du selv ben for de bedste kandidater?

Slap af i sommervarmen

SOMMERTILBUD – køb nu og afdrag rentefrit!

Falske euro sedler i omløb

Effektive rense- og desinficerende servietter

Automatiseret håndtering af leverandørfakturaer i XAL

Send til en kollega

0.188