23948sdkhjf

Lidl, Netto og Bilka er billigst med økologiske kolonialvarer

Priserne på økologiske kolonialvarer har aldrig været lavere, og de lave priser bæres frem af supermarkedernes egne økologiske serier.

Forbrugerrådet Tænk har sammenlignet priserne på 15 økologiske kolonialvarer i ti supermarkedskæder og to onlinesupermarkeder. priserne varierer mellem 217 til 221 kroner på de 15 økologiske kolonialvarer som kaffebønner, havregryn og pasta varierer med kun fire kroner hos otte supermarkeder i Danmark. På blot to år er prisen på de økologiske varer gennemsnitligt faldet med næsten 20 procent.

Allerbilligst er Lidl, Netto og Bilka med priser på henholdsvis 217,32 og 217,70 kroner. Det er altså kun 50 øre, der adskiller de tre supermarkeder fra hinanden, og her er det især interessant at se, at Bilka - som ikke er et discountsupermarked - nu er blandt de allerbilligste.

Efterfølgende kommer Føtex med en pris på cirka 218 kroner, Fakta og Rema 1000 med priser på cirka 219 kroner, Coop.dk med 220 kroner (uden levering) og Aldi med 221 kroner.

Kasper Reggelsen er pressechef for Salling, der står bag supermarkederne Netto, Bilka og Føtex, og han lægger ikke skjul på, at Salling holder godt øje med priserne hos konkurrenterne.

- Vi er en del, der kaster kræfter ind på at være billigst - også når det kommer til økologi. Prisen er en af de faktorer, der betyder meget for kunderne, og de er meget opmærksomme på, hvilket supermarked der har de laveste priser, siger Kasper Reggelsen.

Trods prisfald er dyre butikker stadig dyre

De to traditionelt dyreste supermarkeder, når det kommer til økologi, er Irma og Meny. Hos Irma er prisen for de 15 varer faldet fra pristjekket i 2019 med 41,70 kroner, og hos Meny er prisen faldet med 31,02 kroner.

Men de butikker er stadig langt de dyreste, når det kommer til økologiske kolonialvarer. Hos Meny er det især enkelte varer som sort te, ketchup og mysli, der hiver den samlede pris for indkøbet i vejret. Uden disse tre varer ville Meny ikke være voldsomt dyrere end de øvrige butikker i pristjekket.

Til forskel fra Menys er næsten alle Irmas varer en lille smule dyrere, hvilket i sidste ende gør Irma til det næstdyreste sted at købe økologiske kolonialvarer.

Tidligere på året tjekkede Forbrugerrådet Tænk priserne på økologisk frugt og grønt i de samme supermarkeder, og her var tendensen, at prisen var steget en smule på frugt og grønt.

Introduktion af egne brands

En markant observation fra pristjekket er, at flere og flere af varerne er fra supermarkeders egne brands. Hos Netto er næsten alle de økologiske produkter fra Nettos egen serie Øgo', og hos Lidl er størstedelen af produkterne fra deres egen serie Bio.

Meny er det eneste supermarked, der ikke har sin egen økologiske ketchup, hvilket kommer tydeligt til udtryk ved, at 500 gram økologisk ketchup koster 27,95 kroner i Meny, mens prisen ligger mellem 10,56 og 12,50 kroner hos de øvrige supermarkeder.

- Der er to fordele ved at have egne mærker. Kunderne kan nemt og hurtigt genkende produkterne. Vi har for eksempel rigtig god respons fra kunderne på vores Øgo'-serie i Netto. Og så kan vi også oftere sætte en skarpere pris i og med, at det er vores eget mærke, siger Kasper Reggelsen.

Også hos Lidl, der flere år i træk har haft meget lave priser på økologiske kolonialvarer, spiller butikkens eget økomærke Bio en stor rolle.

- Når vi er i direkte kontakt med leverandørerne, kan vi selv styre processen igennem udvikling og produktion, så vi får den kvalitet, vi ønsker, og på samme tid holde prisen konkurrencedygtig. På en del af vores økologiske brands producerer vi desuden til flere markeder - det vil altså sige i større mængder, som også kan give os en fordel, siger Lidls indkøbsdirektør, Rasmus Pape.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14