23948sdkhjf
>

Shoppingcenter i krise: Derfor er værdien halveret på to år

Endnu engang præsenterer Shoppen i City Syd i Aalborg et dundrende underskud. Ejer er optimistisk

IINKØBSCENTER Indkøbscentret Shoppen i det sydlige Aaborg har på bare to år fået nedskrevet sin værdi med 90 millioner.

I 2015 blev centeret overtaget af Property House A/S, men heller ikke den nye ejer er lykkedes med at gøre det til en god forretning.

Læs også: Udlejere vil redde butikkerne ved at sænke huslejen

- Det er en kendt handelsattraktion i City Syd, og selvom den under finanskrisen har haft en hård tid og har haft et gennemtræk af lejere, vurderer vi, at der er et godt fundament at bygge videre på, udtalte Ole Grøn, der er indehaver af Shoppen, dengang til NORDJYSKE.

Ny ejer af butikscentret 

Men fundamentet smuldrer. De seneste to regnskabsår har ejerkredsen derfor valgt at nedskrive værdien af ejendommene.

I 2018 fik værdien et hug nedad med godt 50 millioner kroner - og i seneste regnskab for 2019, der netop er offentliggjort, er værdien faldt med yderligere knap 40 millioner kroner.

Ejendomsværdien for Shoppen er nu på 70 millioner kroner og centret har dermed tabt mere end halvdelen af sin værdi på kun to år. For syv år siden var Shoppen 230 millioner kroner værd.

"Værdiansættelsen kan begrundes med henvisning til forventninger til den fremtidige udlejningssituation og omkostningssammensætning.", står der i årsrapporten for 2019.

Læs også: Nu starter omfattende renovering af Kennedy Arkaden

"Nedskrivningen er alene en regnskabsmæssig disposition og får ingen indflydelse på den løbende drift af centret.", skriver Ole Grøn i en mail til NORDJYSKE, og understreger, at der for 2019, hvis man ser bort fra nedskrivningerne af ejendomsværdien, var et overskud på driften på 625.000 kroner før skat.

Svært at leje ud

Nedskrivningerne sker på baggrund af problemer med udlejningen i centeret. Der er færre butikker, der ønsker at etablere sig i Shoppen.

Shoppen. Centeret har udlejningsproblemer og har for 2. år i træk stort millionunderskud.. I forgrunden (med grønne striber) ses Elgiganten. De hvide bygninger bagved er biografen. Foto: Lars Pauli

For nogle år siden etablere Elgiganten (2011) og siden Nordisk Film biografer (2016) sig ved shoppen. De er bygget sammen med centeret. Det har øget kundegennemstrømningen, men ikke tilstrækkeligt.

I 2018 lukkede Fitnesskæden FitnessDK deres center på øverste etage i Shoppen. Siden har Shoppen tilsyneladende arbejdet på konceptløsninger på 1.-salen, uden at finde frem til en løsning. Dette afsnit står således i årsrapporterne, både for 2018 og 2019:

Læs også: Grundlægger af optikerkæden Louis Nielsen er død

"På centrets første sal arbejdes der med forskellige konceptmuligheder, der alle vil være medvirkende til at understøtte Shoppens position som en attraktiv handels- og oplevelsesmagnet i Center Syd området."

Ejer er optimist

NORDJYSKE har forsøgt at få et interview med Ole Grøn. Det havde han ikke tid til, da han var på vej på ferie. Vi sendte ham en mail med en række spørgsmål, som han kun delvist har besvaret.

"Vi har siden overtagelsen i 2015 arbejdet hårdt på at skabe de bedste forudsætninger for Shoppen som en spændende handelsdestination i City Syd med masser af spændende butikker, events og gode oplevelser. Arbejdet med at udleje centrets ledige lejemål fortsætter ufortrødent og til efteråret åbner vi endnu et spændende spisested i Shoppen.", skriver Ole Grøn, blandt andet i en mail.

Shoppen bliver i 2020 hårdt ramt af Covid-19, som midlertidig lukkede centeret. Shoppen får del i lønstøtte-ordningen, men det kompenserer ikke for et stort omsætningstab til butikkerne, som betyder, at lejerne ikke er i stand til at betale husleje for 2. kvartal i 2020.

NORDJYSKE har spurgt Ole Grøn i en mail om, hvordan han regner med, at det går med lejeindtægterne for resten af året. Dette har han heller ikke ønsket at svare på.

Læs også: Kæmpe bolighus åbner i Aalborg

I årsrapporten fremgår det dog, at selskabets långiver har indvilget i at støtte selskabet i relation til den manglende likviditet.

Shoppen beskriver sig selv som havende en optimal placering i regionens største handelsområde med let tilgængelig og ubegrænset, gratis parkering samt attraktive lejevilkår.

Fremtiden bliver værre

Fremtiden ser dog ikke, nødvendigvis, lys ud for shoppingcentre, hvis man spørger eksperterne.

Ifølge den tyske kapitalforvalter, DWS, som er ejet af Deutsche Bank, vil værdien af danske butikscentre falde med en tredjedel over de næste år.

"Vi er fortsat pessimistiske i vores vurdering af udsigterne for det danske shoppingcenter-marked. Vi forventer, at værdierne, selv for de bedste centre, vil fortsætte med at falde næste år," udtaler DWS' researchchef, Simon Wallace, til Børsen

Læs også: Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Mange andre shoppingcentre end Shoppen i Aalborg har også givet lejerne henstand med lejen.

Danske Shoppingcentre er landets største ejer af shoppingcentre med i alt 17 centre. De har, ifølge Finans.dk, 100 millioner kroner ude at svømme hos butikkerne:

- 2020 bliver et rigtig skidt år. Vi har været lukket en sjettedel af året, og vi kæmper sammen med vores lejere,« siger Jesper Faurholdt, adm. direktør i Danske Shoppingcentre, til Finans.dk.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.14