23948sdkhjf

Detailsalget holder højt niveau: Danske turister trækker op

Detailsalget faldt i juli, men er fortsat på et højt niveau. Mange ferier hjemme i Danmark kan have hjulpet.

Salget i de danske butikker holder fortsat et højt niveau efter genåbningen af samfundet, men er i juli faldet en anelse sammenlignet med maj og juni. 

Det oplyser Danmarks Statistik. 

Sammenlignet med juni er der tale om en tilbagegang på en procent, men i forhold til juli sidste år er det næsten syv procent højere. 

- Efter stigende omsætning i maj og juni er forbrugernes købetrang altså kølet en smule ned. Detailomsætningen i juli var dog fortsat relativt høj, skriver Danmarks Statistik. 

Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri vurderer underdirektør Morten Granzau, at salget i de danske butikker er hjulpet af, at mange har holdt ferie hjemme. 

Han kalder det positivt, at salget stort set holder niveau fra juni. 

- Detailsalget ligger på et højt niveau, selv om det er faldet en smule. 

- Det spiller en stor og afgørende rolle, at rigtig mange har holdt ferie derhjemme og ikke har brugt pengene i udlandet, og så er der nok også nogle, der har taget forskud på udbetalingen af feriepenge, siger Morten Granzau.

Detailsalget er et af en stribe nøgletal, som økonomer, politikere og virksomheder følger for at få et indblik i sundhedstilstanden for dansk økonomi.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv vurderer cheføkonom Tore Stramer, at juli vil blive den første af mange måneder, hvor salget går tilbage, 

- Mange danskere havde et opsparet købsbehov efter nedlukningen. Det har dog været en engangsforestilling, og vi må nok berede os på et efterår med faldende detailsalg, skriver han i en kommentar. 

Efter årets første syv måneder er detailsalget samlet steget med knap to procent sammenlignet med 2019.

Udviklingen dækker over store forskelle. For eksempel er salget i tøjbutikker dykket over 20 procent i år. 

Til gengæld har blandt andet supermarkeder, byggemarkeder og havecentre haft stor fremgang i løbet af året. 

- Det er nok de færreste, der havde regnet med fremgang, da coronaudbruddet brød ud, siger Morten Granzau fra Dansk Industri.

- Men skal huske, når man ser på dansk økonomi, at detailsalget kun er en del af danskernes forbrug. 

- Rejser og hoteller ligger fortsat underdrejet, så når man ser på det samlede forbrug, er det ikke så pænt som detailsalget isoleret set, siger han. 

Tore Stramer fra Dansk Erhverv vurderer, at udbetalingen af tre ugers feriepenge kan sparke gang i forbruget. Pengene bliver efter planen udbetalt i oktober.

- Feriepengene kan potentielt give en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til forbruget. 

- Det er dog meget usikkert, hvor mange danskere der vil vælge at få pengene udbetalt og senere forbruge pengene, skriver han. 

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156