23948sdkhjf

Ny lov forbyder lang kredittid: Detailkæmper rammes for milliarder

Det har været en årelang diskussion, der er begyndt i EU og nu vedtaget ved lov i Folketinget. Den lange kredittid, som dagligvaremastodonter har insisteret på over for både store og små leverandører - sommetider op til fire måneder. 

Men nu er det snart slut. Fra 1. juli bliver der sat en ny øvre grænse for, hvor længe butikkerne må være om at betale deres leverandører, på enten 30 eller 60 dage alt efter leverandørens størrelse og varens holdbarhed.

Det er dog en lov, som de store forhandlere i dagligvarebranchen har stejlet over. Både Salling Group og Coop har under forarbejdet til loven haft foretræde for Folketingets Erhvervsudvalg og tilkendegivet deres modstand.

Skævvrider konkurrencen

I en henvendelse til udvalget skriver Salling Groups topchef, Per Bank, og finansdirektør Anders Hagh blandt andet, at de store leverandører "har ingen behov for lovmæssig beskyttelse, da deres produkter er så vigtige for forbrugerne, at de ikke kan fravælges af handlen. Samtidig vil det tiltænkte lovforslag have en alvorlig påvirkning af likviditeten i den danske dagligvarehandel, til skade for de danske forbrugere, samt de mange medarbejdere der arbejder i dagligvarebranchen".

Desuden mener landets største dagligvarekoncern, at det vil skævvride konkurrencen til fordel for de tyske kæder Aldi og Lidl, da Tyskland ikke har overimplementeret EU-direktivet.

Salling Group - og andre store kæder i dagligvarebranchen - forudser likviditetsproblemer ved implementeringen af den nye lov. Det skriver Børsen.

- Det kommer til at koste Coop 1,2 mia. kr. i negativ likviditet. Især mange brugsforeningsejede butikker bliver tvunget til at låne penge i banken. Det er en voldsom byrde, siger Coops juridiske chef, Martin Christiansen, til mediet.

Det er dog fortsat notorisk svært at få leverandører i tale angående emnet kredittider, da de fleste frygter at miste dagligvarekæmperne som kunder. 

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.183