Bøfhus har tabt 40 millioner på coronakrisen - langer ud efter regeringen

Restaurantkæden Jensen's Bøfhus har været hårdt ramt under corona, og det afspejles i årsregnskabet fra moderselskabet Jensen's Food Group.
2019's overskud efter skat på 8,7 mio. kr. er forvandlet til et underskud på 40,5 mio. kr. Sideløbende er omsætningen også faldet fra knap 472 mio. kr. til 363 mio. kr., altså et fald på 23 pct.
Ifølge ledelsen er det særligt regeringens håndtering af Jensen's Bøfhus' verserende konflikt med fagforeningen 3F, der er årsag til den røde bundlinje.
"På grund af regeringens besynderlige fortolkning af neutralitetsprincippet har Jensen's Bøfhus A/S ikke modtaget kompensation ved lukning, på lige vilkår med den øvrige restaurationsbranche i Danmark, og det er således ledelsens vurdering, at der mangler et
to-cifret millionbeløb," står der i ledelsesberetningen.
Det tilføjes, at man søger at gå rettens vej, hvis det er muligt.
Sagen er ikke bøf
Adm. direktør i Jensen's Bøfhus og Jensen's Food Group, Anders Nikolaisen, har tidligere kritiseret både regeringen og 3F's ageren i forhold til en sag, der omfatter overenskomst for Jensen's Bøfhus' medarbejdere.
Kort sagt har Jensen's Bøfhus siden sidste år været i åben krig med fagforeningen, fordi kædens ledelse ønsker medarbejderne ansat på den samme overenskomst, som gælder for konkurrenter som Flammen.
Det har 3F afvist med den begrundelse, at bøfkædens serveringspersonale er tjenere, hvorimod Flammens personale ikke skal udføre arbejde med samme serviceniveau og derfor kan aflønnes med en "enhedspris" på 132 kr. i stedet for 152 kr., som 3F vil have til de ansatte hos Jensen's Bøfhus.
Sidste år betød det både strejke og lockout uden en løsning på konflikten, og Anders Nikolaisen har åbent langet ud efter 3F for at ville fastholde konflikten under coronakrisen og efter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for at forholde sig passivt.
Næste måned mødes de stridende parter i Arbejdsretten for at få vurderet konfliktens lovlighed.
Økonomisk redningskrans
Ejerne af Jensens Bøfhus har siden 2018 bestået af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, ejendomsinvestor Ernst Broder Kier, Orifarm-ejer Hans Carl Bøgh-Sørensen, Danægs adm. direktør Jann Dollerup Vig Jensen og adm. direktør for Jysk Fynske Medier Jesper Sondrup Rosener.
De overtog efter stifter Palle Skov Jensen og lagde allerede i 2019 20 mio. kr. i bøfhuskæden for at rette op på økonomien.
Sidste år måtte de ad to omgange skyde kapital i koncernen. Først en lånekapital på 10 mio. kr. i marts og siden 50 mio. kr. i egenkapital. I år har ejerne allerede indskudt yderligere 15 mio. kr. for at holde virksomheden oven vande.
"For at sikre koncernens fortsatte likviditetsberedskab er der i de første måneder af 2021 indgået aftale om indbetaling af supplerende likviditet fra koncernens aktionærer, som giver koncernen den tilstrækkelige likviditet til at fortsætte driften i 2021," står der endvidere i ledelsesberetningen.
Forventer nyt underskud i år
I år forventer selskabet, at der kommer flere kunder i restauranterne. Alligevel ser man ikke et overskud i horisonten.
"I budgettet var der forventet en fuld genåbning af koncernens restauranter i 2021. Koncernen har som følge af den danske regerings fortsatte tiltag været nødt til at fastholde den midlertidige nedlukning af restauranter samt hjemsendelse af medarbejdere længere tid end forventet i budgettet. Det vil naturligvis påvirke både koncernens omsætning og resultat negativt, men omfanget er afhængig af, om restauranterne forbliver åbne og restriktioner i øvrigt," skriver ledelsen, som forventer et minus på 12 mio. kr. i 2021.
Samlet set kalder ledelsen derfor 2020-resultatet for "utilfredsstillende".
Mio. kr. | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Nettoomsætning | 362,9 | 471,5 |
Resultat af primær drift | -39,5 | 14,5 |
Resultat før skat | -43,7 | 10,2 |
Årets resultat | -40,5 | 8,7 |
Balancesum | 123,4 | 134,5 |
Egenkapital | 18,9 | 9,5 |
Antal ansatte | 399 | 477 |
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020. |