23948sdkhjf

Børnetøjs-succes får millionbøde efter brud på konkurrenceregler

Den danske virksomhed Konges Sløjd, der producerer børnetøj og andre artikler til børn, har modtaget en bøde fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen op 1,8 mio. kr.

Bøden bliver givet, efter Konges Sløjd har forbrudt sig på konkurrencelovens forbud mod bindende videresalgspriser.

I praksis indebærer overtrædelsen, at Konges Sløjd har forhandlet salgspriser med forhandlere, og det er imod konkurrencelovens bestemmelser omkring at forhandlere selv skal kunne bestemme deres salgspriser.

- Når en leverandør forsøger at få sine forhandlere til at overholde en vejledende pris, for eksempel ved at forbyde dem at give rabatter, så holder det prisen på produkterne kunstigt oppe. Dermed kan forbrugerne blive snydt uden at være klar over det, siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Bitten Thorgaard Sørensen, i en pressemeddelelse.

Overtrædelserne er sket i en periode fra ultimo 2018 til primo 2020, og det fik Konkurrencerådet til at gå ind i sagen, der nu er blevet afgjort af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK).

Udover bøden til Konges Sløjd på 1,8 mio. kr. får også en unavngiven ledende medarbejder en bøde på 100.000 kr. for denne medvirken til overtrædelsen.

Det oplyses ikke, hvordan Konges Sløjd forholder sig til bøden.

Bindende videresalgspriser

  • En forhandler skal have mulighed for selv at bestemme sine salgspriser. Det er derfor forbudt, hvis en leverandør aftaler med sin forhandler, at forhandleren skal sælge produkterne til en bestemt pris.
  • Det gælder også, hvis leverandøren belønner sin forhandler for at følge et bestemt prisniveau, for eksempel ved at tilbyde en bonus. Og det samme er tilfældet, hvis leverandøren i stedet straffer forhandleren for ikke at følge et bestemt prisniveau, for eksempel ved at afbryde leverancerne.
  • Dette udgør en bindende videresalgspris og er ulovligt i henhold til konkurrenceloven.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.131