23948sdkhjf

Andet corona-underskud i træk: Forventer det vender næste år

Den danske møbel- og designforretning Illums Bolighus har ligesom mange andre i den fysiske detailhandel været hårdt ramt af diverse nedlukninger under corona.

Det beskriver de også selv som forklaringen på det knapt så pæne tal, de fremviser i et nyligt offentliggjort regnskab.

Illums Bolighus, der kalder sig selv "Skandinaviens toneangivende centrum for design og boligindretning" og har aktiviteter i Danmark, Sverige, Norge og Tyskland, omsatte i 2020/2021 for 492 millioner kroner - et fald på godt fem procent i forhold til regnskabet i fjor.

Sidste år gik de også tilbage. Forklaringen i dag er den samme som i fjor.

- Tilbagegangen skyldes COVID-19-pandemien, som blandt andet har medført midlertidig lukning af butikker samt reduktion af åbningstiderne, skriver ledelsen i regnskabet.

Forventer fremgang

Ligesom med omsætningen kan årets udfordringer også ses på bundlinjen.

Selvom der var kompensationspakker og lavere udgifter til personale grundet butikslukninger, så gik Illums Bolighus tilbage fra 32 millioner kroner til 23 millioner kroner på årets resultat. Det skyldtes blandt andet investeringer i at optimere online-delen.

- Stigningen i andre eksterne omkostninger skyldes, at der i årets løb er blevet lanceret ny webshop og etableret nyt logistik-setup for at imødekomme den øgede aktivitet på webshoppen.

Selvom regnskabstallene ikke er i nærheden af, hvad de har præsteret før pandemien, så er vurderer de hos Illums Bolighus tallene som acceptable "i lyset af COVID-19 pandemien og den generelle udvikling i detailhandlen."

Samtidigt ser de frem mod næste årsrapport, hvor de forventer at være ude på den anden side af pandemien.

- Ledelsen forventer for 2021/22 en positiv omsætningsudvikling på 5 procent til 10 procent i forhold til 2020/21. Dette skyldes, at den negative effekt af covid-19 forventes at aftage samt åbning af nye butikker. Årets resultat forventes for 2021/22 at ligge over niveauet for 2020/21, lyder det i ledelsesberetningen.

Mange år på bagen

Illums Bolighus’ adm. direktør, Henrik Ypkendanz, har siden 2005 været hovedaktionær i virksomheden, hvis ejerkreds også tæller blandt andet den tidl. Carlsberg-topchef Flemming Lindeløv samt godsejerne Søren Martin Nymann og Svend Theodor Kallehave.

Ejerkredsen har i årevis tjent styrtende på bolighuset og har trukket store millionbeløb ud som udbytte. Det satte coronapandemien en stopper for.

Foruden Amagertorv, Københavns Lufthavn, Lyngby, Hørsholm, Field’s og Aarhus har Illums Bolighus også forretninger i Norge, Sverige og Tyskland. Alle aktiviteter er samlet i Illums Bolighus Holding ApS.

Illums Bolighus blev grundlagt i 1925 under navnet BO. Da familierne Illum, Berg og Trock-Jansen i 1941 overtog forretningen, ændredes navnet til det nuværende.

Indtil 2005 var Illums Bolighus ejet af kapitalfonden Axcel.

Illums Bolighus Holding A/S
mio. kr. 2020/2021 2019/2020
Nettoomsætning 492 520
Resultat af primær drift 36 41
Resultat før skat 30 40
Årets resultat 23 32
Egenkapital 149 118
Antal ansatte 282 303
Regnskabsåret blev afsluttet 30. september 2021.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.158