23948sdkhjf

DI Handel om rekordstort underskud på e-eksport: - Det er er ærgerligt

Zalando, Amazon og H&M er alle blandt danskernes foretrukne webshops. Men fælles for dem er, at de alle er udenlandske webshops, og dem er danskerne rigtig glade for. Til gengæld er der ikke nær så mange udenlandske køb i danske webshops. Det viser de nyeste tal fra Nationalbankens statistik over korttransaktioner.

Danskerne handlede i 2021 for 64,5 milliarder kroner i udenlandske webshops, mens udenlandske kunder kun lagde varer i kurven for 9,3 milliarder kroner i danske webshops. Det giver et rekordstort underskud på e-handelsbalancen på -55,2 milliarder kroner.

- Vi har aldrig før set så stort underskud på e-handelsbalancen. Problemet er, at vi går glip af eksportindtægter til landet, hvilket er temmelig ærgerligt, da Danmark jo traditionelt er et stærkt eksportland – bare ikke når det gælder eksport via nettet.

- Heldigvis har danske virksomheder gode muligheder for at rette op på balancen ved at styrke deres digitale salg – særligt til udenlandske kunder. De skal bruge deres erfaringer fra traditionel eksport og e-handel til at øge deres indtjening med e-eksport, siger Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI, i en pressemeddelelse.

Mulighederne er der 

I 2021 handlede udenlandske kunder 14,7 millioner gange til en samlet værdi af 9,3 milliarder kroner i danske webshops med en gennemsnitsordre på 635 kr. Det bringer danske webshops evne til at sælge til udenlandske kunder tilbage til samme niveau som 2017. 

- Det er ærgerligt, at e-eksporten er blevet sat tilbage. Men samtidig viser tallene også et stort uudnyttet potentiale. Mange virksomheder har gjort sig gode erfaringer med e-handel under coronapandemien, og det skal de tage med sig til e-eksport, siger Jacob Kjeldsen. 

Til sammenligning handlede danskerne 183,9 millioner gange i udenlandske webshops i 2021 til en samlet værdi af 64,5 milliarder svarende til en gennemsnitsordre på 351 kr. Selvom antallet af handler er på niveau med 2020, har danskerne skruet gevaldigt op i værdien af hver ordrer i forhold til 2020.

Håndsrækning til danske virksomheder 

Coronapandemien har sat skub i e-handlen og accelereret udviklingen, så langt flere virksomheder er i dag i gang med online salg.

Derfor har DI også etableret en ny enhed, som skal bistå alle dele af erhvervslivet med at udnytte det fulde potentiale af e-handel. 

 - Vi har unikke muligheder for at bistå danske virksomheder med at etablere eksport via e-handel. Det sætter vi i spil nu og sætter endnu flere ressourcer ind på det. Det er en bunden opgave, hvis dansk erhvervsliv skal udnytte det momentum for e-handel, som vi ser lige nu, siger Jacob Kjeldsen. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094