23948sdkhjf

Købmand fandt kaldet ved forhandlingsbordet

Han startede som driftig købmand med først én, senere 12 butikker. Men siden blev han især optaget af politisk arbejde i organisationer og Vordingborg Kommunalbestyrelse.

Inden længe siger han farvel til sin sidste tillidspost og helliger sig pensionistlivet på fuld tid.

Mandag den 9. maj fylder købmand og tidligere formand for Dansk Arbejdsgiverforening Niels Fog 75 år.

Med Niels Fogs egne ord blev han købmand for at have noget at leve af.

- Og det gik jo fint og godt, og jeg var glad for det. Men det var i organisationsarbejdet, at jeg virkelig havde det som en fisk i vandet, siger han.

Købmand i over 30 år

Niels Fog åbnede sit første supermarked i 1975 sammen med sin hustru, Ulla.

Det blev til mere end 30 år som selvstændige købmænd for parret, der igennem årene opbyggede Fog Fødevarer med 12 butikker på Sydsjælland, Stevns, Møn og Falster.

Men sideløbende tog organisationsarbejdet fart for Niels Fog.

Han startede blandt andet med formandsposter i det daværende BKA (Butiks- og Kontorvirksomhedernes Arbejdsgiverforening) og Dansk Handel & Service.

Han fik også plads i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor han tilmed var formand i 1995-2003.

Nøglerolle under gærkrisen

I sin egenskab af repræsentant for arbejdsgiverne har Niels Fog tilbragt mange, mange timer ved forhandlingsborde over for lønmodtagernes repræsentanter.

- Når en sag optager én tilstrækkeligt meget, så pumper adrenalinen, og man kan yde noget ekstra, sagde Niels Fog efter 95 timers maratonforhandlinger på handelsområdet i Forligsinstitutionen tilbage i 1995.

Mest kendt blev han måske for at repræsentere arbejdsgiversiden under de overenskomstforhandlinger, der i 1998 blev til en storkonflikt, som huskes som "gærkrisen".

Politisk virke

Men Niels Fog har bedrevet meget andet. Han har siddet fire år i Vordingborg Kommunalbestyrelse for De Konservative og haft en lang andre række tillidshverv og bestyrelsesposter.

Blandt andet har han været formand for det statsejede Energinet fra 2004-2016.

Den sidste post som formand for Arbejdsgivernes Uddannelsesbetaling forlader han til jul for at hellige sig pensionistlivet.

Butikskæden blev solgt til Dagrofa-koncernen tilbage i 2008.

Nyder alderdommen som musiker

Så nu er det blandt andet musikken, der fylder. Niels Fog spiller perkussion i Næstved Byorkester og i brassbandet Gefion og får undervisning to gange om ugen.

- Det er en stor lidenskab. Jeg spiller pauke og olietønder. Det med at være i et fællesskab og frembringe musik. At stå nede bag ved og være menigt orkestermedlem - det har jeg det utroligt fint med, siger Niels Fog.

Niels Fog har været gift med sin Ulla i 53 år. De har sammen tre børn og otte børnebørn.

Fødselsdagen fejres med en frokost i Tivoli med hele familien.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125