23948sdkhjf

At være eller ikke at være på overenskomst: Fagbevægelsen vil have EU-regler for platformsarbejde

Opdateret 29. juni 10:42 med mere info om handelsvirksomheder

EU-Kommissionen arbejder på et direktiv, som skal udgøre spillereglerne for platforme, der blandt andet benytter sig af selvstændige til at bringe varer ud. 

Det finder stor opbakning hos fagforeningerne 3F, HK og FH, som vil tendensen til livs af hensyn til den danske arbejdsmodel, siger Lizette Risgaard, der er formand for FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, til Avisen Danmark.

- Der er behov for at regulere platformene, fordi mange af virksomhederne bryder spillereglerne på det danske arbejdsmarked ved at kalde lønmodtagere for selvstændige. Det er i strid med det, vi gerne vil, som er at beskytte lønmodtagerne. Derfor er det vigtigt, at vi har gennemsigtighed og er sikre på, at arbejdstager-begrebet ikke misbruges, udtaler hun.

Dårlig forretning

Ifølge tænketanken Cevea er det en dårlig forretning for de såkaldt selvstændige ikke at være dækket af en overenskomst og dermed få løn under sygdom, feriepenge, barsel og pension. Den har sammenlignet de to udbringningstjenester Wolt og Just Eat og fundet, at fuldtidsbude får over 2000 kr. mere om måneden efter skat, hvis de har overenskomst, skriver Avisen Danmark.

I de senere år har der været en livlig debat om de nye virksomheder, der sjældent tilbyder et 8-16-job og i stedet vælger at lade deres de facto ansatte arbejde som selvstændige. 

Først på året afgjorde Skatterådet, at Wolt-bude rent skattemæssigt er lønmodtagere, ikke selvstændige.

Udfordrer arbejdsmodel

Udfordringen af den danske model, som af kritikere bliver kaldt utidssvarende, kommer også fra mere etablerede virksomheder. 

Tidligere har kritikken haglet ned over Nemlig.com, blandt andet fordi chauffører opererede som selvstændige underleverandører, selvom Arbejdstilsynet mente, der var tale om reelle ansættelsesforhold. Det fik sidste sommer 3F til at starte en konflikt mod Nemlig.com. 

Nogenlunde samtidig valgte Coop at indgå overenskomst med 3F og ansætte de underleverandører, der har kørt ud med varer til kunderne. 

Konceptet, som blev gjort verdensberømt af Amazon, er ellers blevet fremhævet af virksomhederne, der bruger den, som en mere fleksibel tilgang for begge parter end den traditionelle arbejdsgiver/arbejdstager-model.

cbu

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125