23948sdkhjf

Erhvervsminister vil kulegrave dagligvarepriser

Regeringen vil sammen med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøge, om der skal skrides ind over for høje priser på dagligvarer og energi

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil nedsætte et forum, der skal overvåge prisudviklingen på dagligvarer. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Priserne er på himmelflugt. Og det kan mærkes på pengepungen, når vi putter varer i kurven og sætter en vask over. De meget høje priser har tvunget mange familier til at lægge deres hverdag helt om for overhovedet, at kunne få råd til de helt basale nødvendigheder, udtaler erhvervsministeren.

- Derfor skal vi simpelthen have set prisstigningerne grundigt efter i sømmene. Vi aktiverer nu et omfattende pristjek af prisstigninger på energi f.eks. el og på dagligvarer som f.eks. smør og æg, så vi kan få eventuelle urimeligheder for forbrugerne frem i lyset, uddyber han.

Den skærpede prisovervågning gennemføres af Erhvervsministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Erhvervsministeren vil også invitere repræsentanter fra forbruger- og erhvervsorganisationer til at deltage i Regeringen og Forbrugernes Forum for Forbrugerpriser. 

Forummet, der som udgangspunkt mødes ugentligt, vil holde øje med prisudviklingen, og om der er et grundlag for handling. Det uddybes dog ikke nærmere, hvordan arbejdet skal foregå, og hvilke handlinger der eventuelt kan komme i spil.

Urimelige prisstigninger mangler dokumentation

Der har de seneste måneder floreret udokumenteret kritik og anekdotiske udsagn om, at nogle dagligvareproducenter og -kæder "runder op", når der meldes prisstigninger ud. 

Det har blandt andet fået regeringens støtteparti SF til at efterlyse mere kontrol med baggrunden for prisstigninger, som partiet mener belaster særligt lavindkomstgrupper. Derfor er partiets erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, ikke overraskende glad for regeringens nye tiltag.

- Jeg synes, det er helt oplagt at have det her øgede fokus på energi- og fødevarepriser, fordi det er noget, alle skal bruge penge på, og det rammer socialt skævt, siger hun og tilføjer, at det er afgørende, at store virksomheder ikke misbruger deres position til at sætte priserne for højt op, siger hun til Ritzau.

Men har i en mistanke eller indikationer på, at der skulle være urent trav?

- Det bliver jo kun anekdotisk i forhold til, at nogle fødevarer er steget helt vildt meget. Det kan der måske være gode grunde til, men fordi det er noget, vi alle skal bruge penge på, og det slår så hårdt igennem for dem, der har mindst, er det jo afgørende at sikre sig, at det kun er udefrakommende faktorer, der gør, at de er steget på den måde, siger Lisbeth Bech-Nielsen til mediet.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Erhvervsministeriet om, hvilke konkrete tiltag eller sanktionsmuligheder det nye initiativ vil indeholde.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11