23948sdkhjf

Milliardær-arvinger er dukket op i nordjysk tøjvirksomhed

Stenrig finansmands efterkommere har fået "afsløret" deres ejerandele i kendte tøjkæder. - Og så vågner I journalister selvfølgelig op, siger direktøren

Ole Koch Hansen var i USA, da han i sidste uge pludselig blev ringet op af adskillige medier hjemmefra - heriblandt Nordjyske.

Interessen havde den simple årsag, at et iøjnefaldende navn pludselig var dukket op i hans virksomhed - den nordjyske tøjkoncern PWT Group, der står bag kæderne Tøjeksperten og Wagner.

Navnet, som pludselig var at finde på listen over tøjvirksomhedens ejere, var Brask Thomsen Stiftung - et selskab ejet af arvingerne efter den kendte, afdøde milliardær Alex Brask Thomsen.

Ejerne af Overgaard gods

I Nordjylland er Brask Thomsen nok først og fremmest kendt som manden, der tilbage i 1984 købte Overgaard Gods - angiveligt for at vise sin formue frem. I dag er godset syd for Mariager Fjord ejet af hans arvinger gennem selskabet Brask Thomsen Stiftung, der har adresse i Liechtenstein.

Men hvad laver arvingerne efter en excentrisk milliardær i en nordjysk tøjvirksomhed?

Forklaringen er teknisk og en anelse kompliceret, viser det sig, da Nordjyske fanger Ole Koch Hansen - hjemvendt fra USA.

Arvingerne i Liechtenstein har reelt set været medejere af tøjkoncernen siden foråret 2020, hvor PWT Group var økonomisk presset.

I april 2020 var PWT Group tæt på konkurs efter flere uger med lukkede butikker som følge af corona-restriktioner. Det lykkedes dog at redde selskabet gennem en rekonstruktion - det der tidligere blev kaldt en betalingsstandsning. Nye ejere tog over, og der blev skåret gevaldigt i forretningen. 20 danske butikker lukkede, og 180 medarbejdere mistede jobbet. Arkivfoto

Ikke ny ejer

Da covid-19 ramte Danmark, og landets butikker blev lukket ned, mistede koncernen på bare to måneder 150 millioner kroner i omsætning. Tøjkoncernen overlevede gennem en rekonstruktion, men holdingselskabet bag - PWT Holding - gik konkurs.

Der blev skåret gevaldigt i forretningen, og nye ejere tog over - heriblandt Ole Koch Hansen selv og de tidligere obligationsejere i PWT Holding A/S.

En af de obligationsejere var Brask Thomsen Stiftung.

- Holdingselskabet havde lånt 275 millioner kroner på en virksomhedsobligation, som var noteret på børsen i Stockholm. Den gik så - lige som alt muligt andet - med ind i rekonstruktionen, forklarer Ole Koch Hansen.

Fordi Alex Brask Thomsens arvinger i Liechtenstein - sammen med blandt andet investeringsselskabet Artha - havde pant i virksomheden, kom de ind som medejere af det rekonstruerede selskab.

Ejer mellem 5 og 10 pct.

Men hverken milliardærarvingerne i Liechtenstein eller andre af de tidligere obligationsejere ville have aktier. De ønskede i stedet en konvertibel obligation, som kunne konverteres til aktier, hvornår de måtte ønske det.

- En konvertibel obligation er faktisk præcis det samme som aktier - den står bare ikke registreret som aktier i de officielle systemer. I forbindelse med rekonstruktionen fik vi lavet en handel, hvor de indskød nye penge. De tidligere obligationsejere indskød 10 millioner kroner samlet, og de penge har de så nu konverteret til aktier, forklarer Ole Koch Hansen.

- Det er derfor, de bliver synlige nu. Og så vågner I journalister selvfølgelig op. Men der er faktisk ikke sket noget som helst nyt med vores ejerforhold, selvom det kunne se sådan ud. Det er udelukkende teknisk, siger han.

Alex Brask Thomsen fotograferet på Nørrebrogade i København, hvor han voksede op. I 1992 tilbød han Københavns Kommune 250 millioner kroner, hvis de ville navngive gaden efter ham. Den handel blev dog aldrig til noget. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ifølge CVR-registret ejer Brask Thomsens arvinger mellem 5 og 10 procent af den nordjyske tøjvirksomhed. Ole Koch Hansen kan ikke komme det nærmere.

- Vi ved heller ikke præcis hvor meget, de ejer, og vi kender ikke alle de mennesker, der har den konvertible obligation. Vi kan se i virksomhedsregistret, at der står Brask Thomsen, men vi har aldrig hverken set eller talt med dem, siger Ole Koch Hansen.

Stenrig excentriker

Alex Brask Thomsen var et velkendt ansigt og prydede frem til sin død i 2005 ofte avisspalterne med sit hageskæg og sin hårpisk, ligesom han gjorde sig bemærket med sin excentriske livsstil.

Det trak eksempelvis store overskrifter, da han i 1992 tilbød Københavns Kommune 250 mio. kr. for at omdøbe sin barndomsgade, Nørrebrogade, til Alex Brask Thomsens Gade. Den handel blev aldrig til noget.

Den stenrige finansmand kom også med købstilbud på alt fra Tivoli til Amagerbanken og Det Danske Hus.

Han var manden bag først Kreditbanken, som han stiftede i 1955, og siden Finansbanken, som han solgte til Jyske Bank. Det gjorde ham til milliardær.

Finansmanden og milliardæren Alex Brask Thomsen fotograferet i 1974, mens Finansbanken fortsat var på hans hænder. Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alex Brask Thomsen havde også en lang række investeringer i fast ejendom og obligationer. Milliarderne samlede han i en fond i Lichtenstein, og i 1994 købte han Overgaard Gods.

Hvorfor han pludselig ønskede at blive godsejer, forklarede han i 1997 til Jyllands-Posten:

- Jo, ser De. Jeg har en ganske pæn formue. Men den er for størstedelens vedkommende placeret i en fond i Liechtenstein. Det eneste, jeg har at kigge på til daglig, er en stak depotkvitteringer, og de fylder ikke ret meget. Det gør Overgaard derimod. Her kan man se, hvad man har.

Alex Brask Thomsens efterlod sig ved sin død i 2005 sin hustru Karen og tre børn: Anker, Birte og Vibeke.

Alex Brask Thomsen

- Alex Brask Thomsen, finansmand og milliardær, voksede op på Nørrebro som søn af en farvehandler.

- I en årrække arbejdede Alex Brask Thomsen i kemikaliebranchen, men vakte først for alvor opmærksomhed, da han i 1950'erne etablerede først Kreditbanken og siden Finansbanken.

- Kreditbanken solgte han hurtigt videre (hvorefter den gik konkurs), mens Finansbanken blev videreudviklet til Danmarks sjettestørste pengeinstitut, inden det blev solgt videre til Jyske Bank i 1980.

- Formuen voksede yderligere gennem investeringer i fast ejendom og obligationer.

- Alex Brask Thomsen købte i 1984 Overgaard Gods, en af Danmarks største landbrugsbedrifter.

- I 2005 døde han i sit hjem i Bassins, Schweiz, i en alder af 85 år.

- Han efterlod sig en anslået formue på ca. 10 milliarder kroner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094