23948sdkhjf

DSK: Sådan kommer vi salg af nikotinprodukter til mindreårige til livs

Ifølge købmænd kræver det politisk handling, hvis man vil unges køb af nikotinprodukter til livs

Elektronisk alderstjek er løsningen, hvis danske supermarkeder skal salget af røgfri nikotinprodukter til unge under 18 år til livs.

Det mener Jannick Nytoft, administrerende direktør hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd.

- Grundlæggende mangler vi mulighed for elektronisk aldersvalidering. Så kreditkortet boner ud, når man forsøger at købe produkterne uden at være 18 år gammel, siger Jannick Nytoft.

Det viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen

  • 1921 personer i alderen 15-17 år har svaret på en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen om køb af nikotinprodukter
  • 54,1 procent af de 15-17 årige, som køber røgfri nikotinprodukter, angiver, at de køber det i et supermarked
  • 50,3 procent af aldersgruppen køber det i en kiosk og 48,6 procent på tankstationer

Hvis kasseassistenterne er i tvivl om alderen på en person, som ønsker at købe et nikotinprodukt, skal ekspedienten spørge om id, men det er ifølge De Samvirkende Købmænd ikke nok.

- Det vil selvfølgelig være fint, at ekspedienten spørger, og det kan vi også kun opfordre til i tilfælde, hvor ekspedienten er i tvivl. Men vil man for alvor det her til livs, tror jeg ikke, at vi kommer uden om, at vi skal kigge på aldersvalideringen generelt, siger Jannick Nytoft. 

Og det kræver ifølge ham politisk handling.

Bekymrende undersøgelse

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker også handling på området efter Sundhedsstyrelsens undersøgelse. For undersøgelsen er ifølge hende bekymrende.

- Derfor er vi i regeringen klar til at kigge på forskellige tiltag for at vende udviklingen, lyder det fra Sophie Løhde i et skriftligt svar til Ritzau.

Allerede sidste år var et forslag om at sikre en frivillig elektronisk aldersverificering for butikker, så mindreårige ikke kan købe eksempelvis nikotinprodukter med aldersbegrænsning, til afstemning i Folketingssalen.

I det forslag skulle verificeringen foregå via betalingskort og medføre, at kortet automatisk blev afvist, hvis personen ikke var gammel nok. Lige som De Samvirkende Købmænd ønsker det.

Forslaget blev nedstemt ved andenbehandlingen. 61 procent af Folketinget stemte imod, heriblandt det nuværende regeringsparti Socialdemokratiet. Et andet regeringsparti, Venstre, stemte hverken for eller imod. Kun De Radikale og De Konservative stemte for.

/ritzau/

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125