23948sdkhjf

Afskaffelse af fedtafgiften virker

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en markant lavere stigning i forbrugerpriserne.
Afskaffelsen af den udskældte fedtafgift har medført et markant prisfald for forbrugerne i januar 2013.

Faktisk er stigningen i forbrugerpriserne den laveste siden november 2009, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- I oktober 2011, hvor fedtafgiften blev indført, så vi en prisstigning på bl.a. smør, spiseolie og margarine på ca. 20 pct. I januar 2013, hvor fedtafgiften blev afskaffet, ser vi et tilsvarende prisfald. Historisk har de to prisindeks ellers fulgt hinanden helt tæt, lyder det i en kommentar fra chefanalytiker Martin Madsen ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som også bemærker, at samme tendens ses for kød og ost.


Også hos erhvervslivets organisation vækker de nye tal fra Danmarks Statistik glæde.

- Dansk Erhverv har beregnet, at fedtafgiften løftede fødevarepriserne med cirka 1,3 procent-point og den samlede inflation med knapt 0,2 procent-point. Det er glædeligt, at afskaffelsen af fedtafgiften tilsyneladende slår fuldt igennem i prisdannelsen, og at der tilmed i januar også er en række yderligere faktorer som andre fødevarer, forsikringer og tøj, der trækker inflationen nedad, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Ifølge Danmarks Statistik steg det samlede forbrugerprisindeks i januar med 1,3 procent i forhold til samme måned sidste år. Måneden før var den tilsvarende stigning 2,0 procent, og det er altså den laveste stigning i mere end tre år.

Den største stigning i indekset står kategorien ”Alkoholiske drikkevarer og tobak” for. Især takket være de stigende priser på cigaretter er produktgruppen blevet seks procent dyrere i perioden fra januar 2012 til januar 2013.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094