23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Styrket af svenske krav

Svenske virksomheder stiller høje krav til deres underleverandører, og det har styrket Hosta industries A/S, der gennem mere end to årtier har haft Sverige som et vigtigt eksportmarked.

Hver uge sender Hosta industries A/S i Hjallerup mere end 35 tons færdige pladeemner og værktøj til Sverige, der siden halvfjerdserne har været et vigtigt eksportmarked for den nordjyske underleverandør. Ikke alene tegner det svenske marked sig for 15 procent af omsætningen. Men kravene fra de svenske virksomheder har også udviklet Hosta som underleverandør.
”Svenskerne ligger stor vægt på, at deres leverandører kan dokumentere deres systemer og bevise, at de virker i dagligdagen. Lever man op til det, mødes man med stor tillid, og det har for os ført til, at vi leverer direkte ud til produktionslinierne uden modtagekontrol hos mange af vores svenske kunder,” siger direktør hos Hosta industries, Christian Mosevang.
Virksomheden har været kvalitetscertificeret efter ISO 9001 siden 1993, og det har åbnet døren til mange svenske virksomheder. Svenskerne ligger stor vægt på at minimere lagrene, og derfor afgår vognlæs med færdige produkter fra Hjallerup til Sverige to gange om ugen. I kvalitetshåndbogen styrer Hosta efter, at 98 procent af varerne skal nå frem til tiden, og i praksis ligger virksomheden tæt på 100 procent.
Som følge af de svenske krav arbejder Hosta i øjeblikket efter at blive miljøcertificeret efter ISO 14.001, og certifikatet forventes at komme i hus i løbet af 2009. I dagligdagen har virksomheden kørt efter systemet i mange år. Men nu bliver der taget det ekstra skridt med at få ført procedurerne ind i den formelle papirgang, hvilket ikke volder større besvær, da produktionen ikke er miljøtung.
Omkring 20 procent af produktionen eksporteres til det øvrige Norden, hvor Sverige med 15 procent tegner sig for broderparten. Dertil afsættes omkring fem procent til Tyskland, hvilket bringer den samlede eksport op på 25 producent af omsætningen. Men via eksporten gennem kundernes produkter anslår Christian Mosevang, at omkring 80 procent af virksomhedens produktion havner i udlandet.

FORVENTER ØGET EKSPORT
Vi er helt klart blevet en dygtigere leverandør af at levere til svenske virksomheder. De stiller som regel altid krav om udfaldsprøver, der skal godkendes før et nyt emne går i produktion. I den forbindelse bliver vi som underleverandør mødt med krav om feedback og produktkritik. Vi skal give vores vurdering af, om emnet kan fremstilles bedre eller billigere ved at justere på materialer og design. Dertil skal prisen selvfølgelig også være konkurrencedygtig,” siger Christian Mosevang.
Virksomheden holder til i 9000 kvadratmeter store lokaliteter i Hjallerup, og fabriksanlægget omfatter fire afdelinger med henholdsvis produktion, svejsning, laserskæring og værktøjskonstruktion. Produktionen fremstiller alle former for kundespecifikke emner med stanse-, lokke-, klippe-, bukke- og optræksværktøjer. Dertil kommer også følgesnitværktøjer, der laver færdige emner på basis af plade på coils.
Som værktøjsproducent siden 1973 har den nordjyske virksomhed stor erfaring i fremstilling af værktøj, både til eget og andres brug. Kompetencen kommer også til gavn, når det handler om vekslende seriestørrelser. For at kunne levere både små og store serier til gunstige priser er fabriksanlægget baseret på både laserskæring og stanseanlæg, der indfødes med plade på coils.
”Vi kan arbejde med i hele spillerummet fra ide til færdigt produkt. Ofte er det sådan, at de første bestillinger på et nyt emne er små seriestørrelser, og de vokser efterhånden som produktet slår an på markedet. Mens laserskæring er billigst til små serier, er coilanlæg billigst til store serier. Derfor har vi begge metoder i vores produktion for at kunne tilbyde gunstige priser, siger Christian Mosevang.
Hosta har været meget aktive i Sverige siden midten af halvfjerdserne, hvor en række svenske virksomheder og flere værktøjsleverandører begyndte at importere nordjyske stanseværktøjer til landet. Værktøjerne fik hurtigt et godt omdømme, der spredte sig fra mund til mund hos indkøberne. Når de senere skiftede job, huskede de Hosta, og det fik kundekredsen til at vokse.
Det kunne især mærkes i begyndelse af firserne, hvor en stor svensk producent af førerhuse lukkede en afdeling og fyrede 50 ingeniører, der brugte Hosta-værktøjer i produktionen. Ingeniørerne blev spredt ud på en række virksomheder. Her genoptog de kontakten til Hosta, der i den forbindelse kunne føje nye svenske virksomheder til sin kundekreds.
I den kommende tid forventer Christian Mosevang, at virksomhedens eksport til det øvrige Norden vokser. Indsatsen for at nå det norske marked er øget, og referencerne til det svenske marked har vist sig som en god døråbner. Budgettet for 2009 er lagt, og der forventes moderat vækst, selv om markedet står lidt svagere. Forklaringen er, at kundekredsen i dag har en bredde og et omfang, der gør omsætningen robust overfor konjunktursvinger.

DIREKTIONSSKIFTE HOS HOSTA
Som følge af et generationsskifte blev Christian Mosevang (30 år) den 1. juli 2008 udnævnt som direktør hos Hosta industries A/S i Hjallerup. På samme tid blev broderen Søren Mosevang (25 år) udnævnt til kvalitetschef. De afløser henholdsvis direktør Knud Jensen og kvalitetschef Egon Pedersen, begge er forsat i firmaet. Også selskabets grundlægger Orla Mosevang har trukket sig tilbage, men den gamle garde giver stadig en hånd med efter behov i selskabet.
Virksomheden, der er underleverandør af pladebearbejdning og værktøj, har 9000 kvadratmeter under tag. Fabrikken med 43 medarbejdere er baseret på fire afdelinger med henholdsvis produktion, svejsning, laserskæring og værktøjskonstruktion. Kernekompetencen er pladebearbejdning og omkring 25 producent af produktionen går til eksport.

HOSTA PÅ MESSE I JÖNKÖPING
For første gang deltager Hosta industries A/S i Hjallerup på Elmia Supcontractor, den svenske messe for underleverandører, i Jönköping til november. Hensigten er at forstærke eksporten til det øvrige Norden. Den nordjyske underleverandør har allerede godt fat i det svenske marked, hvortil der leveres omkring 140 tons færdige pladeemner og værktøjer til omkring 50 svenske virksomheder hver måned. Messen skal gerne åbne døren til flere svenske kunder og gerne også til det norske marked, hvor Hosta industries nu forstærker indsatsen.
”Sidste år var vi oppe for at kigge på messen i Jönköping og oplevede en messe med et stort potentiale for os. Derfor besluttede vi os for at være med i år for første gang. Vi forventer at kunne få en god snak med nye potentielle kunder, der kan føre til øget eksport,” siger direktør for Hosta industries, Christian Mosevang.
Den nordjyske virksomhed deltager på en dansk fællesstand i Jönköping. Målsætningen er med tiden at få egen stand på den svenske messe for underleverandører. Tidspunktet afhænger blandt andet af, hvilken respons virksomheden får på messen.

Af Michael Peis
peis@teknovation.dk



Hosta Industries A/S
Gørtlervej 1
9320 Hjallerup
Brønderslev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK14119094
P nummer: 1000683228

Send til en kollega

0.063