23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hosta la vista vi stanser

Siden opstarten i halvfjerdserne har fremstilling af værktøj og pladebearbejdning været drivkraften bag Hosta Industries, der hører til blandt trendsætterne inden for stansning.

Som værkfører i begyndelsen af halvfjerdserne hos Ørskov Maskinfabrik, der i dag hedder Rais og laver brændeovne, drømte Orla Mosevang om at få sin egen lille fabrik og nogle få medarbejdere. I 1973 tog han springet som iværksætter og lejede sig ind i et lille værksted i Ørsø ved Dronninglund i Nordjylland.
Konceptet lå klart. Der skulle laves stanseværktøj efter et banebrydende tysk patent, som Orla Mosevang havde været med til at køre ind hos Ørskov Maskinfabrik.. Ideen bag værktøjerne tiltalte ham, og derfor spurgte iværksætteren om lov til at bruge patentet. Tilladelsen blev givet og blev springbrættet til Hosta Industries A/S, der siden 1974 har ligget i Hjallerup.
Firmaet kom hurtigt godt i gang med at fremstille værktøj, der har fået sit navn slået fast i Danmark og Sverige som ”Hosta-stanseværktøj”. Grunden til at værktøjerne var stærkt efterspurgte i tiden før laserskærerne er, at de kan fremstilles væsentligt billigere en traditionelt stanseværktøj af stål. På højdepunktet blev der fremstillet omkring 400 Hosta-værktøjer årligt til udstansning af stål og plast. Siden er antallet faldet markant i takt med laserskærernes indtog. I dag fremstiller det nordjyske firma i mindre omfang værktøjer årligt efter det tyske patent. De afsættes typisk til producenter, der fremstiller større pladeemner til bilindustrien. Hovedvægten der fremstilles i dag er traditionelle værktøjer
Ved lanceringen var Hosta værktøj banebrydende i sin opbygning. Overdelen af et Hosta-stanseværktøj består af en hård lamineret træfiberplade. I træfiberpladen fræses huller og spor til de lokkestempler og knive, der laver huller og udstanser emnet. Selve underparten af værktøjet består af en stålplade, hvorpå skærepladen er monteret i et eller flere stykker, afhængig af styrkekrav og emnets størrelse. Underparten og overparten af værktøjet holdes sammen af et søjlestyr. Værktøjet kan udstanse op til 12 millimeter tykt plast og otte millimeter tykt stål.
Sideløbende med det tyske koncept begyndte Hosta Industries også i halvfjerdserne at lave traditionelt stanseværktøj, og frem til begyndelsen af firserne blev der udelukkende fremstillet stanseværktøj til andre virksomheder. Men efterhånden spurgte flere og flere kunder ind til om det nordjyske firma også kunne producere emnerne.

HELE PALETTEN
Siden 1983 har firmaet derfor været underleverandør af værktøj og emner i forløb, der spænder lige fra idemodning til færdigpakkede produkter. Mange kunder har deres værktøjer stående klar i magasinet på fabrikken, hvor de hentes frem, når der skal køres serie. Alt slides. Men de samme værktøjsmagere, som laver værktøjerne, står også for det løbende vedligehold, så kvaliteten af emnerne hele tiden er i top.
Sporskiftet fra udelukkende at være værktøjsmagere til også at producere emner har givet flere strenge at spille på. Virksomheden har bygget til flere gange og har i dag 9000 kvadratmeter under tag. Fabrikken har fire afdelinger med henholdsvis produktion, svejsning, laserskæring og værktøjskonstruktion. Produktionen fremstiller alle former for kundespecifikke emner med stanse-, lokke-, klippe-, bukke-, og optræksværktøjer. Dertil kommer også følgesnitværktøjer, der laver færdige emner af plade på coil.
Som værktøjsproducent i en lang årrække har den nordjyske virksomhed stor erfaring i at fremstille værktøj, både til eget og andres brug. Kompetencen kommer også til gavn, når det handler om at være konkurrencedygtig i hele spændet af seriestørrelser. Hvor laserskæring som regel er billigst til små serier, er stansning med coilanlæg billigst til store serier. Derfor er begge metoder til rådighed i produktionen.
Ofte har den nordjyske virksomhed været med i den spæde opstart af et nyt produkt, der efterfølgende er slået an på markedet med kraftigt voksende styktal til følge. I opstarten er produktet blevet laserskåret for derefter at være blevet flyttet over i stansemaskinerne. Det kan være svært for kunderne at vide, hvornår det kan betale af skifte metode. Derfor tilbyder Hosta at fremstille værktøjet været uden beregning i første omgang og fordele omkostningen ud på kommende serier, der sættes i ordre.
Hosta har været meget aktive i Sverige siden midten af halvfjerdserne, hvor en række svenske virksomheder og værktøjsleverandører begyndte at importere værktøjer med træoverdel efter det tyske patent. Værktøjerne fik hurtigt et godt omdømme, der spredte sig fra mund til mund hos indkøberne. Når de senere skiftede job, huskede de Hosta, og det fik kundekredsen til at vokse.
I 2008 gennemførte virksomheden et generationsskifte, hvor Orla Mosevang overlod ledelsen til sønnerne Christian Mosevang og Søren Mosevang, der blev udnævnt til henholdsvis direktør og kvalitetschef. De afløste direktør Knud Jensen og kvalitetschef Egon Pedersen. Begge er stadig ansat i selskabet, og den gamle garde giver stadig en hånd med i selskabet.
En virksomhed har altid sin historie med i rygsækken. Det fik Christian Mosevang bekræftet for nyligt på en messe. En besøgende spurgte ind til om Hosta ikke var virksomheden, der lavede træværktøjer til bearbejdning af stål. Det førte til en snak om værktøjernes særlige opbygning med en træoverdel og også om laserskærernes betydning for, at der ikke bliver lavet så mange som før. Samtidig gav det også lejlighed til at slå fast, at værktøjer og pladebearbejdning også fremover er en central del af produktionen på fabrikken. Udviklingen inden for stansning er bare flyttet mere over på følgesnitværktøjer.

Siden halvfjerdserne har Hosta Industries været kendt for sine stanseværktøjer med træoverdel til bearbejdning af stål. I stedet fremstilles hundredvis af følgesnitværktøjer.

Hosta-værktøjer med træoverdel bruges i dag især til udstansning af større pladeemner.

Produktion og fremstilling af værktøj hænger tæt sammen hos Hosta Industries.

Kilde
Af Michael Peis
peis@teknovation.dk


Hosta Industries A/S
Gørtlervej 1
9320 Hjallerup
Brønderslev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK14119094
P nummer: 1000683228

Send til en kollega

0.047